Reisverhalen - 2015 Engeland - Kent en Sussex

2015-10-26 - St. Leonard (Ringwood)
Het New Forest is een leuk gebied om doorheen te rijden en wandelen. We hebben ook even geprobeerd te fietsen, maar na drie heuvels over steenslagpaden hadden we het gehad, fietsen terug naar de camping en maar weer gewandeld. De hogere delen van het park bestaan uit heide- en varenvelden, de lagere delen een mooi bos met oude bomen. Paarden, pony's, ezels, koeien, varkens en damherten lopen hier vrij rond, ook op de wegen, dus regelmatig stoppen om de dieren voorrang te geven. De camping vonden we maar zozo en vrij duur, er waren meerdere groepen jongeren (herfstvakantie), die het sanitair niet direct in nette staat achterlieten. Vandaag na een rondrit door het park een andere camping opgezocht, rustig , goed sanitair, maar een behoorlijk eind weg van het park of stadjes. Voor alles moeten we met de bus erop uit. Daar hebben we geen zin meer in en hebben besloten naar huis te gaan. Via een tussenstop in New Romney (Indiaas restaurant, mmm) en de veerboot van Dover naar Duinkerken weer op huis aan.

2015-10-24 - Linwood, New Forest
De Stonehenge Campsite blijkt een lief, klein campingtje te zijn met goed ingerichte verharde plaatsen voor campers met een eigen stukje grasveld en picknicktafel. Ook het sanitair is nieuw en superschoon. Het ligt op 4km van het Stonehenge monument te liggen en de beheerders legden uit hoe je het snelst en veiligst kunt wandelen (wandelen langs de weg is hier nergens aan te raden!). Onderweg kwamen we een modelvliegtuigclub tegen, die met mooie machines aan het vliegen waren. Van één van de mannen kregen we nog wel te horen, dat de route over een privé weg liep en dat de campingbeheerder deze route niet had mogen vertellen. En ja hoor, aan het eind van het pad zat een gesloten hek, waar we overheen moesten. Bij het bezoekerscentrum van het monument kregen we een folder waarop de locaties van de verschillende monumenten stonden. Stonehenge staat in een gebied met veel neolithische monumenten. Na het bekijken van Stonehenge – via een wandelpad eromheen, het is niet meer toegestaan tussen de stenen te lopen – en een lunch met uitzicht op het monument zijn we via een rij grafheuvels doorgelopen naar Woodhenge (lijkt op Stonehenge, maar gebouwd met houten palen). Alles bij elkaar toch weer heel wat kilometers, gelukkig de hele dag met een stralende zon. Woensdag weer een ouderwetse binnendag, de hele dag regen, lezen, kaarten en foto's bewerken. Donderdag met de locale bus naar Salisbury. Een aardig stadje met een grote kathedraal met de hoogste toren van Engeland. Helaas zaten de rondleidingen voor de toren vol vandaag, verder hadden we het stadje snel bekeken en besloten we naar Old Sarum te wandelen. Old Sarum is een in de neolitische tijd (4000 – 3000 voor Christus) aangelegde heuvel met er bovenop de ruïnes van een rond 1100 gebouwd Normandisch kasteel. Gisteren met ons eigen busje naar Avebury gereden, dit dorpje ligt middenin een in de neolitische tijd aangelegde aarden ring met daarbinnen een ring van grote stenen. Via een laan met aan weerszijden die obelixen doorgelopen naar de Sanctuary, ook weer een heiligdom opgebouwd uit in een cirkel opgestelde palen. Terug via de Kennett Long Barrow, een grote grafheuvel, en Silbury Hill, de hoogste door mensen gemaakte heuvel in Engeland. Vandaag weer ingepakt en doorgereden naar het New Forest, een gebied met oerbossen en heidevelden.

2015-10-18 - Ryde (Isle of Wight)
De camping en het eiland zijn goed bevallen. We zijn de hele week gebleven en hebben verschillende wandeltochten vooral langs de kliffenkust gemaakt. De wandelroute langs de kust is goed aangegeven, maar zodra je afwijkt van de hoofdroute, kunnen de verwijzingen met “Public footpath” voor problemen zorgen. We wilden een stukje afsnijden om in een dorp de lokale bus terug naar de camping te pakken, maar het voetpad werd al snel niet meer aangegeven en liepen we langs akkers. Vlakbij het dorpje zagen we een vrouw in haar tuin aan het werk en maar eens gevraagd hoe we weer op de weg kwamen. Heel vriendelijk werd direct aangeboden maar via haar tuin te lopen, op een holletje werd een ladder gehaald, zodat we over de muur en via haar composthoop in de tuin konden komen. De bushalte bleek recht voor haar huis te liggen, dus uiteindelijk toch goed gelopen :). We hebben overigens de hele week van het openbaar vervoer gebruik gemaakt. Dat is hier op het eiland goed geregeld en de kosten van een weekpas waren er zo uit. Zelf rijden leek me ook geen pretje, de wegen zijn supersmal en zonder zijstroken of stoepen en dan kom je regelmatig ook nog van die dubbeldeksbussen tegen! De stadjes en dorpen op het eiland zijn levendig en goed voorzien van pubs en restaurants en er staan enorm veel mooie cottages. In de bus hadden we meestal de voorste plaatsen op de bovenverdieping, dus volop uitzicht op het golvende landschap. Bij het plaatsje Cowes hebben we het Osborne House bezocht, het optrekje van koningin Victoria en haar gezin. Een groot, maar comfortabel ingericht landgoed met mooie tuinen, een eigen strand en een Zwitsers chalet als speelhuisje voor de kinderen. Vlak bij de hoofdstad Newport hebben we ook kasteel Carisbrooke bezocht, een mooi behouden en gerestaureerd kasteel. Dit kasteel werd van 1913 tot 1938 bewoond door Beatrice, de jongste dochter van koningin Victoria. Vandaag nog een laatste rondje met de dubbeldeks bussen over het eiland gemaakt en verschillende plaatsjes bezocht. Morgen gaan we weer op weg, richting Stonehenge.

2015-10-12 - Ryde (Isle of Wight)
En het weer zat mee, wel grijze lucht, maar droog. De wandeling ging via de boulevard van Seaford over de kalkkliffen van Seaford Head en de Seven Sisters. Lekker op en neer dus over graspaden en met mooie uitzicht op de kliffen en op zee. Alles bij elkaar zo'n 23 kilometer, waarvan vooral de laatste 2 in Eastbourne zwaar aantikten. Met de lokale bus in een half uurtje weer terug op de camping. Het openbaar vervoer is hier goed geregeld, de bussen tussen Brighton en Eastbourne rijden elk kwartier. Donderdag hebben we Brighton bezocht, een grote badplaats, waar we eigenlijk niets van verwachtten. Maar het bleek een gezellig drukke boulevard en centrum te hebben, volop leven met muzikanten en mensen die in de parken lunchten en van de zon genoten. Het Koninklijk Palviljoen bekeken, een Indiaas bouwwerk met Chinese inrichting. Erg mooi, maar overdadig, geen wonder dat de bevolking destijds tegen de bouw protesteerde. Daarna lekker gegeten bij een “all you can eat” pizza en pasta buffet. Vrijdag zijn we naar het kleine plaatsje Alfriston gewandeld, heen door bossen en langs weilanden, terug over een dijkje langs de rivier. De volgende dag zijn we via de stad Lewes doorgereden naar Chichester, waar we weer een acsi camping wisten. In Lewes hebben we het Anna van Kleef huis en het kasteel bekeken. De camping in Chichester viel tegen, doordat de kampeerplaatsen pal naast de snelweg liggen. Van de geplande rustdag kwam daardoor niets. In plaats daarvan zijn we naar het kasteel Arundel gereden, het woonverblijf van de hertogen van Norfolk. Het kasteel wordt al sinds de 11e eeuw door de familie bewoond. Delen van het kasteel en de tuinen kunnen worden bezocht. In het kasteel is een wandelroute uitgezet, die langs de mooie vertrekken, hallen en slaapkamers loopt. Alles kunstzinnig afgewerkt en ingericht, en overal vriendelijke vrijwilligers, die enthousiast vertellen. Alleen voor het kasteel heb je al ruim twee uur nodig. Vandaag weer vroeg ingepakt en met de veerboot overgestoken naar het Isle of Wight. We staan nu op een piepkleine camping (8 plaatsen) bij een wijnboerderij en hebben vanmiddag lekker in de zon gezeten.

2015-10-06 - Seaford
Vrijdag hadden we weer grote plannen, met de trein naar Pevensey om het kasteel te bekijken en vervolgens terug lopen naar de camping over het “1066 Pevensey – Battle” wandelpad. Het eerste deel ging goed, vanaf station Crowhurst naar een voorstadje van Hasting en daar overstappen op de trein naar Pevensey. Het kasteel was het eerste Normandische kasteel in Engeland en is gebouwd binnen de muren van een Romeins-Saskisch fort. De bordjes voor de wandelpaden hadden we al bij het betreden van het fort gezien, kon niet missen. Na een half uurtje wandelen, waarbij de routebordjes steeds vager werden, liep het spoor dood. Bij een bedrijf de weg gevraagd, bleken we de verkeerde kant op te lopen, waarschijnlijk heeft hier vroeger ook een “1066” pad gelopen, maar nu niet meer. Terug naar het kasteel en het goede pad gevonden met een leuk traject langs een riviertje over weilanden. Jammer genoeg liep dit pad na zo'n twee uur ook dood, waarna we op de tomtom over de weg de resterende 12 kilometer moesten lopen. De meeste stukken over smalle, maar drukke verbindingswegen zonder voetpaden, dus we moesten regelmatig de kant in om de aanstormende auto's te ontwijken. Zaterdag zijn we naar Tenterden gereden voor het Folk Dance festival, zo'n 30 verschillende, leuk geklede en geschminkte, Morris Dance groepen gaven hun dansoptredens. Een leuke sfeer, veel publiek en marktstalletjes met lokale produkten. Na nog van het uitzicht vanaf de kerktoren te hebben genoten door naar de camping bij Seven Oaks. Zondag met het busje naar Hever Castle gereden. Halverwege liepen we vast in de wegafzettingen voor een marathon Dan wreekt het rijden op de tomtom zich. Je weet niet precies waar je zit en hoe je om een obstakel kunt rijden. De tomtom liet ons telkens weer het stadje van de marathon inrijden. We hadden het al opgegeven en waren weer op weg naar de camping, toen we opnieuw borden richting kasteel zagen. Opnieuw geprobeerd en nu uiteindelijk wel goed. Een mooi kasteel met een groot landgoed met mooi aangelegde tuinen. Hever Castle was het geboortehuis van Anne Boleyn, de 2e vrouw van Hendrik VIII. Gisteren (maandag) zijn we via Lullingstone, Romeinse villa, en Chartwell, het huis van Churchill weer via mooie kronkelwegen naar de kust gereden en staan nu op een camping bij Seaford, matig sanitair en vrij duur, maar de keus aan campings is hier beperkt. Vandaag regen en harde wind gehad, rond het middaguur was het even droog en zonnig en zijn we naar de VVV gewandeld. Seaford ligt in een mooie baai met een breed grindstrand, met naar het oosten toe uitzicht op de witte kliffen “Seven Sisters”. Als het weer mee werkt, gaan we morgen daaroverheen wandelen.

2015-10-01 - Battle
Afgelopen week hebben we alle dagen lekker volop zon gehad. We hebben de zon op ons plekje van 08:30 tot 15:30. Dus lekker Tai-Chi'n en ontbijten in de zon. Maandag zijn we naar Battle gewandeld, een leuk, afwisselend pad langs lokale wegen, door de velden en stukjes bos. In Battle de abdij en naastliggend strijdveld bezocht. Op deze plaats heeft in 1066 de veldslag tussen Normandië en Engeland plaatsgevonden. Als boetedoening voor de vele slachtoffers van deze veldslag is de abdij gebouwd. Dinsdag hebben we een wat langere wandeling gemaakt naar de kust en vervolgens langs de kust door naar Hastings. Hastings is weer echt een 'toeristisch' stadje, veel restaurants, antiekwinkeltjes en amusementshallen De oude stad is wel leuk om doorheen te lopen en aan weerszijden van de oude stad liggen heuvels, waar vanaf je een leuk uitzicht over de stad en de zee hebt. Met de trein weer terug naar de camping. Gisteren hebben we er een echte rustdag van gemaakt, de hele dag in de zon gezeten en zitten lezen. Vandaag hebben we een uitstapje met het busje gemaakt naar het Bodiam Castle, een romantisch Middeleeuws kasteel, gebouwd door een met veldtochten in Frankrijk rijk geworden (roof)ridder. In die tijd lag het kasteel aan een brede rivier en kon direkt vanaf zee worden bereikt. Op de terugweg onze voorraden weer aangevuld bij, ja hoor, een Lidl.

2015-09-27 - Battle
Donderdag begon de dag weer met lekkere plensbuien, maar na 12:00 uur werd het droog en ging het zonnetje weer schijnen. De rugzakken weer ingepakt en een wandeling gemaakt. Eerst het natuurparkje naast de camping in – veel libellen en paddenstoelen – en daarna via St. Marys Bay naar de kust. Over het kiezel- en zandstrand en over de dijk naar Littlestone en weer terug naar de camping. 's-Avonds lekker gegeten bij een Indiaas restaurant “Romney Spice”. Indiase restaurants zijn hier net zo normaal als bij ons de chinees. Vrijdag met het busje naar Rye geweest, een plaatsje op een heuvel 20km verderop. Leuke smalle straatjes, oude huizen en een klein kasteel. Het plaatsje heeft aan 3 zijden rivieren en is vanaf zee te bereiken. De nacht van vrijdag op zaterdag was het al weer behoorlijk koud, we hebben onze extra slaapzakken maar weer tevoorschijn gehaald. Zaterdag nog een fietstocht naar de vogelreservaten bij Dungeness, In het vogelreservaat wilden we bij de parkeerplaats gaan lunchen bij een picknickbank. Vlak bij de picknickbank was een vogelbanket gemaakt, een open ruimte met meerdere palen met houders met verschillend vogelvoer. Wij enthousiast erlangs toen we achter ons hoorden vloeken en mopperen. Zat er in 1 van de geparkeerde auto's een vogelaar met zijn camera in de aanslag. Wij hadden zijn plaatje natuurlijk grandioos verpest! Heel vervelend, maar we konden ons lachen niet inhouden. Op de terugweg een weggetje gekozen, waarbij stond aangegeven, dat het pad niet geschikt was voor auto's. Het pad werd steeds smaller en na een paar kilometer reden we door de brandnetels heen, niet fijn met blote benen en slippers! M'n benen branden nog steeds. Onderweg wel weer een paar keer gestopt om bramen te plukken, bijna overal staat het vol met braamstruiken en we hadden er nu eens aan gedacht, bakjes mee te nemen. Vandaag zijn we verder gereden en staan nu op camping Brakes Coppice Park. Een leuke, midden op een landgoed gelegen camping in de bossen. Vanmiddag lekker in de zon gezeten en bekeken wat we de volgende dagen kunnen doen.

2015-09-23 - New Romney
Na een relaxte rit in het zonnetje aangekomen in de haven van Duinkerken. Toch nog iets op de tijd verkeken, met de boot van 14:00 konden we niet meer mee. Maar de 2 uur wachttijd op de boot van 16:00 waren ook zo voorbij. Wel even balen van de prijs voor de tickets aan het loket, die bleken 2x zo hoog te zijn als vooraf online te reserveren! De zee was rustig en in het zonnetje was het lekker buiten zitten. In Engeland in 3 kwartier naar de camping in New Romney gereden. Een hele luxe zo in 1 dag op de plaats van bestemming te zijn! Maandag met de fiets gelijk het dorp in terechtgekomen bij het treinstationnetje. Hier is het echt een stationnetje, de spoorlijn is een mini-uitvoering op 1/3 van de ware grootte. De treinbaan is in 1925 aangelegd door een rijke treinfanaat. Met het treintje zijn we naar het zuidelijkste puntje van het schiereiland gereden, Dungeness. Dit gebied is Engelands enige woestijn, één grote kiezelbak. De putten die na het delven van kiezels zijn overgebleven, zijn nu watersportgebieden en vogelreservaten. Langs de kustlijn zagen we wel veel vissersboten, die bij aankomst met grote lieren en tractoren de kant op worden gehesen, Dinsdag was weer een ouderwetse busdag. De hele dag regen, het kampeerterrein wordt al lekker blubberig. Wel nog even het dorp in en bij de bibliotheek fietskaarten van de omgeving opgehaald, dit is een extra service van de bibliotheek om het gebrek aan een VVV in het dorp te compenseren. Woensdag weer wakker geworden met een stralende zon en een rondtocht van 46 kilometer gemaakt. Alles lekker vlak, smalle landweggetjes, weinig verkeer en af- en toe afstappen in een dorpje of bij een bezienswaardigheid.