Reisverhalen - 2019 Polen

2019-06-18 - Suloszowa
De vredeskerken in Jawor en Swidnica waren prachtig om te zien. Grote, geheel van hout gebouwde kerken, van buiten simpel, maar binnen mooi bewerkt en plaats biedend aan 6000-7000 gelovigen. Na de Vrede van Westfalen in 1648 kregen de Silezische protestanten toestemming om drie Vredeskerken te bouwen, die in Jawor en Swidnica zijn bewaard gebleven. Er werden echter voorwaarden aan de bouw gesteld: het was slechts toegestaan om voor de kerken hout, leem en stro te gebruiken, baksteen en tegels waren verboden. Andere restricties waren een verbod op de bouw van torens en het aanschaffen van kerkklokken. Voor de bouw van de kerken kwamen slechts onaantrekkelijke plekken buiten de stadsmuren in aanmerking. De kerken moesten bovendien binnen een jaar worden voltooid en de bouwkosten volledig door de gemeenteleden worden gedragen. Daarna doorgereden naar Wroclaw om enkele dagen in de stad door te brengen. Een wandelroute door de stad gevolgd en verschillende monumenten bekeken. Enkele oude zalen van de universiteit kunnen door toeristen worden bekeken en vervolgens dwaal je zo maar over de gangen van de universiteit, waar studenten op hun beurt voor een examen staan te wachten. De camping lag naast een sportcomplex, zo tegen het weekend kwam daar dan ook genoeg leven in, een basketbaltoernooi met een goede muziekinstallatie en de voorbereidingen van de Wroclaw marathon op zaterdagavond. Een gepland uitje naar een dansfeestje in 80jaren stijl viel in het water, op de genoemde locatie (een oude tramremise) wist niemand van het feestje. Wel nog in het park naar een water lichtshow op de fonteinen gekeken. Ook hier weer volop belangstelling (mensen en muggen!). Vanaf Wroclaw doorgereden naar Czestochowa om daar het klooster Jasna Góra te bekijken. Een mooi kloostercomplex binnen verdedigingsmuren met bastions, dat door veel gelovigen wordt bezocht. Behoorlijk druk met bezoekers, maar zo groot dat je er niet veel erg in had. Zaterdag de belangrijkste gebouwen bekeken en zondag de klokkentoren beklommen en nog een stukje van een jongerenmis meegemaakt. Ook hier zie je dat de kerk met de tijd meegaat, korte preken en een enthousiaste muziekband op het podium. Nu zitten we al een paar dagen in de Poolse Jura. Begonnen met een bezoekje aan kasteel Olsztyn en via een landelijke route naar een camping bij Podlesice. Hier een dagtocht gewandeld langs verschillende kalkstenen rotsformaties, een prachtig klimgebied, wat bij ons veel herinneringen oproept. Maar helaas, geen spullen bij ons, dus het klimmen beperkt gehouden tot wat klauteren. Vandaag het kasteel van Ogrodzieniec bezocht, mooi gelegen op het hoogste punt van de Poolse Jura en nu beland bij een boerderijcamping aan de rand van Ojcowski Park Narodowy.

2019-06-09 - Karpacz
Donderdag na weer een hete rit gearriveerd in Karpacz. Een leuke kleine camping in een wintersportdorp. Veel hotels, pensions en restaurants en ook behoorlijk wat toeristen, een gezellige boel. Hier een tweetal wandelingen gemaakt in het Nationale Park Karkanoski. Vrijdag via een route langs een paar mooi gevormde rotspartijen en bovenlangs een paar bergmeren. Helaas niet veel van meegekregen door de laaghangende bewolking. Het pad verliep verder onderlangs de meren en daar kregen we beter zicht op het moois. Alle paden op deze route waren bestraat met scheefliggende basaltblokken, waardoor je uit je loopritme werd gehaald en de laatste paar kilometers waren behoorlijk saai. Vandaag zijn we naar de top van de Sniezka, de hoogste top in zuidwest Polen, gewandeld. Deze route beviel ons veel beter. Het pad liep lekkerder en het weer was uitstekend. Een leuke tocht door de bossen omhoog tot boven de boomgrens, daarna over een bergkam doorklimmen tot de top. Dat het een vrije dag is én goed weer, was goed te merken. Zowel van de Poolse als van de Tsjechische kant komen kabelbanen naar boven en iedereen wil natuurlijk het laatste stuk naar de top wandelen. Wel erg gezellig, iedereen picknickt in het gras op de top en geniet van de mooie uitzichten. Terug in het dorp deze geslaagde wandeling gevierd met een gin-tonic. Morgen rijden we richting Jawor om één van de houten vredeskerken te bekijken.

2019-06-05 - Münchberg
Op weg naar Polen zijn we eerst langs Straatsburg geweest om Hans en Jeff op te zoeken. Weer overnacht op Camping de Strasbourg. Lopend naar het centrum kom je al snel bij de overdekte brug, Barrage Vauban. De kamers net boven het water zijn vroeger als gevangenis gebruikt. Bij een hoge waterstand waren ze dan gelijk het probleem van overvolle cellen kwijt. Direct daarachter begint de wijk Petite France, vroeger een handwerkwijk met leerlooierijen en timmerfabrieken. Veel van deze oude houten huizen zijn gerestaureerd en bevatten nu winkels en restaurants. Ook het nieuwe stadsdeel bevat veel mooie parken, pleinen en monumentale gebouwen. Op de Place de la République wat verkoeling gezocht op de grasvelden onder de grote bomen. We waren niet de enigen, vooral veel groepen jongelui, die hier gezellig zitten te kletsen. Langs het riviertje de L'Ill gewandeld naar de Europese wijk. Aangekomen bij het gebouw van de EU, bleek de laatste rondleiding net weg, pech. Vandaag dan echt richting Polen. Bloedheet op de autobahn en bij de grote steden veel files. Na ruim 6 uur gestopt in het plaatsje Münchberg voor het doen van boodschappen en de plaatselijke camperplaats opgezocht. Een mooie plek achter het zwembad en alle benodigde faciliteiten aanwezig, zelfs elektriciteit! Gelijk het zwembad opgezocht om wat af te koelen.