Reisverhalen - 2020 Nederland - Friesland

2020-10-04 - Pijnacker
Dinsdag over allerlei binnenweggetjes vlak langs de waddenzeedijk rustig naar Franeker gereden. Een plekje gevonden op het camperveld, een met gras begroeid verhard terrein, van recreatiepark Bloemkeperk aan de rand van Franeker, 300m naar centrum en naast de Lidl en AH. Met een op internet gevonden audiotour de monumenten en musea van het stadje bekeken. Het Eise Eisingamuseum met zijn in de woonkamer aangebrachte en nog steeds werkende planetarium is erg interessant en leuk opgezet. Geweldig dat iemand dat in zijn vrije tijd, hij was van beroep wolkammer!, in elkaar heeft weten te zetten. Alle raderwerk is uitgerekend en met de hand gemaakt. Het museum Martena is gevestigd in een in 1506 gebouwd huis van een edelman. Alle vertrekken van de kelder tot de zolder zijn nog te bewonderen, met veel portretten van vroegere bewoners en gebruiksvoorwerpen uit die tijden. Een zaal is gewijd aan het leven van Anne Marie van Schurman, de eerste vrouw, die aan een Nederlandse universiteit heeft gestudeerd. In een andere zaal werden technische meesterwerken getoond, in elkaar geknutselde mechanische voorstellingen en kermisattracties. Leuk is ook, dat hier in tegenstelling tot andere musea, bijna alles mag worden aangeraakt en geopend. Het museum dingt met hun Aaitour dan ook mee naar de raakstimuleringsprijs, een prijs om de museumbeleving voor visueel beperkte bezoekers te vergroten. Verder is Franeker weer een leuk en gezellig stadje om doorheen te lopen. Donderdag zijn we doorgetrokken naar Harlingen, de laatste elfstedenstad van deze reis. s-Middags hadden we afgesproken met Albert en Iris. Albert is een vriend uit onze klimperiode, elkaar al ruim 12 jaar niet gezien. Albert en Iris hebben sinds 5 jaar een B&B in een monumentaal pand in het centrum van Harlingen. Een mooi oud pand, waarin ze twee leuke en mooie appartementen hebben gerealiseerd. Het is de afgelopen 5 jaar wel hard werken geweest om het pand in te richten. Weer allerlei oude herinneringen opgehaald en gezellig zitten kletsen. Vrijdag nog een dagje in Harlingen rondgekeken, veel oude panden zijn door een stichting gerestaureerd. Met een op zonne-energie werkend veerbootje een rondtocht door de haven gemaakt. Enthousiaste vrijwilligers, die trots over hun stad en de haven konden vertellen. Voor ons is de Friesland tocht hiermee afgesloten. Op de terugweg naar Pijnacker nog een tussenstop gemaakt in Oldemarkt om het huis van Annemiek en Jens te bekijken. Met zijn allen lekker pannenkoeken gegeten. Nu weer thuis en direct in de weer met opruimen en schoonmaken.

2020-09-28 - Dokkum
Vrijdag doorgereden naar Leeuwarden en een mooi plekje bij de jachthaven gevonden. Wel ruim 40 minuten lopen van het centrum. Leeuwarden is een leuke stad om enkele dagen te blijven met veel terrasjes, musea en oude gebouwen. Bij de VVV een leuke wandelroute opgehaald, die ons langs de belangrijkste monumenten voerde. Vanaf de scheve toren Oldehove heb je een mooi uitzicht rondom, tot zelfs de vuurtorens van Ameland en Schiermonnikoog. Al bij de bouw in 1529 begon de toren te verzakken, de toren is wel afgemaakt, maar veel lager dan de bedoeling was. De bijbehorende kerk is nooit gebouwd. Verder op jacht gegaan naar streetart, mooie ornamenten aan de gevels en miniatuurpoppetjes die her en der op de gevels zijn geplaatst. Dat laatste door de Leeuwarder fotograaf Michel Tilma, die met een klein eigen project was begonnen, maar door alle media-aandacht daar nu veel tijd in steekt. Ook erg leuk om te zien hoe ouders met kinderen, net zoals wij enthousiast op jacht zijn naar de locaties van de poppetjes. Ze zijn maar net 1cm groot, dus goed zoeken! Als slot nog een bezoek gebracht aan het Princessehof met een tentoonstelling over Maria Louise van Oranje-Nassau, de stammoeder van ons vorstenhuis en een tentoonstelling over M.C. Escher, die daar is geboren. Zondag weer doorgereden naar Dokkum, via het Tegeltjesbruggetje en het bruggetje van Bartlehiem. Het Tegeltjesbruggetje of Elfstedenschaatstochtmonument. is bedekt met 7000 tegels met foto's van deelnemers aan de elfstedentochten. Alle tegels in delftsblauwe tinten en alle tegels bij elkaar vormen enkele schaatsenrijders op een vaart. Dokkum nog even bekeken, een klein en rustig stadje, de oude stad heeft een stervormig stadspatroon met bastions. Vandaag grijs weer en we hebben er maar een rustdag van gemaakt. Lekker in de camper, kacheltje aan en foto's en verhalen bijwerken.

2020-09-24 - Sneek
Dinsdag en woensdag een uitstapje gemaakt naar de Veluwe om een aantal oude korfbalvrienden te ontmoeten. Elkaar ruim 40 jaar niet gezien en nu een gezellige BBQ met mooi weer op de camping bij 't Harde. Super leuk om met z'n allen oude herinneringen op te halen en elkaar bij te praten. Vandaag weer terug naar Friesland en de camper geplaatst bij jachthaven Aquanaut in Sneek. Een leuk plekje direct aan de jachthaven. Sneek verkent met een bij de VVV verkregen wandelroute en eens ouderwets een broodje worst bij de Hema gehaald :). Leuke winkelstraten met veel oude panden en gezellige pleinen met terrasjes.

2020-09-21 - Balk
Vrijdag op de fiets naar Lemmer gegaan om daar het Ir Woudagemaal te bezoeken. Een stoomgemaal uit 1920 dat nog jaarlijks een 12tal dagen actief meedraait om Friesland droog te houden. Bij een rondleiding en demofilmpje konden we zien hoe de enorme stoommachines aan de gang worden gebracht en hoe die de pompen aandrijven. Interessant en indrukwekkend dat die techniek 100 jaar geleden al is toegepast. Lemmer is ook een leuk stadje om doorheen te lopen, met veel oude panden en terrasjes aan het water. Zaterdag op weg naar Ijlst toch nog even gestopt in het plaatsje Balk. Van andere camperaars hadden we enthousiaste verhalen over de camperplaats en over het plaatsje zelf gehoord. Nu, niets te veel gezegd, de camperplaats is de mooiste die we hier zijn tegengekomen. Alle campers aan de rand van een grasveld om de passantenhaven, zodat iedereen vrij uitzicht heeft op de haven en de aangelegde boten. Ook het plaatsje is leuk om doorheen te wandelen. Balk is rijk geworden door de boterverkoop en dat zie je terug in de mooi gedecoreerde panden aan het kanaal. Zondag zijn we naar Heeg gefietst om daar de beurtveer naar Balk terug te nemen. De beurtveer was een vaste vaarverbinding tussen twee plaatsen en werd onderhouden door zeilende skûtjes. Het skûtsje waarop wij meevoeren, was al 115 jaar oud en had natuurlijk wel al een aantal verbouwingen achter de rug. Met 12 passagiers een leuke tocht over de meren en kanalen. Op het Slotermeer kwam nog een accordeon te voorschijn en werden enkele zeemansliederen gezongen, erg leuk. We hadden wel de pech, dat door de coronamaatregelen geen Beerenburg of andere versnaperingen werden geserveerd. Vandaag gefietst via het dorpje Woudsend, dat op een eiland is ontstaan en daardoor veel smalle steegjes heeft om zoveel mogelijk huizen kwijt te kunnen, naar het elfsteden stadje Ijlst. Ijlst is klein en smal, maar lag vroeger aan de open Middelzee en was een belangrijk handelsstadje, dat al heel vroeg stadsrechten kreeg. Nu zijn nog vooral de houtzaagmolen en houtmuseum te bewonderen.

2020-09-17 - Sloten
Maandag en dinsdag was het zelfs hier in Friesland warm, met temperaturen oplopend tot 28 graden. Dus maandag maar eens rustig aan gedaan en genoten van het zonnetje. Dinsdag met de camper boodschappen gedaan en doorgereden naar camping De Braamberg bij De Mirnser Klif in Gaasterland. Gaasterland is het beboste en heuvelachtige deel van Friesland. In de ijstijd is hier door de gletsjers kleigrond in wallen omhoog gestuwd en later met zand overdekt en begroeid met uitgestrekte bossen. Op een drietal plaatsen lopen de heuvels tot aan het Ijsselmeer en worden daar kliffen genoemd, de hoogste is 10m. De Mirnser Klif bij de camping is slechts 6m, maar wel een bekend strand en kite locatie. De wandel- en fietsroutes zijn hier erg leuk. Vaak smalle en kronkelige paden door de bossen, de fietspaden altijd verhard. Vandaag aangekomen in Sloten, waar we op het kampeerveldje van de jachthaven staan. Sloten is het kleinste stadje van de 11-steden tocht, werd in de middeleeuwen rijk door de boter-, kaas- en vleeshandel en kreeg al vroeg stadsrechten en stadswallen. Leuke oude huizen langs de centrale gracht en op enkele plaatsen zijn de oude bolwerken van de stad nog te herkennen.

2020-09-13 - Nijhuizum
De camping is goed bevallen en we zijn daardoor langer gebleven als gepland. Donderdagavond zijn we naar de theaterproductie Ûntskepping van Stichting De Paupers gegaan. Een voorstelling in de open lucht (koud, maar droog) met de gigantische melkfabriek van Campina als achtergrond van het decor. Met de vertaling in het Nederlands bij de hand, was het Fries goed te volgen. Ook de organisatie mbt de opvang en het laten plaatsnemen van de bezoekers was prima coronaproef geregeld. De licht- en geluidseffecten met de op de achtergrond de fabriek en de donker wordende wolkenlucht maakten het een mooi spektakel. Vrijdag hebben we fietsend Hindeloopen bezocht, een mooie fietstocht langs poldervaarten en met enkele veerpontjes. In Hindeloopen het schaatsmuseum bezocht, leuke weetjes en feiten over de Nederlandse schaatshistorie en videobeelden van de laatste elfstedentocht. Afgelopen zaterdag zijn we naar Bolsward teruggefietst om daar het Uitfestival en Monumentendag mee te beleven. Vlakbij de camping gestopt bij een kleine spinnenkopmolen, die ook geopend was. Leuk en duidelijk verhaal van de molenaar gehad. De molen is in 2008 gerestaureerd, met als bijzonderheid een achtkantig rietgedekt onderhuis. Het Uitfestival draaide vooral om presentaties van en ledenwerving voor de lokale verenigingen, maar toch erg leuk om deze in een mooi park bij elkaar te zien. Het stadhuis was speciaal voor monumentendag geopend en men had een bezoekersroute aangelegd door het in restauratie zijnde gebouw. Diverse zware houtconstructies zijn opgevreten door torretjes en aangetast door vocht. De restauratie is dus een hele klus. Vandaag weer op de fiets naar Stavoren, heen en terug bijelkaar 46km, met behoorlijk wat tegenwind, mijn fietsaccu heeft het maar net gered.

2020-09-10 - Nijhuizum
De eerste dagen van onze reis naar Friesland zitten er weer op. Wel apart dat je na 2 uur rijden al op je bestemming bent. In Bolsward stonden we op de stadscamping, een kleine camping achter het zwembad op loopafstand (500m) van het centrum. Een leuk centrum, vooral als het zonnig is, met goed bezette terrasjes. Helaas stond het monumentale stadhuis in de steigers. Wel een leuke wandeling door het dorp gemaakt, een oud vrouwtje wees ons de weg door de tuinen van het Sint Anthony gasthuis. Maandag een flinke wandeling (19km) gemaakt over het Friese platteland met ruim uitzicht over de polders en landerijen. Leuke kleine dorpjes en mooie boerderijen. Wel veel over verharde wegen, slechts enkele kilometers over grasdijken. Terug op de camping begon het te regenen en algauw werd het behoorlijk drassig. Een nieuwkomer raakte vast in de modder en met vereende krachten hebben we hem eruit weten te duwen. Dat leverde wel een modderbroek én een fles wijn op. Dinsdag met de camper naar Makkum. Helaas waren de twee camperplaatsen aan de haven bezet, zodat we genoegen moesten nemen met een camperplaats bij de taxicentrale. Rustig, maar totaal geen voorzieningen, zelfs geen vuilnisbak. Ook Makkum is een leuk plaatsje om doorheen te struinen met veel oude grachtenpanden met klok- en trapgevels. 's-Middags toch maar besloten om een stukje te fietsen. Via internet een mooie fietsroute gevonden, de Oord route, met vooral vrijliggende fietspaden en af en toe smalle betonpaden door de weilanden. In het dorp Ferwoude konden we de kerk bekijken met een expositie van een aantal op schaal van luciferhoutjes gemaakte modellen van Friese kerken. Indrukwekkend, wat een monnikenwerk. Woensdag doorgegaan naar Workum. De camper bij de supermarkt geparkeerd en eerst het stadje en het museum van Jopie Huisman (1922-2000) bekeken. Een leuk museum met de zeer gedetailleerde schilderijen en bijbehorende anekdotes via een audioapparaat. De galerie van Henk de Boer in de voormalige herberg “De Zwaan” bezocht. Leuke schilderijen en een enthousiaste kunstenaar. Momenteel bezig met een theaterproject in het Fries, dat we donderdagavond gaan bezoeken. Gelukkig hebben we wel alvast de vertaling in het Nederlands. Aan het eind van de middag camping Sathe Landzicht in Nijhuizum opgezocht. Gelukkig konden we hier verhard staan, dat is hard nodig ivm de regenbuien afgelopen dagen.