Reisverhalen - 2021 Nederland - Veluwe

2021-07-11 - Groesbeek
Camping De Lupert in Groesbeek is ons erg goed bevallen. Erg rustig, zelfs in de weekenden. We hebben deze week geluk gehad met het weer, elke dag is het droog gebleven en lekker van temperatuur. We zijn er dan ook bijna elke dag wel op de fiets op uit geweest. In Nijmegen hebben we het museum De Bastei bekeken en wat rondgelopen over het Valkhof en een stukje binnenstad. Komt allemaal erg gezellig over, het is lekker druk. Duitsland is ook vlakbij, op verschillende fietstochten kom je door stukjes Duitsland heen, wel apart dat je dan de mensen ineens Duits hoort praten. Net over de grens ligt het Reichswald, een groot stuk bos dat overgebleven is van het originele nog veel grotere bos, dat zich tot Nijmegen uitstrekte. Vrijdag zijn we naar het fort Pannerden gefietst. Een leuke route die grotendeels over de dijken langs de Waal en door de uiterwaarden loopt. Waar je op de fietspaden de vrij rondlopende Konikpaarden tegen kunt komen, een mooi gezicht. Ook de veerpontje over de Waal is leuk om te doen en de bezichtiging van het fort is de moeite waard. Het fort bewaakte het Pannerdenkanaal, wat is gegraven om de waterverdeling tussen Waal en Rijn op het juiste peil te houden en daarom belangrijk voor de verdediging van Nederland. Gisteren voor de 2e keer naar Nijmegen, lekker geluncht en het Romeinse Masker op een eilandje in de Waal bekeken. Vandaag rustig aan gedaan en in de zon gezeten.

2021-07-05 - Groesbeek
Op maandag de 28e hadden we tickets voor het Openluchtmuseum. Op de fiets ernaartoe en de hele dag over het museumterrein gezworven. Het was nog lekker rustig, zodat we op ons gemak alles konden bekijken. Dinsdag alleen boodschappen gedaan (op de fiets, 6km :) en lekker bij de camper gezeten. Woensdag en donderdag hadden we de hele dag regen, dus binnenblijven, alleen woensdag aan het eind van de middag nog een korte wandeling kunnen maken. Nog maar 4 dagen bijgeboekt, de omgeving is prachtig en daar willen we nog wel het eea van zien! Donderdag en vrijdag twee lange fietstochten gemaakt. Donderdag naar de Carolinahoeve en vrijdag richting Otterlo. Steeds over vrijliggende fietspaden door de bossen, heidevelden en zandverstuivingen, prachtig. Voor zondag hadden we tickets voor Huis Zypendaal, ernaartoe gewandeld en nog een rondje naar het Sonsbeekpark. Allemaal heel mooi, maar we waren na drie dagen volop bezig zijn, wel een beetje doorgedraaid. Qua wild hebben we niet heel veel gezien, 2x een reetje en verder alleen veel vogeltjes en wat eekhoorns, hazen en muizen. Vanochtend de camper ingepakt, nog wat boodschappen gedaan en weer neergestreken op camping De Lupert in Groesbeek. Eerst even tot rust komen en dan gaan bekijken wat hier allemaal te doen valt.

2021-06-27 - Arnhem
Vrijdag een mooie fietstocht langs zandverstuivingen gemaakt naar Harderwijk. Een leuk en levendig stadje. Geluncht in het stadspark De Hortus, een stadsrondwandeling gemaakt door de leuke oude straatjes en het museum van Marius van Dokkum bezocht. De enige schilder, voor wie bij leven al een museum is ingericht. Vooral zijn humoristische werken vinden wij erg leuk. Zaterdag een rustdag, een kleine wandeling naar de Zanderplas en daar van de zon (onder de parasol :)) en van het water genoten. We hadden grote drukte verwacht, maar er waren maar een tiental mensen, lekker rustig! Vanochtend de camper weer reisklaar gemaakt en via een binnendoorroute naar Arnhem gereden, waar we voor 4 nachten een plek op camping Oostappen Arnhem hebben gereserveerd (ja, nu wel!). In de avond nog een uur gewandeld en net voor de bui weer binnen.

2021-06-24 - Nunspeet
Afgelopen zondag (20/6) weer met de camper op stap gegaan. Ons doel deze reis is de Veluwe. Eerst maar eens naar de noordrand van de Veluwe om daar de zandverstuivingen te bekijken. Het fijne van een reis in Nederland is dat je met 1,5 uur rijden alweer op je bestemming bent. De camping die we hadden uitgezocht had helaas geen plaatsen meer, dat is het nadeel van het niet willen reserveren. Wel doorverwezen naar een camping 1km verderop, De Scheepsbel. Op het oog een mooie grote camping, maar wel 2x zo duur. Enorm grote plaatsen, midden in het bos en een pas vernieuwde sanitairruimte. In de loop van de week kwamen daar wel een aantal minpunten bij. De camping is recentelijk overgenomen door een groot concern en men is bezig de camping opnieuw in te richten met alleen maar nieuwe chalets. Alle vaste gasten hebben te horen gekregen dat ze aan het eind van het seizoen moeten verdwijnen. Sommigen staan daar al 20 jaar en dan is je vertrouwde plekje te moeten verlaten een hard gelag. Daarnaast laat de service ook te wensen over. Door een verstopte urinoir stinkt het hele gebouw inmiddels al weer twee dagen. Maar afijn, met veel luchten en gebruikmaking van ons eigen toilet redden we het wel. De omgeving is wel fantastisch mooi. 500 meter achter de camping beginnen een heideveld en een zandverstuiving. In een hoek van de zandverstuiving is een kleine dierentuin met kamelen, zebras, oerossen, een lama en een paar herten. Maandag was een regendag, maar aan het eind van de middag werd het droog en hebben we een kleine wandeling over de zandverstuiving kunnen maken. Dinsdag op de fiets naar Elburg, een kleine Hanzestad, met nog delen van de oude stadsmuur en verdedigingswallen en een paar mooie musea. Gisteren gewandeld richting 't Harde met als doel het landgoed Zwaluwenhof en de kruidentuinen van A. Vogel. Vandaag boodschappen gedaan in Nunspeet en 's-middags nog een rondje gefietst naar Vierhouten door het Zanderbos en de Soerelse Bossen, leuke smalle fietspaden door de bossen. In de buurt van Vierhouten het Verloren Dorp bezocht, een reconstructie van een aantal, in de 2e wereldoorlog, diep in de bossen verstopte hutten, waar tientallen onderduikers lange tijd hebben verbleven. Voedsel en water werden in het geheim gebracht door de bewoners van de omliggende dorpen en boerderijen. Aan het eind van de rondrit nog even gepauzeerd aan en gezwommen in de Zanderplas, een recreatiemeertje ten zuiden van Nunspeet.