Reisverhalen - 2019 Polen

2019-07-12 - Pijnacker
Als afsluiting van onze Polen reis zijn we maandag nog even verhuisd naar camping Polana Sosny in Sromowce Wyzne om daar de vlotvaart over de Dunajec door het Pieniny gebergte mee te maken. Onderweg het kasteel van Niedzica bekeken. De camping is mooi gelegen aan het water met ruime plekken. Dinsdag naar het startpunt van de vlottentocht gewandeld. Vanaf 08:30 uur wordt continue gevaren. Zodra een vlot vol is (12 personen), vertrekt het. Een leuke vaartocht over de stroomversnellingen tussen hoge bergwanden door met twee in klederdracht gestoken mannen die het vlot met duwbomen in koers hielden. Eén van hen vertelde daarbij van alles over de omgeving. Blijkbaar erg grappig, want iedereen moest om zijn verhalen lachen. Ons Pools er er nog niets op vooruit gegaan, dus wij verstonden er niets van. De vlotten bestaan uit 5 smalle rechthoekige bakken, die met touwen tegen elkaar zijn geregen en met dennentakken waterdicht gemaakt. Bij wat wilder water zag je het water tussen de bakken omhoog komen. Bij het eindpunt weer voldoende restaurants en souveniersstalletjes. Ook het busvervoer terug werd goed geregeld, de buschauffeur zette ons als extra service netjes bij de camping af, erg aardig. Op de camping hadden we nog even het veld voor ons alleen, maar al snel kwam een groep Belgische padvinders binnen, die er een aardig rommeltje van maakten. 's-Ochtends werden ze opgewacht door een aardig boze campingbeheerster, De eerste de best die zijn neus buiten de tent stak, werd in zijn nekvel gegrepen en gesommeerd de losliggende rommel op te ruimen. Wat hij dan ook met frisse tegenzin deed. We konden gelukkig nog net langs de tenten de camping afrijden en aan onze rit naar huis beginnen. De eerste dag schoot het niet erg op, veel secundaire wegen door kleine stadjes met regelmatig wat files. Een overnachtingsplek gevonden bij St. Annaberg. Blijkt een bedevaartplaats te zijn met een grote basiliek en veel kapelletjes in een mooie omgeving. Iets voor een volgende keer! De rit door Duitsland ging vlot, maar in Nederland kregen we bakken water over ons heen en kwamen we in lange files terecht, zodat het uiteindelijk toch nog laat in de middag werd.

2019-07-07 - Zakopane
Zakopane is een mooi gelegen dorp in het Tatra gebergte, maar wel erg toeristisch. De hoofdstraat is dan ook een aaneenschakeling van restaurants, ijszaken, souvenierwinkels, kledingwinkels, sportzaken en stalletjes met de lokale kaas. De wandelingen in het Tatragebergte zijn erg mooi, maar zo tegen het hoogseizoen voor ons wat te druk. We hebben toch maar liever de wandelingen in het voorjaar, waarbij je praktisch niemand tegenkomt. Onze eerste wandeling was direct achter de camping naar boven over een verouderd, niet onderhouden pad. Hier kwamen we dus ook niemand tegen. Boven kwamen we uit op een geasfalteerd weggetje dat op de bergrug liep naar het bergstation van een gondelbaan. Wij al verbaasd dat we ijstentjes tegenkwamen, maar al gauw kwam het eerste bewaakte parkeerterrein in beeld en kwamen we in een soort kermis terecht. Terrassen op de berghelling met ligstoelen, restaurants, allerlei speeltuinvoorzieningen voor kinderen en een massa mensen. Voor de tweede wandeling wilden we een populaire route naar een paar bergmeren wandelen. Op de kaart aangegeven als eenvoudige route van 9km (alleen heen!). Tot onze verbazing was de hele route geasfalteerd en wel 8 meter breed. Alleen het pad om het eerste meer en naar het tweede meer liep over leuke rotspaden. De asfaltweg was gelukkig wel afgesloten voor auto's, maar ook hier hordes mensen die naar boven gingen. Je kon je ook met paardenkarren laten vervoeren. Wij vonden het al een heel eind, maar voor de (Poolse) toeristen blijkbaar geen probleem, met kinderwagens en al een dagtochtje van 6 uur lopen. De laatste wandeling was naar de top van de berg Giewont (1894m). Mooie routes door het naaldbomenbos en hogerop door lage dennenbomen en het laatste stuk naar de top flink in file klauteren mbv kettingen. Op veel plaatsen zijn de rotsen zo gepolijst dat je schoenen maar weinig grip hebben. We zijn inmiddels al wat aan de drukte gewend en hebben wel moeten lachen om de files voor de moeilijke stukken. Vandaag nog even het dorp in geweest voor wat inkopen en geluncht bij een restaurant annex bierbrouwerij.

2019-07-02 - Zakopane
Bij Krakau gekozen voor een camperplaats bij een camperdealer op 6km van het centrum. Bushalte voor de deur, dus makkelijk naar de stad en terug. Krakau is een erg gezellige stad om in rond te wandelen. Het centrum is vrij klein en overzichtelijk met het grote centrale plein, de Rynek, met de mooie lakenhal, en de winkelstraten vanaf de Rynek naar de oude stadswallen, nu een ringpark om het centrum. Veel rondgezworven en in de middag wat uitgerust in de parken langs de rivier de Wisla, waar het lekker koel was. Donderdag vond de Lajkonica optocht plaats. Een Tartaarse heerser op een namaakpaard rijdt dan vergezeld van muzikanten en soldaten door de straten, waarbij van de winkeliers een 'losgeld' wordt gevraagd. Op enkele plaatsen wordt een soort vechtdans uitgevoerd, die er mee eindigt dat de kinderen uitgedeelde softballen naar de soldaten mogen gooien, wat ze dan ook erg enthousiast deden. Na 4 dagen Krakau de camper verplaatst naar Wieliczka om de zoutmijnen te bekijken. Zondag de 'tourist route' en gisteren de 'miners route'. De 'tourist route' was mooi, maar door het hoge tempo van de gids met groep voor ons minder interessant. Wij willen overal wat langer blijven hangen om alles op ons gemak te bekijken, maar dan moet je weer met de groep mee :(. De 'miners' route vonden we dan ook veel leuker. In een klein groepje (5 volwassenen en 3 kinderen) en met een oude mijnwerker als gids. In een rustig tempo, voorzien van overal, helm en lamp, door onverlichte mijngangen. Onderweg werd uitleg gegeven over de werkzaamheden in de mijn. Niet alleen het loshakken en verpulveren van het zoutsteen, maar ook het vlechten van touwen, het oppompen van water en het aanbrengen van springstof. Na een dikke twee uur werd de tour afgesloten met een heuse mijnwerkersoorkonde. Vandaag zijn we doorgereden naar Zakopane in het Tatra gebergte. Een kleine camping op 4km van het dorp, maar met geweldig uitzicht en een supermarkt om de hoek.

2019-06-24 - Oswiecim
Het Ojcowski Park Narodowy is het kleinste nationale park van Polen, 21,46 km2, en is een mooi bebost berggebied met smalle groene valleien, geflankeerd door grillige kalkrotsen. Een mooi park om doorheen te lopen en te fietsen. We waren hier net met een lang vrij weekend voor de Polen, dus het was overal gezellig druk. De kleine dorpjes in het park bestaan voornamelijk uit restaurantjes en pensions in mooie oude houten gebouwen. De voornaamste attracties zijn de wandelpaden, wat resten van een kasteel, oude watermolens en een paar onder leiding van een gids bezoekbare grotten. We hebben twee grotten bekeken, een was goed beloopbaar en verlicht, bij de andere kreeg je een kaars mee, voor zover de voorraad strekt, en was de bodem superglad. De Poolse uitleg klonk wel interessant, maar was voor ons niet verstaanbaar. We waren dan ook de enige buitenlanders. Wel weer leuk om dit zo mee te maken. Na 5 dagen in het park zijn we doorgereisd naar Oswiecim om de concentratiekampen Auswitz en Birkenau te bekijken. Heftige overblijfselen uit de 2e WO, het rondwandelen langs en door de barakken maakt dan ook een behoorlijke indruk. Vanmiddag het centrum van het plaatsje Oswiecim bekeken en lekker uit eten gegaan om weer wat te ontspannen. Morgen gaan we richting Krakau.

2019-06-18 - Suloszowa
De vredeskerken in Jawor en Swidnica waren prachtig om te zien. Grote, geheel van hout gebouwde kerken, van buiten simpel, maar binnen mooi bewerkt en plaats biedend aan 6000-7000 gelovigen. Na de Vrede van Westfalen in 1648 kregen de Silezische protestanten toestemming om drie Vredeskerken te bouwen, die in Jawor en Swidnica zijn bewaard gebleven. Er werden echter voorwaarden aan de bouw gesteld: het was slechts toegestaan om voor de kerken hout, leem en stro te gebruiken, baksteen en tegels waren verboden. Andere restricties waren een verbod op de bouw van torens en het aanschaffen van kerkklokken. Voor de bouw van de kerken kwamen slechts onaantrekkelijke plekken buiten de stadsmuren in aanmerking. De kerken moesten bovendien binnen een jaar worden voltooid en de bouwkosten volledig door de gemeenteleden worden gedragen. Daarna doorgereden naar Wroclaw om enkele dagen in de stad door te brengen. Een wandelroute door de stad gevolgd en verschillende monumenten bekeken. Enkele oude zalen van de universiteit kunnen door toeristen worden bekeken en vervolgens dwaal je zo maar over de gangen van de universiteit, waar studenten op hun beurt voor een examen staan te wachten. De camping lag naast een sportcomplex, zo tegen het weekend kwam daar dan ook genoeg leven in, een basketbaltoernooi met een goede muziekinstallatie en de voorbereidingen van de Wroclaw marathon op zaterdagavond. Een gepland uitje naar een dansfeestje in 80jaren stijl viel in het water, op de genoemde locatie (een oude tramremise) wist niemand van het feestje. Wel nog in het park naar een water lichtshow op de fonteinen gekeken. Ook hier weer volop belangstelling (mensen en muggen!). Vanaf Wroclaw doorgereden naar Czestochowa om daar het klooster Jasna Góra te bekijken. Een mooi kloostercomplex binnen verdedigingsmuren met bastions, dat door veel gelovigen wordt bezocht. Behoorlijk druk met bezoekers, maar zo groot dat je er niet veel erg in had. Zaterdag de belangrijkste gebouwen bekeken en zondag de klokkentoren beklommen en nog een stukje van een jongerenmis meegemaakt. Ook hier zie je dat de kerk met de tijd meegaat, korte preken en een enthousiaste muziekband op het podium. Nu zitten we al een paar dagen in de Poolse Jura. Begonnen met een bezoekje aan kasteel Olsztyn en via een landelijke route naar een camping bij Podlesice. Hier een dagtocht gewandeld langs verschillende kalkstenen rotsformaties, een prachtig klimgebied, wat bij ons veel herinneringen oproept. Maar helaas, geen spullen bij ons, dus het klimmen beperkt gehouden tot wat klauteren. Vandaag het kasteel van Ogrodzieniec bezocht, mooi gelegen op het hoogste punt van de Poolse Jura en nu beland bij een boerderijcamping aan de rand van Ojcowski Park Narodowy.

2019-06-09 - Karpacz
Donderdag na weer een hete rit gearriveerd in Karpacz. Een leuke kleine camping in een wintersportdorp. Veel hotels, pensions en restaurants en ook behoorlijk wat toeristen, een gezellige boel. Hier een tweetal wandelingen gemaakt in het Nationale Park Karkanoski. Vrijdag via een route langs een paar mooi gevormde rotspartijen en bovenlangs een paar bergmeren. Helaas niet veel van meegekregen door de laaghangende bewolking. Het pad verliep verder onderlangs de meren en daar kregen we beter zicht op het moois. Alle paden op deze route waren bestraat met scheefliggende basaltblokken, waardoor je uit je loopritme werd gehaald en de laatste paar kilometers waren behoorlijk saai. Vandaag zijn we naar de top van de Sniezka, de hoogste top in zuidwest Polen, gewandeld. Deze route beviel ons veel beter. Het pad liep lekkerder en het weer was uitstekend. Een leuke tocht door de bossen omhoog tot boven de boomgrens, daarna over een bergkam doorklimmen tot de top. Dat het een vrije dag is én goed weer, was goed te merken. Zowel van de Poolse als van de Tsjechische kant komen kabelbanen naar boven en iedereen wil natuurlijk het laatste stuk naar de top wandelen. Wel erg gezellig, iedereen picknickt in het gras op de top en geniet van de mooie uitzichten. Terug in het dorp deze geslaagde wandeling gevierd met een gin-tonic. Morgen rijden we richting Jawor om één van de houten vredeskerken te bekijken.

2019-06-05 - Münchberg
Op weg naar Polen zijn we eerst langs Straatsburg geweest om Hans en Jeff op te zoeken. Weer overnacht op Camping de Strasbourg. Lopend naar het centrum kom je al snel bij de overdekte brug, Barrage Vauban. De kamers net boven het water zijn vroeger als gevangenis gebruikt. Bij een hoge waterstand waren ze dan gelijk het probleem van overvolle cellen kwijt. Direct daarachter begint de wijk Petite France, vroeger een handwerkwijk met leerlooierijen en timmerfabrieken. Veel van deze oude houten huizen zijn gerestaureerd en bevatten nu winkels en restaurants. Ook het nieuwe stadsdeel bevat veel mooie parken, pleinen en monumentale gebouwen. Op de Place de la République wat verkoeling gezocht op de grasvelden onder de grote bomen. We waren niet de enigen, vooral veel groepen jongelui, die hier gezellig zitten te kletsen. Langs het riviertje de L'Ill gewandeld naar de Europese wijk. Aangekomen bij het gebouw van de EU, bleek de laatste rondleiding net weg, pech. Vandaag dan echt richting Polen. Bloedheet op de autobahn en bij de grote steden veel files. Na ruim 6 uur gestopt in het plaatsje Münchberg voor het doen van boodschappen en de plaatselijke camperplaats opgezocht. Een mooie plek achter het zwembad en alle benodigde faciliteiten aanwezig, zelfs elektriciteit! Gelijk het zwembad opgezocht om wat af te koelen.