Reisverhalen - 2017 Spanje

2017-07-09 - Pijnacker
Na nog een dagje Sitges met zijn mooie oude centrum met monumentale gebouwen zijn we doorgetrokken naar Tossa de Mar. Weer op camping Cala Llevado, een terrassencamping op 7km fietsen (of 3km lopen) van Tossa. Een mooie camping met uitstekend onderhouden sanitair. Wel erg steil, vanaf ons plekje naar de hoofdweg was het 1,5km en wel 200m omhoog, de elektrische fietsen trokken het -met hard meefietsen- maar net. Terug over de weg van Tossa naar de camping is dan een makkie, zo geleidelijk gaat het dan omhoog. Tossa is ook een mooi stadje om naartoe en doorheen te lopen. De oude ommuurde stadskern ligt op een schiereilandje met mooie baaien. De wandeling naar Tossa gaat door bossen en over kliffen met mooi uitzicht over zee en op de oude stad. Samen met John en Marian lekker wezen eten en ook kennisgemaakt met ons nieuwe achterneefje Eros. In Tossa was net een feestweek met kermis, vuurwerk, een stadsloop – een huppel hardloop festijn in de hoofdstraat, de deelnemers proberen stevig met z'n drieën gearmd zo snel mogelijk door de straat te gaan in een huppelpas op de maat van een speciaal deuntje, dat daarna nog de hele nacht in je hoofd blijft hangen- en als afsluiting optredens van verschillende lokale muziekbandjes. Afgelopen woensdag zijn we aan de thuisreis begonnen, die goed is verlopen. Alleen op vrijdag wat files bij Brussel, Antwerpen en Breda. Nu druk bezig met het leegmaken van het busje, zodat we die weer eens goed schoon kunnen maken -overal zit nog steeds het stof uit Marokko-.

2017-06-27 - Sitges
Vanaf Navajas zijn we binnendoor noordwaarts gereden en hebben een tussenstop gemaakt in Caspe, op een camping aan de stuwmeren van de Ebro (Mar de Aragon). Een mooie, stille omgeving. Voor het eerst dat er nauwelijks dorpjes zijn, de stad Caspe is 14km van de camping. Het was hier lekker heet, ruim boven de veertig graden, zelfs het water van het zwembad voelde vies warm aan. Vanaf de camping een rondje gefietst over onverharde fiets/wandelpaden langs de Ebro, een mooie route met veel uitzicht op de rivier, die door het afdammen op een stuwmeer lijkt. Ook veel door boomgaarden met perziken en nectarines -mmm- gereden. Toch maar weer naar de kust voor iets koeler weer. Gekozen voor camping El Garrofer in Sitges, een grote camping op 1km van het strand, de oude stad van Sitges ligt op 3km. Onderweg gestopt bij Colonia de Guell, een voorstadje van Barcelona met de textielfabrieken en arbeiderswijk van Guell. De kerk (Crypte) is door Gaudi ontworpen en gedeeltelijk gebouwd en zit weer vol met de mooie details van Gaudi. Sitges komt op ons goed over, een lange boulevard met een serie door strekdammen afgebakende halfronde stranden en gezellige winkelstraatjes met veel bars en restaurantjes. Hier is de vakantieperiode goed begonnen, het is gezellig druk. De camping was in het weekend behoorlijk vol, maar door de week is er plaats genoeg. Zaterdagavond speelde in het campingrestaurant een bandje met flamenco achtige muziek, waar we een wijntje bij zijn gaan drinken. Daarna hebben we nog tot 3 uur s-nachts kunnen meegenieten van een bruiloft en een discotheek in de buurt. Gisteren hebben we een dagtocht gemaakt naar Montserrat, een klein piekig gebergte ten westen van Barcelona met een bekend klooster en veel wandelpaden door het gebergte. 's-ochtends eerst de basiliek bekeken en s-middags toch maar aan een wandeling naar de hoogste top van het gebergte, Sant Jeroni, begonnen. Het was nog niet zo heet (rond 30 graden), maar we waren blij dat we regelmatig in de schaduw liepen. Het pad was goed begaanbaar en gaf mooie uitzichten op de rotspieken en op de omgeving van het gebergte. Bij helder weer moet je Mallorca kunnen zien. Vandaag een dagje strand gepakt, de zon werd regelmatig getemperd door wat bewolking, zodat het goed was uit te houden.

2017-06-21 - Navajas
Van Calpe zijn we doorgereisd naar Navajas, een klein plaatsje tussen 2 nationale parken in, even ten westen van Valencia. De bedoeling was een paar lange wandeltochten in de NP's te maken. Met de temperatuur van 30-35 graden was dat niet te doen, dus we hebben ons vermaakt met korte wandelingen in de omgeving en enkele fietstochten. Vlak achter de camping ligt een Via Verde, een fiets/wandelpad over een oud treintraject. Leuk om zo redelijk vlak een stuk te kunnen fietsen naar de dorpen Jérica en Caudiel. Leuke dorpjes, in Jérica was net een feest aan het opstarten, de biertenten waren al geopend, die hebben we maar even meegepakt. Toch doorgefietst naar Caudiel, waar we lekker hebben gegeten bij Casa Inma. Lekkere echt Spaanse gerechten, tuinbonensoep met spekjes en worst en een salade met kersen en nisperos. De andere kant op ging het richting Segorbe, een wat grotere plaats met intacte stadsmuren en een mooie kathedraal, wel gesloten, maar we konden net bij een groep Spaanse toeristen aanhaken. Ook in Segorbe een lekker eettentje gevonden, een paella met kleine krabben en een zeediertje dat ergens tussen garnaal en krab inzit. De omgeving rond de camping is prachtig, de rivier Palancia slingert hier door mooie, soms steile dalen en net onder het dorp is een recreatiegebiedje, Salto de la Novia, met een mooie waterval en zwemmogelijkheden in de rivier. We hebben daar een paar keer lekker gelegen, op zondag was het jammer genoeg te druk, toen zijn we maar bij het zwembad op de camping gaan liggen. Apart is wel dat hier het topless zonnebaden en het roken van wiet helemaal in is. Dat topless vind ik OK :), maar die wiet kan behoorlijk stinken. Op een paar kilometer afstand ligt een flink stuwmeer met ook wat recreatiemogelijkheden, Daar waren we helemaal alleen, wat wel weer erg rustig is. Vandaag met de fiets een rondje gemaakt door de bergen richting Castillo de Almonacid, de stijgende stukken lekker met ondersteuning en de afdalingen lekker voluit, haren in de wind. Gelukkig heb ik problemen met de motor ( een los contact) en een trapper (kogellager vastgelopen) kunnen oplossen, zodat we weer lekker gebruik van de fietsen hebben kunnen maken.

2017-06-13 - Calpe
In Benidorm is 's-avonds van alles te beleven, allerlei bars en nachtclubs worden drukbezocht door een bonte mengeling van ouderen (al dan niet met scootermobiel), en jongeren (vooral al dronken Engelsen). In veel bars zingen look-alikes van bekende sterren. In één avondje stappen hebben we Michel Jackson, Amy Winehouse, Pink en Meatloaf gezien :). Tijdens de wandeling op de Sierra Gelada kwamen we andere Nederlanders tegen, die enthousiast vertelden over Calpe en een wandeling over de Sierra Bernia. Hierop besloten we ook naar Calpe te gaan. De camping CalpeMar is een van de beste campings die we tot nu toe hebben gehad, mooi sanitair, vriendelijke beheerders, erg rustig en gelegen op 5 minuten lopen van strand, centrum en Lidl. Eerst maar een inloopwandeling gemaakt naar de Penyal d'Ifac, een rots van 332 meter hoogte die op een schiereiland voor Calpe ligt. Een mooie wandeling, eerst over goed begaanbare paden zigzaggend tot aan de steile klip, dan door een spekgladde tunnel en vervolgens over rotsachtige bergpaadjes naar de top en een uitzichtpunt. Onderweg uitgejoeld door grote meeuwen, die hun jongen willen beschermen. Calpe heeft een mooie rustige boulevard en een breed strand afgewisseld door rotspartijen en kleine duintjes. Na weer een rust/wasdag begonnen aan de langere wandeling over de Bernia. Alleen de rit naar het beginpunt was al de moeite waard, een smalle kronkelende weg door de bergen, met overal verlaten of tot woonhuis omgebouwde boerderijen. Het wandelpad was goed te doen, in het begin vrij steil en voortdurend over rotsachtig ondergrond, dus wel opletten. Vlak voor de kam loopt het pad via een tunnel naar de andere kant. De tunnel is echter zo laag, dat ik op mijn achterwerk erdoorheen moest schuifelen, Anja kon er net nog gebukt doorheen. Ook het pad aan de andere kant gaf mooi uitzicht over de dalen, de bergketens en in de verte op Benidorm. Onderweg nog wat prehistorische rotstekeningen en een ruïne van een fort uit de 16e eeuw. Vandaag was het een bloedhete dag met een temperatuur van meer dan 33 graden, dus rustig aan gedaan, wat gesnorkeld, geluierd bij het busje en gezwommen in het zwembad van de camping en tot afsluiting op een terrasje lekker van een cocktail genoten (happy hour).

2017-06-07 - Benidorm
Na 3 drukke weken in Pijnacker zijn we op 27 mei weer teruggekomen bij het busje. De eerste nacht op de grond bij Dick en Jack, want het busje was door een communicatieprobleem nog niet van de opslag opgehaald. Verder weer lekker gestaan bij Chris, nu eens elke ochtend in het zwembadje gezwommen. Op Zestienhoven zijn we uitgezwaaid door de zussen van Anja, erg leuk. We zaten samen met Nettie, Loes en Edgar in het vliegtuig, erg gezellig. De hele week druk met het feest van Dick en Jack en de vele gezellige etentjes erom heen. Afgelopen zondag nog een uitstapje gemaakt met Dick en Jack, Joke, Peter en Patricia naar Tabarca, een eilandje voor de kust van Santa Pola. Het eiland bestaat uit een natuurgebied en een klein gezellig dorpje. Maandag dan weer door naar Benidorm, waar we de auto wilden laten APK keuren. We konden direct terecht, dus dat was vrij snel geregeld. Eén van de onderdelen van de keuring is een controle van het chassisnummer, en dat was helaas bij de laatste opknap/spuit beurt onleesbaar geworden. Met een staalborstel werd de verf verwijderd en kregen we alsnog het goedkeuringsbewijs. Benidorm zelf valt ons enorm mee, de camping is goed, wel wat last van vakantievierende Engelsen, maar dat hoort erbij zo tegen het hoogseizoen. Verder een leuke boulevard en drukke winkelstraten, de vele hoge flatgebouwen vinden wij juist wel wat hebben en ze zien er allemaal goed verzorgd uit. Gisteren hebben we een wandeling gemaakt door de Serra Gelada, een natuurgebied met kliffen tussen L'Albir en Benidorm. Weer eens lekker onderschat, dus te veel hooi op de vork en te weinig water meegenomen. Uitgedroogd en vermoeid weer bij het busje, eerst maar een liter water gedronken. De afstand was niet zo groot, bij elkaar zo'n 17km, maar door de vele en steile hoogtemeters, hadden we er ruim 7 uur voor nodig en dat bij een temperatuur van meer dan 30 graden. Vandaag maar weer even rustig aan en tijd nemen voor het doornemen van de emails, foto's en website.