Reisverhalen - 2022 Duitsland - Sauerland

2022-01-25 - Brilon
Afgelopen zaterdag met de bus naar Winterberg gegaan om het stadje wat te bekijken. Waren we snel klaar mee. Eén lange winkelstraat met veel boutiques en restaurants en boordevol skitouristen, waarvan zeker de helft uit Nederland. Een korte wandeling (4,6km) gemaakt langs het Schluchten en Brücken pad. Een mooi pad door een diep beekdal net buiten het centrum van Winterberg. Als beloning chocolademelk. Terug in de bus kwamen we erachter dat we onze rugzak in het restaurant hadden laten staan. Hadden we gelijk een mooi doel voor de wandeling van zondag. Bijna 10km over de besneeuwde wandelpaden tussen de skigebieden door naar Winterberg. Op de moonboots goed te doen. De sneeuw was niet diep, maar op diverse plaatsen behoorlijk fondant en modderig. In de rustige bosachtige delen van de tocht veel wildsporen gezien en Jaap zelfs een glimp van een wegvluchtend hert. Anja had alleen maar last van muggen onderweg. De rugzak was keurig voor ons bewaard we hebben ons weer getrakteerd op chocolademelk maar nu met een apfelstrudel met vanillesaus, mmmm. Door de ingetreden dooi is de camper gelukkig ook weer helemaal sneeuw en ijsvrij en ook de vuilwaterafvoer doet het weer. Die laten we voortaan bij koud weer maar open met een emmer eronder! Maandag zonder problemen weer vertrokken en naar het plaatsje Brilon gereden. Een plek gevonden op de camperplaats bij de jachtvereniging. Geen sanitair, maar wel mooie plaatsen voorzien van een electra-aansluiting, supermarkten binnen 100m en maar 500m van het centrum. Veel mooie vakwerkhuizen met een leistenen dakbedekking. Een lekkere wildgoulash en wildrollade gegeten in een leuk restaurant aan het marktplein. Vandaag met de bus naar Bruchhausen gereden om een stuk te kunnen wandelen over de Rothaarsteig (17,6km). Eerst naar de top van de Bruchhauser Steine, waar we weer volop in de sneeuw en ijs terechtkwamen (steil en glibberig) en daarna rustig afdalen en over de Rothaarsteig naar Brilon. Zo is deze trip weer aan zijn einde, morgen weer op weg naar huis.

2022-01-21 - Neuastenberg
Dinsdag en woensdag mooie wandelingen in de omgeving van Willingen gemaakt. Door de regen op maandag is de meeste sneeuw weggedooid. Wel leuk om zo wandelend bovenaan de skipiste te komen. Donderdag weer op weg gegaan naar Winterberg. Vertrokken in een sneeuwbui. Dat maakt de rit ook wel erg spannend, een kleinere weg, nog niet goed geruimd en meerdere steile hellingen. Diverse keren zitten duimen of we wel boven kwamen. In Neuastenberg aangekomen op Wohnmobilpark Winterberg. Was al behoorlijk vol, voor ons en een Duitse camper werd nog een plaatsje vrijgemaakt, maar volgende campers werden doorgestuurd. Het wintercamperleven bevalt goed. De kachel houdt de camper lekker op temperatuur. Ons gas begint al behoorlijk op te raken, dus hier maar gelijk een leenfles gehaald. We hebben wel een probleem met de vuilwatertank, de afvoerkraan zit dichtgevroren, dus maar heel zuinig doen met water wegspoelen en hopen dat we het redden tot de dooi inzet. Vandaag onze eerste langlauftocht kunnen doen. Sneeuw genoeg, maar de loipes zijn nog niet gespoord, dus zelf maar sporen trekken. Viel nog wel tegen, vooral de behoorlijk steile afdalingen.

2022-01-17 - Willingen
Gisteren weer met de camper op stap gegaan om wat wintersportsfeer te proeven. Na 4 uur rijden reden we opgelucht het plaatsje Willingen in, maar helaas geen wintersportactiviteit te zien. Hadden we de verkeerde Willingen in de tomtom gezet :(. Nog 2 uur extra rijden om in het juiste stadje terecht te komen. Wel over een schitterende route door het Sauerland. Smalle wegen, veel sneeuw op de velden, rijp in de bomen en zelfs wat reeën naast de weg. We staan nu op de camperplaats vlak naast de schaatshal en het toeristenbureau. Gisterenavond gelijk lekker uit eten geweest, hier is alles open, wel een grondige check van QRcode en paspoort. Het weer zit vandaag tegen. Het regent al de hele dag, dus voldoende tijd om te bestuderen wat hier in de omgeving allemaal te langlaufen en te wandelen is.