Reisverhalen - 2018 Italië - Sicilië

2018-05-24 - Pijnacker
Weer thuis. De terugreis was vooral door het middernachtelijk vertrek van de veerboot toch wel vermoeiend. Na tussenstops bij Livorno, Luzern en in Frankfurt zijn we woensdagavond thuisgekomen. Voor de Gothardtunnel en bij Karlsruhe last van files en de laatste rijdag behoorlijk wat regen gehad. Nu nog opruimen en dan op naar de Nederlandse zomer.

2018-05-17 - Cefalú
Afgelopen week weer enkele mooie wandelingen in het kustgebergte gemaakt, elke keer weer mooie routes over smalle wandelpaden en met vrij uitzicht op de bergen en op de zee. Tussendoor op het strand gelegen, de kust voor de camping is rotsachtig en te hard en scherp om lang te zonnen, het dichtstbijzijnde strand is zo'n 3km, op de fiets goed te doen en in het weekend lekker druk. Ook op de fiets het badplaatsje Mondello bezocht. Een mooie lang strand, dat blijkbaar veel wordt bezocht door vooral jonge mensen. We waren hier met bewolkt weer, maar toch was het strand behoorlijk vol. Het stadje is ook bekend door een groot aantal villa's in art-nouveau stijl. Jammer genoeg kregen we op de camping nieuwe buren, die hun caravan dwars zetten, dus geen privacy meer, en die rookten als schoorstenen. Je kan er helaas weinig van zeggen, dus we hebben besloten om na de volgende wandeling in Piana degli Albanesi weer terug te rijden naar Cefalú voor de laatste dagen aan het strand. In Cefalú weer een plekje op camping Sanfilippo gevonden, helaas niet zo'n mooie plek als vorige keer, maar het strand is vlakbij en we hebben vandaag lekker liggen zonnen. De wandeling in Piana degli Albanesi gisteren was weer erg mooi. Een steile klim naar een pasje met een grot en daarna langs de hellingen van een mooi keteldal door een bloemenzee. Bij de grot kwamen we een groep studenten tegen, die door een stel grotonderzoekers werden begeleid. Eén van hen bood aan ons ook mee de grot in te nemen. Niets voor Anja, maar ik vind dat wel erg leuk. De grot was tot 2 kamers diep begaanbaar, daarna werd het te steil en smal. Mooie druipsteenformaties en onderin een klein meertje. Een klein half uurtje later konden we weer verder met de wandeling. Het laatste stuk van de wandeling was een afdaling over een soms volledig overgroeid en steil zigzag paadje, vermoeiend maar wel erg leuk. Morgen nog een stranddag, zaterdag naar Palermo voor een wandeling op de Monte Peregrino en dan door naar de veerboot van Palermo naar Livorno van 01:30 op zondagochtend.

2018-05-09 - Isola della Fémmina
Na 2 weken Cefalú werd het tijd om weer verder te trekken. We staan nu op camping Playa in Isola della Fémmina. Deze camping wordt veel gebruikt door aankomende en vertrekkende veerbootgangers en vanavond was het dan ook na aankomst van de veerboot een drukte van belang. Veel Nederlanders, maar wel gezellig, iedereen begint aan zijn vakantie. Wij hebben deze plek aan het begin van de reis overgeslagen, omdat de camping toen nog was gesloten. In de omgeving willen we komende week nog enkele mooie wandeltochten maken. In Cefalú hebben we het erg naar onze zin gehad. Mooie camping, goed onderhouden sanitair en een prachtplek vlak aan het strand. Afwisselend op het strand gelegen en wandeltochten gemaakt. Allemaal mooie wandelingen door mooie ruige natuur. Soms over brede berg- en boswegen en dan weer struinen over dichtgegroeide wandelpaden en altijd volop in de bloemen. Een keer een bang vosje gezien en op de laatste wandeling een stel wilde varkens. Verder kom je bijna altijd wel koeien, geiten, paarden en ezels tegen. Afgelopen zondag (5 mei) kwamen we per ongeluk op het traject van een autorally terecht. Er stonden wel wat vage borden, maar ons Italiaans is nog erg slecht. We werden niet tegengehouden maar op den duur moest ik tussen de hooibalen, die als chicanes zijn neergezet, doorlaveren en Anja maar zwaaien naar de toeschouwers die al volop langs de route aanwezig waren. In het begin van de wandeling liepen we een stukje langs die weg en daar hoorden we van de omstanders dat de rally in 10 minuten zou beginnen. Wij dus ook maar wachten om wat van dit spektakel te zien. Na 1,5 uur kwamen de eerste deelnemers langs, een hoop herrie van motoren en remmen, maar wel leuk om naar het enthousiaste publiek te kijken. Na een half uur hadden we het wel gezien en zijn we met de wandeling verder gegaan. Na de wandeling hoorden we nog steeds auto's racen en toen bedachten we dat het wel eens laat kon worden, voordat we weer naar beneden konden. Gelukkig bleek de rally rond 17:30 te stoppen en konden we al snel de weg op. Wel natuurlijk weer op diverse plekken tussen de strobalen door. Vandaag rustig aan gedaan, we waren vrij vroeg op de camping en hebben het stadje wat bekeken.

2018-04-29 - Cefalú
Woensdag weer doorgereden naar Cefalú, een grote badplaats aan de noordkust van Sicilië. Camping San Filippo was ons onderweg al meerdere malen aangeraden. Een mooie terrassencamping, waar we op één van de lagere terrassen een mooi plaatsje hebben gevonden, vlak boven het strand, met vrij uitzicht en bijna privé. De camping ligt aan een mooie baai, waaraan alleen een groot resort en twee campings liggen. Het strand is in principe openbaar, maar in de praktijk komen er alleen camping- en resortgasten. Donderdag eerst maar eens naar Cefalú gewandeld om het plaatsje te bekijken. Erg levendig, veel toeristen en oude straatjes. Lekker op het strand gelegen en een ijsje gegeten, Vrijdag hebben we voor Anja's verjaardag een wandeling gemaakt naar de top van de Pizzo Carbonara (1979 meter), een mooie wandeling over een karstgebergte, smalle goed begaanbare paadjes over steile hellingen. Voor onderweg had ik geregeld dat we reeën zouden tegen komen en ja hoor, al na een halfuurtje enkele behoorlijk grote kudden in beeld. Ze bleven wel waakzaam en op afstand, maar toch erg leuk om ze tegen te komen. 's-Avonds onze trouwdag gevierd in een restaurantje vlak bij de camping. Voor het eerst gegrilde sepia gegeten. Lekker, maar Anja moest alleen van het zien eten al griezelen. Je moet ook heel voorzichtig zijn, de inkt kan alle kanten op spuiten. En je gaat er ook niet beter van uitzien, na enkele happen zijn lippen, tanden en tong gitzwart. Het restaurant zat bomvol, er waren twee verjaardagpartijen. Eén daarvan was voor een meisje van 18 jaar, natuurlijk met volop vriendinnen van dezelfde leeftijd in leuke outfits. De trotse pa en ma hadden ook een diskjockey ingehuurd en na het eten werd dan ook volop gedanst met de dansmoves op een groot scherm. De aanwezige buitenlanders (wij en een Duits stel) werden al snel door de jarige en haar zus gevraagd met mee te dansen. Alles bij elkaar een geweldig leuke avond gehad, zelfs met vuurwerk. Gisteren en vandaag rustig aan gedaan, op het strand gelegen en ik ben enkele keren gaan snorkelen, voor Anja is het water nog te koud. Snorkelen is hier niet zonder gevaar, veel Sicilianen doen aan onderwaterjacht en je ziet dan ook regelmatig mannen in duikoutfit wat onbehendig met harpoenen het water ingaan. Hopen maar dat die goed beveiligd zijn en niet per ongeluk afgaan.

2018-04-23 - Marinello
Dinsdag met de langzame ferry van 07:00 naar Vulcano. Op de snelle ferry zijn alleen zitplaatsen, daarop mogen de fietsen niet mee. Als eerste naar het begin van de wandelroute naar de krater gefietst. Het wandelpad naar boven ging eerst door vulkanisch gruis en wat later door roodgeel zandsteen. Bovenop een geweldig uitzicht op de kratervloer en de omliggende eilanden. Aan één kant van de krater zijn rijen fumerolles, die lekker pruttelen en veel zwaveldampen produceren. Eerst maar de andere kant opgelopen naar de hooggelegen zuidelijke rand van de krater. Daar besloten om toch de cirkel rond te lopen en door de zwaveldampen te wandelen. Dat ging gelukkig goed en konden we ook mooi de fumerolles goed bekijken. Weer beneden de fiets gepakt en een stuk het eiland opgereden. Dat viel tegen, de weg liep continu omhoog en dat betekent ook met elektrische fietsen behoorlijk meetrappen. Na een aantal kilometers en 300 hoogtemeters was mijn accu leeg en moesten we de fietstocht beëindigen. Terug was gelukkig alleen omlaag en dat ging goed. Bij het haventje naar Spaggia Nera, het zwarte strand, gegaan en na een paar uurtjes in één van de barretjes bij de haven met een aperol-spritz op de veerboot gewacht. Woensdag weer door naar Marinello, een grotere camping onder een klif aan zee. Voor de kust een grote zandbank met enkele meertjes, een mooi gebied om wat dagen aan het strand te liggen. Boven op de klif ligt het heiligdom van de Zwarte Madonna van Tindari, een veel bezocht heiligdom met de nodige souvenierstalletjes. Vanaf de camping konden we over een wandelpad er naar toe, een uurtje (trap)lopen. Boven werden we beloond met mooi uitzicht, de vrij nieuwe kerk was erg mooi ingericht met mozaïeken en glas in lood ramen. Even verderop de klif waren ook nog resten van de Griek/Romeinse stad Tyndarus te bekijken, maar die hebben we dit keer overgeslagen. In het binnenland hadden we twee wandelingen uitgezocht, de Capo Calavá en Gioiosa Guardia. Allebei weer mooie wandelingen, op de kaap met wat klauterwerk over de bergkam en Gioiosa Guardia is een verlaten stadje op een bergrug, waar je lekker door de ruïnes kunt struinen. Hier werd het ook plotseling weer bewolkt, wat het erg mysterieus maakte. De autoritten naar de beginpunten van de wandelingen waren ook weer spectaculair, het bleef asfalt, maar erg kronkelend, smal en steil. Ook wel lekker dat het vrij korte wandelingen waren, zodat we smiddags op het strand konden liggen. Vandaag super weer gehad, lekker rustig aan gedaan, een wandelingetje langs de strandmeren en de zandbank gemaakt en lekker bij het busje van de zon zitten genieten.

2018-04-16 - Milazzo
Vorige week woensdag via een mooie bergroute en het dorp Montalbano Elicona naar Milazzo gereden. In Montalbano Elicona hebben we rondgewandeld door de middeleeuwse (trap)straatjes. Een groot deel van de oude huizen zijn en worden opgeknapt en lijken als hotelletjes te gaan worden gebruikt. Het kasteel vonden we er niet leuk uitzien en hebben dat dan ook links laten liggen. Voor Milazzo komen we in een industriële kustvlakte terecht, maar gelukkig ligt de agriturismo in een landelijke omgeving. Heerlijk rustig, hooguit 1 andere camper en veel bezoek van zwermen mussen en gele en Noorse kwikstaarten. In Milazzo hebben we het kasteel bezocht. Er werd weinig over beschreven, maar het blijkt een uitgebreid complex te zijn van een Normandische kasteel met daaromheen een verdedingsmuur uit de Spaanse tijd. Binnen die muur ook een oude kathedraal, een klooster en ruïnes van woonhuizen. Het complex ligt op een klif boven het dorp met mooi uitzicht op de zee en de Eolische eilanden. Als je tenminste het geluk hebt, dat er geen mist is. Alleen de eerste dag dat we hier waren, was er geen mist. De temperatuur is goed, zo'n 20-25 graden, maar het zicht is beperkt en er staat vaak veel wind. Vrijdag weer een lange en zware wandeling gemaakt in het binnenland, een rondje rond de berg Rossimanno. Ruim 6,5 gewandeld over 17,3km. Wel 3x verkeerd gelopen door onduidelijke beschrijving en niet-correcte gps-aanwijzingen. Het werd aan het eind wel spannend, omdat de accu van mijn telefoon op begon te raken. De rit naar het beginpunt van de wandeling was ook weer fantastisch, een lange, smalle kronkelweg de bergen in. Halverwege door een langgerekt plaatsje, waar het busje maar net door de smalle straatjes kon. Milazzo komt op ons lekker druk en gezellig over. Bij de veerboothaven (naar de Eolische eilanden) is het een drukte van belang, bij de haven verkopen vissers hun vangsten direct aan de straat en boven op de klif is een wandelpark met als toeristisch uitje de 'Piscine de Venere', een met zeewater gevuld zwempoeltje. Het weer was er jammer genoeg niet naar om het water uit te proberen. Aan de andere kant van het schiereiland zijn we een paar keer naar het strand geweest, lekker rustig, net warm genoeg om te blijven liggen en een barretje bij de hand voor aperol-spritz aan het eind van de middag. Vandaag hadden we gepland naar het eiland Vulcano te gaan, helaas regende het vanochtend behoorlijk en zijn we bij het busje gebleven. Morgen een herkansing.

2018-04-10 - Passipisciaro
De agricampismo is goed bevallen, mooi plekje en goed sanitair, dus we zijn hier maar gebleven en hebben verschillende wandeluitstapjes gemaakt op de Etna en in het Nebrodi gebergte. Het wandelen blijft een feestje, mooie routes en het uitzicht is prachtig of je nu naar de Etna of naar het Nebrodi gebergte kijkt. Tussendoor rust- en wasdagen en uitstapjes naar Randazzo en naar de Gole di Alcantara. De Gole di Alcantara is een diepe kloof, waar de rivier door een oude lavastroom snijdt. Door de snelle afkoeling van de lava zijn mooie basaltkolommen ontstaan. Het is wel een nogal toeristisch punt. Bij de parkeerplaats zijn allerlei restaurantjes en excursiebedrijfjes en je kunt daar met een lift (8 euro) de kloof in. Niet vermeld wordt dat er 200 meter verder een gemeentelijke toegang met de trap is voor 1,5 euro. Beneden is een mooi kiezelstrand aan de rivier en natuurlijk moet je een stuk door de rivier in de kloof waden. Op de Etna hebben we nog een wandeling gemaakt naar de Grotta di Gelo (op 2036 meter), in totaal 7,5 uur gewandeld met ruim 800 meter hoogteverschil. Erg mooi, maar knap vermoeiend. Door de hoogte hebben we ook nog veel sneeuwveldjes over moeten steken. Maar het lopen over en door de lavastromen blijft wel erg mooi. In het Nebrodi gebergte hebben hebben we de Megaliti dell'Argimusco bewandeld, een hoogvlakte met een aantal losstaande granietblokken en hebben we een poging gedaan de 'Matterhorn' van Sicilië te bedwingen. Bij de laatste kwamen we al na 40 minuten in de wolken terecht en begon het te miezeren. Dus maar de top overgeslagen en de route ingekort. Toch nog ruim twee uur met regenjas aan gelopen. De lunch maar gezellig in het busje gegeten, na droge kleren aan te hebben getrokken. Vandaag nog een laatste rust- en wasdag op deze agriturismo, morgen weer verder naar de noordkust.

2018-04-04 - Passopisciaro
Na nog een dagje strand bij Giardini-Naxos zijn we vrijdag weer op pad gegaan voor een wandeling bij de Alcantara rivier. Een vlakke wandeling voornamelijk over landweggetjes door agrarisch gebied met af en toe zicht op de rivier en een stroomversnelling. De bedoeling was de rivier over te steken en langs de andere oever weer terug. Wij vonden het water te hoog staan en te snel stromen, zodat we van de oversteek hebben afgezien en een andere route terug genomen. Na de wandeling doorgereden naar een camperplaats op een wijnboerderij op de hellingen van de Etna. Voor ons een voltreffer, er waren nog geen andere campers dus we hebben het mooiste plaatsje ingepikt. Aan de rand van het camperveldje met vrij uitzicht over de wijngaarden en op de Etna. Het sanitair is ook het beste wat we tot nu toe hebben gehad – ook dankzij dat er zo weinig campers zijn! Het weer was afgelopen week ook top, alleen zondag hadden we busarrest door een teveel aan wind, geen doen om dan hoog op de berg te lopen. Verschillende wandelingen die we willen doen, zijn vanaf deze camperplaats goed bereikbaar, dus we blijven nog wel even. Maandag een lange wandeling gemaakt op de westelijke helling van de Etna door en over verschillende typen lava. Bij het beginpunt Refugio dei Grili was het een drukte van belang (ook veel Italianen hebben 2e paasdag vrij!), maar al snel kom je geen mens meer tegen. Het wandelen gaat over brede paden van vulkanisch gruis en zijn daarom makkelijk te belopen, waardoor je veel tijd hebt om van het moois om je heen te genieten. De terugweg ging wat ons betreft te lang door een bos naar beneden – minder uitzicht – , maar alles bij elkaar een erg mooie wandeling. Vandaag zijn we naar de overkant van het Alcantara dal gegaan om bij het plaatsje Malvagna een wandeling over een bergkam te maken. Ook weer een leuke wandeling met grandioos uitzicht op de Etna en het Alcantaradal met de Moio krater. Wel werd duidelijk dat dit weer een nauwelijks belopen route is, het pad is soms nauwelijks zichtbaar en op veel plaatsen overgroeid, wat het wandelen wel weer spannend maakt.

2018-03-28 - Giardini-Naxos
Vrijdag was het weer een stuk beter en zijn we met het busje de Etna opgegaan voor een wandeltocht. Aan de noordkant zit Rifigio Citelli, waar vandaan je meerdere tochten kunt lopen. Omdat het gisteren heeft gesneeuwd zijn de hoge paden niet begaanbaar. Ook het lagere pad dat wij kozen lag nog bedekt met een laag sneeuw van zo'n 10cm. We waren vroeg op pad en dus nog niet betreden wandelpaden. Het pad was gelukkig goed te volgen en liep door bossen om de Monte Baracca heen en vervolgens over de kraterranden van de Monti Sartorius, waar wel weer volop groepjes wandelaars, meestal met gids, rondliepen. Zaterdag en zondag op de camping gebleven, omdat het zondag slecht weer zou zijn. Dat klopte, de hele dag regen. Maandag weer op pad richting Taormina. Vlak voor Taormina een camperplaats gevonden in Giardini-Naxos. Deze regio is behoorlijk toeristisch, er wordt aan alle kanten gewerkt om de voorzieningen voor de pasen klaar te hebben en er zijn ook al veel vakantiegangers. Dus het straatbeeld is al weer veel drukker, ook wel weer leuk om te zien. De dorpjes zijn langgerekt met smalle wegen, waardoor ook het verkeer constant vaststaat. Gisteren hebben we een wandeling gemaakt van Taormina naar de Monte Veneretto. Met 800 meter hoogteverschil een hele klim, maar wel weer heel leuk via allerlei trapstraatjes door Taormina en Castelmola. Vandaag de highlights van Taormina bekeken, genoten van het uitzicht op de Etna, die we nu voor het eerst bijna wolkeloos zagen en vanmiddag afgedaald naar het strand bij Isola Bella. Onderweg wat inkopen gedaan en op het strand lekker geluncht en van de zon (>19graden) genoten.

2018-03-22 - Santa Maria La Scala
De Etna excursie was erg leuk. Onze gids Marco is een jonge, enthousiaste en sportieve man, die veel weet te vertellen over de regio. Zijn familie heeft jarenlang een grote wijngaard gehad in Valle dei Bove, een vallei die in 1992 door een lavastroom is overdekt. Natuurlijk in één klap het hele familiebezit weg. Maar hij kon leuk vertellen over zijn jeugdjaren in de vallei. De oude lavagronden rondom de Etna zijn erg vruchtbaar, waardoor het toch aantrekkelijk is om er te wonen en een boerenbedrijf te hebben, ondanks de gevaren. Tijdens de wandeling konden we goed zien hoe de verschillende lavastromen naar beneden zijn gekomen. Pas na een paar honderden jaren gaat er dan weer wat groen groeien. We hadden geluk met het weer, het bleef redelijk open waardoor we goed uitzicht op de kust van Taormina tot Catania hadden, De hoofdkraters van de Etna bleven helaas in wolken gehuld. In de nacht van zondag op maandag heeft het gesneeuwd, waardoor het wandelen af en toe wat glibberig was. We zijn naar een bergkam gewandeld, waarvandaan we in de Valle dei Bove konden kijken, erg indrukwekkend als je bedenkt dat zo'n 25 jaar geleden deze lavavlakte een groene vallei was. Op de terugweg nog even gestopt bij een lavagrot. Deze zijn ontstaan doordat de lavastroom aan de buitenkant eerder stolt, dan de binnenkant. De nog vloeibare lava aan de binnenkant loopt er dan uit, zodat je een soort holle pijp krijgt. Zo'n grot kan honderden meters lang zijn. Dinsdag hebben we de Acireale bekeken, een rustig, klein stadje met een aantal mooie barokke gebouwen, gisteren zijn we met de trein naar Catania gegaan. Een grote stad met een boel drukte en bekend vanwege de vismarkt. Die was inderdaad erg druk en gezellig. Maar na het bekijken van de kathedraal en de andere gebouwen aan het centrale plein hadden we het wel weer gezien . Nog een restaurant gevonden die een soort 'happy hour' had van 11:00 tot 14:00 kon je bij het nuttigen van een cocktail gebruik maken van het buffet. Dus bij een aperol-spritz allerlei soorten gebakken groenten en pizzapunten uitgeprobeerd. Vandaag weer een verplichte rustdag, het regende aan één stuk door tot bij tweeën, maar vanmiddag nog even in de zon kunnen zitten.

2018-03-18 - Santa Maria La Scala
Dinsdag op de fiets naar een Romeinse villa in de buurt gereden. Niet zo groots als in Casale, maar ook met een aantal mooie mozaïeken. Vlak naast Calabernardo ligt ook een archeologische opgraving, maar helaas gesloten. Wel vanaf de zijkant de resten van een Romeins theater kunnen bekijken. Woensdag weer op pad richting Syracuse. Vlak voor Syracuse ligt een klein natuurgebiedje, waarin een wandeling langs een riviertje is beschreven. Bijzonderheid hier is, dat het riviertje vol staat met papyrusriet, een plantensoort die verder niet voorkomt op Sicilië. De papyrusbollen zijn schijnbaar een cadeau van de Egyptische farao's aan de tirannen van Sicilië geweest. Een leuke korte wandeling door een mooi natuurgebied. Na een lunch aan de baai tegenover Syracuse de camperplaats in de stad opgezocht. Een grote gemeenteparking waar ook de touringcars voor de nacht worden gestald. Sanitair was weer even slikken, niet onderhouden, geen schoonmaak materiaal en de 2 douches waren in één ruimte, die van binnen niet op slot kon. Dus maar samen douchen en hard zingen om te laten weten dat de douche bezet is. Donderdag hebben we het oude centrum van de stad verkend. Dit ligt op een eilandje –Isola di Ortigia- en is erg leuk en gezellig om doorheen te wandelen, met ook weer veel oude, monumentale, paleizen en kerken. Vrijdag eerst naar het Santuario delle Madonna delle Lacrime, een modern betonnen kerkgebouw, van buiten niet echt mooi , maar aan de binnenkant mooi en indrukwekkend ingericht met in diverse kapelletjes mooie goudkleurige mozaïek fresco's. Daarna door naar het grote archeologische terrein waar een Grieks theater, een Grieks altaar, een Romeinse arena en verschillende steengroeven zijn te bekijken. Alles bij elkaar ruim voldoende voor een dag, 's-avonds eens de straat opgegaan om ergens wat te eten. We kwamen bij toeval terecht in een modern restaurantje, waar die avond een buffet met muziek werd georganiseerd. Je betaald per genuttigde cocktail en kunt dan onbeperkt van de hapjes nemen. Leuke muziek en lekkere aperol-spritz en voortdurend vol met vooral locale gasten. Zaterdag doorgereden naar de Pantalica kloof met zijn 5000 rotsgraven uit de periode 1300-800 voor Christus. Een enorm mooie omgeving waar enkele riviertjes diepe kloven hebben gegraven in het kalkgebergte. Leuke smalle wandelpaden over de heuvels en langs de riviertjes. Na de wandeling doorgereden naar Ariceale waar we nu in een voorstadje op de camping staan. Een leuke kleinere camping boven op een klif. De camping heeft een eigen baai, met wat rotsplaten waar je op kunt zonnen en die met een lift bereikbaar is. In de zomer dan, nu gesloten :(. Vandaag rustig aan gedaan, vanochtend wat kunnen zonnen en vanmiddag even naar het haventje gewandeld. Voor morgen hebben we een tour naar de Etna geboekt, we zijn benieuwd

2018-03-12 - Calabernardo
Al weer een week voorbij, tijd om weer eens wat te schrijven. Het weer hier in zuidoost Sicilië is afgelopen week behoorlijk verbeterd, met afgelopen weekend uitschieters naar 23 graden. In het begin van de week nog wel wat buien s-nachts, maar afgelopen 4 dagen geheel droog (de eerste geheel droge dagen! :).) 's-avonds koelt het wel snel af, dus al snel binnen zitten met de kachel aan. We hebben dan ook behoorlijk wat kunnen wandelen en fietsen. Dinsdag hebben we het stadje Ragusa Ibla bezocht. In deze regio zijn bij een grote aardbeving in 1693 verschillende stadjes geheel verwoest en daarna vanaf de grond weer opgebouwd in een barokke stijl. Veel mooie gebouwen met versieringen in de vorm van gebeeldhouwde balkonsteunen en koppen aan de gevels. Woensdag de buurt wat verkend en een kustwandeling gemaakt langs strand en kliffen en terug door een natuurreservaatje, een soort duinbos. Donderdag een was- en rustdag en vrijdag doorgegaan naar Noto, een ander barokstadje. Ook erg leuk om doorheen te wandelen. We zitten inmiddels op een kleine camping in Calabernardo. Het sanitair is een klein houten gebouwtje, met de douches aan de achterkant, zonder dak erboven, onder de citroenenbomen. Het is gelukkig niet meer zo koud en het door zonneenergie verwarmde water is lekker heet. Zaterdag zijn we gaan wandelen in de Cava Grande del Cassíbile, een mooie diepe kloof. Fijne wandelpaden door behoorlijk ruig gebied. Een deel van de paden was officieel gesloten, toch maar bewandeld, anders konden we ons rondje niet afmaken en aan teruglopen hebben we een hekel. Het gesloten deel was nog mooier dan het open deel, maar minder goed onderhouden, dus veel los liggende stenen en laaghangende begroeiing. De rivier heeft op verschillende plaatsen mooie poeltjes gevormd, die zomers veel bezocht worden. Ook nu waren er meerdere mensen die het (afgesloten) pad naar de rivier wandelden en bij de rivier lagen te zonnebaden. Pas nadat we ons over het afgesloten hek hadden gewurmd zagen we dat het bij de parkeerplaats gelegen restaurant een trappetje over het hek had geplaatst. Ze moeten toch ook wat verdienen. :). Gisteren hebben we op de fiets de kustplaatsjes bekeken. Op zondag trekken de Sicilianen er ook massaal op uit, dus het was in de verschillende kustplaatsjes best wel druk, zeker tegen etenstijd (lunch). In Calabernardo een lekkere pasta gegeten en genoten van de drukte, kinderfeestje en groepen racefietsers. Vandaag weer een wandeling, gedeeltelijk door de ruïnes van Noto Antica, de stad is in 1693 ook verwoest bij de aardbeving en 10km verderop weer opgebouwd. Van de oude stad zijn nog resten van de stadsmuur en kasteel te bewonderen. De wandeling was qua paden niet zo mooi als die van zaterdag, maar het uitzicht rondom blijft prachtig.

2018-03-05 - Punta Braccetto
Donderdag vanaf de camping met de locale bus naar archeologische site van de oude stad Akragas, de Valle dei Templi, gegaan. Op de heuvelrug tussen de stad en de zee zijn door de Grieken meerdere tempels gebouwd. Lekker hoog en zichtbaar, om iedereen te laten zien hoe rijk de stad was. Die rijkdommen waren vergaard door hulpverlening bij de oorlog tegen Carthago. Goud en veel slaven was de beloning. De Concordia tempel is mooi bewaard gebleven, omdat deze al vroeg tot kerk was omgebouwd, van de overigen zijn alleen ruïnes en brokstukken te zien. De Zeus tempel was één van de grootste tempels uit de Griekse geschiedenis en het veld met de ruïnes er van is groter dan een voetbalveld. Wel weer erg leuk om tussen die enorme brokstukken van zuilen door te lopen. De oude stad zelf lag in een dal dat al sinds de vroege middeleeuwen als landbouwveld wordt gebruikt, waardoor er nog maar weinig van de oude stad te zien is. Op vrijdag hebben we het rustig aan gedaan en het (bad)plaatsje Secca Grande verkend. Een aardige boulevard, maar in deze periode valt hier niets te beleven. Zaterdag weer op stap richting Enna, een hooggelegen stad met veel uitzicht. Het Normandische kasteel vonden wij wel leuk, maar het stadje viel ons tegen. Het uitzicht werd wat beperkt door laaghangende bewolking. Daarna door naar Piazza Armerina, waar een Romeinse villa is te bewonderen. Geen echte campings in de buurt, maar wel enkele Agriturismo's. Degene die wij hadden uitgezocht, Agricasale Agriturismo, bleek nog niet officieel open, maar we mochten toch blijven. Nog even snel werd het sanitair schoongemaakt, helaas bleek het warme water het niet te doen. Pas de volgende ochtend was het water wat warmer. Het complex ziet erg erg leuk uit, maar heeft veel achterstallig onderhoud. Blijkbaar worden ze geplaagd door veel bureaucratie bij het aanvragen van vergunningen voor verbouwingen, waardoor al het werk blijft liggen. De Romeinse villa, Villa Romano dei Casale, is een echt juweeltje. Van de muren is niet veel over, maar bijna alle vertrekken (40!) hebben een goed bewaard gebleven mozaïekvloer. We hadden bij dit bezoek de mazzel dat op de 1e zondag van de maand de entree gratis is. 's-Middags nog even wat rondgedwaald in het plaatsje Piazza Armerina en daarna naar Caltagirone om de Scalinata di Santa Maria del Monte te bewonderen. Een 142 treden hoge trap, waarvan de treden met majorica tegels zijn versierd. Deze laatste twee stadjes zijn voor ons voor het eerst stadjes die we leuk vonden. Middeleeuws aandoende steile straatjes, wat meer leven op straat en zelfs een aantal gezellig aandoende pleintjes. Alles bij elkaar een lange dag met veel indrukken. Ook het rijden in het donker over de Siciliaanse weggetjes, snelwegen zijn er nauwelijks, is behoorlijk vermoeiend. Italianen zien altijd kans om toch even in te halen, zelfs als rijd je harder dan is toegestaan. De camping is comfortabel, met goed privé sanitair en dagelijkse schoonmaak. De temperatuur lijkt ook wat hoger dan we gewend zijn. Afgelopen nacht heeft het weer behoorlijk geregend, maar vanochtend trok de lucht al snel open, wel met veel wind. Eindelijk ons beddengoed eens kunnen wassen en wat in de zon gezeten.

2018-02-28 - Agrigento
De smaak van de marsala wijn zit ergens tussen sherry en port in, aardig, maar niet om nog snel een nieuwe fles te kopen. Ook de vrijdag is geheel verregend en hebben we in het busje doorgebracht met als enige uitje de dagelijkse boodschappen. Zaterdag was het wel weer aardig en zijn we naar het eiland Mozia gegaan. Een klein eilandje in een lagune tussen Trapani en Marsala in. Dit eiland is een Fenische nederzetting geweest, waarvan de resten van de stadsmuur en verschillende tempels zijn opgegraven en over het eiland verspreid liggen tussen de druivenboomgaarden. We hebben op ons gemak over het eiland gewandeld en de verschillende opgravingen bekeken. We waren nog net op tijd voor de laatste boot terug, samen met de museumwachters en kaartverkopers! Het vertrek- en aankomstpunt van de boten ligt bij grote zoutwin gebieden met van die mooie Don Quichot achtige molens. Zelfs nog een paar flamingos gespot. Zondag zijn we verkast naar camping Kamemi bij Secca Grande. Maandag een poging gedaan om een kustwandeling te maken bij de Capo Bianco, een hoge witte krijtsteenklif. Het werd helaas een korte wandeling boven op de klif met een pittige hagel/regenbui. Het zeewater stond zo hoog, dat het niet mogelijk was langs het strand om de klif heen te lopen. Terug in het busje eerst maar koffie gedronken, de zon ging weer schijnen en we besloten naar de oude Griekse stad Selinunte te gaan. Hier weer heerlijk kunnen dwalen tussen de resten van tempels, stadsmuur en verschillende woonwijken van de oude stad. Gisteren nog een wandelpoging gedaan. Een wandeling door een smalle kloof en over een bergrug terug. Hier was de hoge stand van de rivier de boosdoener. De rivier moest een paar keer worden overgestoken, maar geen bruggetje te bekennen en de rivier was te diep en stroomde te snel om door te waden, dus maar weer terug naar het busje. Vandaag doorgereden naar Agrigento, de bedoeling was eerst het stadje te bekijken en daarna boodschappen te doen en naar de camping. Het zoeken naar een parkeerplaats bleek een onmogelijke opgave. In de enige parkeergarage was wel plaats, maar daar passen wij niet in (2m) en parkeren op pleinen of langs de straat was of niet veilig of overvol. Wel spannend, zo met het busje door die smalle straatjes en met dat idiote verkeer. Dus toch maar direct naar de Lidl en naar de camping. De keus aan campings is in dit jaargetijde niet erg groot, de meesten zijn nog gesloten. De campings die nog wel open zijn, zijn helaas niet erg ingericht op wintergasten. Er wordt maar weinig aan onderhoud gedaan, sanitair schoonmaken is er niet bij en de sanitair gebouwen zijn niet verwarmd en aan alle kanten open. Op de vorige camping hadden we (gelukkig) één douche met goed warm water en een krachtige douchestraal, maar hier wordt het weer afzien. Alle douches heel klein, met open luchtgaten en bijna geen mogelijkheid om je kleding droog op te hangen :(. De Italianen zelf gaan altijd naar de douche in een badmantel die ze ook als handdoek gebruiken. Dan heb je niet veel ruimte nodig. Ook gewoon aan de kraan wassen wordt weer in het busje, in het sanitair gebouw zijn alleen wasbakken met een koudwaterkraan en in een open gang. Maar we zijn toch wel erg blij met ons busje en de ronkende elektrische kachel. Op de plaats tegenover ons zijn net twee fietsers aangekomen, die in de regen hun tentje aan het opzetten zijn.

2018-02-22 - Marsala
Maandag was het gelukkig weer mooi weer en zijn we naar het Zingaro NP gegaan voor een lange wandeling in de natuur. Het is een klein NP met een bergrug die steil uit zee omhoog loopt. Direct aan de kust met veel kleine palmbomen, maar hogerop alleen wat planten die op de droge kalkstenen ondergrond kunnen leven. De wandelpaden zijn hier goed aangegeven, we hebben een combinatie van verschillende routes gelopen, waardoor we zowel bovenop de bergrug als over de lager gelegen routes hebben gewandeld. Op de hoge routes zijn we geen mens tegengekomen, de lage route werd vrij druk bewandeld. Langs de lage route zijn ook een aantal museums te bekijken, maar die waren gesloten. Maar goed ook, want we hadden er geen tijd voor. Dinsdag het busje ingepakt en in de regen naar het stadje Erice gereden. Dit stadje is gesticht door de Elymiërs en ligt als een adelaarsnest op een berg van 750m en heeft nog middeleeuws aandoende straatjes. Door de laaghangende wolken kwamen we aan in de mist. Eerst maar een koffietent opgezocht en daarna wat door het stadje gewandeld. Gelukkig werd het droog en trokken de wolken op, zodat we ook van het uitzicht over de zoutpannen van Trapani en de zee konden genieten. Het plaatselijke kasteel Castello de Venere is gebouwd in de Normandische tijd op de plaats waar in de Fenicische/Griekse/Romeinse tijd de tempel van Aphrodite/Venus, de godin van de liefde, heeft gestaan. Binnen de ruïnes van het kasteel worden de restanten van deze tempel getoond. Daarna doorgereden naar de camping bij Marsala. Een kleine camping op 8km van de stad, helaas gaf de douche in het damesdeel van het sanitair geen warm water, daar was Anja niet blij mee :(. De volgende dag maar douchen in het mannengedeelte. Gisteren voor de verandering een stukje langs de kust en door Marsala gefietst. De hoofdstraat van Marsala was levendig genoeg en bij de kathedraal vonden we een leuke koffietent, die voor het eerst eens verrassend goedkoop was, €1,50 voor een cappucino. Vandaag weer een verplichte rustdag, de hele ochtend regende het pijpenstralen, we hadden een complete vijver voor het busje. Aan het eind van de middag werd het toch wat lichter en hebben we een ommetje gemaakt naar de plaatselijke supermarkt om een fles Marsala (desert)wijn te kopen. Die gaan we morgen eens proeven!

2018-02-18 - San Vito Lo Capo
Vrijdag was het mooi weer, strak blauw met een lekker zonnetje (16graden). We hebben onze eerste lange wandeling (3,5 uur; 11,3km) gemaakt naar de top van de Monte Monaco (532m), de huisberg van San Vito Lo Capo. Een mooie wandeling met schitterend uitzicht op het schiereiland en de zee. Op de heenweg voornamelijk over zand- en gravelwegen, terug via smalle bergpaadjes steil naar beneden. Alles goed gegaan, mijn enkel heeft zich netjes gedragen. Gisteren zijn we naar de oude stad Segesta gereden. Een stad die is gesticht door de Elymiërs, een inheems volk dat Sicilië al bewoonde voordat de Grieken Sicilië koloniseerden. De belangrijkste overblijfselen van dit stadje zijn een theater en een onafgebouwde 'Griekse' tempel. Deze werd door de Elymiërs gebouwd om indruk te maken op de Grieken, die ze te hulp hadden gevraagd bij hun oorlog tegen Carthago (die goede oude tijd!). Vandaag een verplichte rustdag , de hele dag bewolkt en miezerig met af en toe een fikse regenbui. Maar we vermaken ons best, boeken lezen, wat op de computer werken, en kaartspelletjes met een neut.

2018-02-15 - San Vito Lo Capo
Maandag en dinsdag nog een aantal bezienswaardigheden van Palermo en Monreal bekeken. Eerst naar de Catacomben van het klooster van de Capucijners. Hier zijn de gemummificeerde overblijfselen van de monniken van deze orde en van welgestelde mensen uit de omgeving te bekijken. Interessant maar erg naargeestig. De kathedraal van Palermo vonden we niet zo bijzonder, maar die van Monreale was prachtig. Ook hier weer voorzien van mozaïeken van gebeurtenissn uit het Oude en Nieuwe Testament, heel gedetailleerd en in prachtige goudtinten. Monreale ligt op 8km van Palermo en is per lokale bus goed bereikbaar, De bushalte is bij onze camperplaats om de hoek. In Palermo hadden we een minder fijne buservaring. Er rijdt een gratis bus door het centrum langs de verschillende bezienswaardigheden. Bij het instappen ontstond wat gedrang en ja hoor, achteraf bleek een portemonnee gerold. Zo werd het gratis busritje toch erg duur – 100 euro foetsie. En wij weer ervan doordrongen dat we op onze hoede moeten zijn en niet teveel geld meedragen. Woensdag wilden we een wandeling in de buurt van Palermo maken, maar het weer liet het niet toe. Alleen maandagochtend was het droog, verder hebben we alleen maar regen gehad. Dus in de regen naar een camping op 20km van Palermo, daar aangekomen bleken de douches praktisch openlucht douches te zijn, niet lekker bij de weer. In die omgeving nog wel in de regen de ruines van de oude Griekse stad Segunto bekeken. Een behoorlijk uitgestrekt terrein, waar we naar hartelust doorheen kunnen struinen. Echt iets voor ons, maar dan liever met lekker weer. Nu hadden we het na 1,5 uur in de regen wel gezien. Doorgereden naar San Vito Lo Capo, een badplaats vlak bij een natuurreservaat, waar mooie wandelingen moeten zijn. Vandaag eerst maar een wandeling naar het dorp gemaakt om de boel wat te verkennen. Dit dit dorp in de zomer een drukke badplaats is, is nu niet te herkennen, we waren afgelopen nacht de enige gasten op de camping, nu zijn we al met 3 campers! Ook in het dorp en langs het strand zijn nauwelijks toeristen te vinden en zijn de meeste hotels en restaurants gesloten. Op het centrale plein gelukkig nog wel een Cafetaria gevonden voor een lekkere cappuccino met cassata taartje.

2018-02-11 - Palermo
Afgelopen woensdag (7/2) gestart met onze reis naar Sicilië. In Nederland was het erg koud, bij het inpakken van de bus stonden we al snel met halfbevroren vingers. Maar verder wel droog en zonnig, altijd leuk onderweg. Onze eerste stop was de stadscamping van Straatsburg. We waren nog vroeg genoeg om even de stad in te gaan. Het centrum kwam levendig en leuk over, een volgende keer misschien wel een dagje extra inplannen. De camping was erg prettig, maar helaas met een kerktoren ernaast, die elk kwartier van zich liet horen. Donderdag weer met mooi weer op pad met als doel een camping op de grens van Zwitserland en Italië. Een wat rommelige camping, maar goede warme douches en erg rustig. Vrijdag dan weer op weg naar Livorno, eerst maar even naar de haven om te kijken waar de boot vertrekt. De bewaking wist ons te vertellen, dat we pas na 18:00 terechtkunnen, voor die tijd is niemand aanwezig. Dus eerst maar het stadje verkennen en onze eerste pizza eten. In het donker terug naar de haven en al snel stonden we achter in de rij. Het inladen duurde hier erg lang, alle personenauto's mochten al om 23:00uur de boot op, maar wij pas om 00:45uur. Het was een koude avond, dus met kachel aan en dekens over ons heen maar wachten. Gelukkig vertrok de boot wel op de geplande tijd van 01:30. We hadden een binnenhut geboekt, zodat we lekker konden douchen en onder de wol kruipen. De boottocht zelf verliep zonder problemen, 's-ochtends nog lekker in het zonnetje op dek staan te tai-chi'en. 's-Middags stond er wat meer wind, waardoor het buiten te koud werd. Ook het uitladen ging langzaam, pas om 21:30 reden we de boot af. In Palermo hadden we een camperplaats in het centrum gepland, dus we waren er al snel en gelukkig is het voor een stads camperplaats goed ingericht, redelijk grote plaatsen en bijna nieuw sanitair. Vandaag naar het centrum gewandeld en het Palazzo del Normanni bekeken. Sicilië is in de 11e eeuw door Normandiërs veroverd en die hebben dit oorspronkelijk Arabische kasteel omgebouwd tot de zetel van de Normandische koningen van Sicilië. Daarna nog door de stad en over een markt geslenterd. Op de terugweg zagen we dat straten waren afgezet, hoorden we wat muziek en zagen we verkleedde mensen rondlopen. Het werd steeds gezelliger en uiteindelijk bleek het om een (kinder)carnavalsoptocht te gaan. Leuk om te zien, verschillende groepen hadden er heel wat werk van gemaakt en de mensen stoorden zich niet aan de overtrekkende regen- en hagelbuien.