Reisverhalen - 2011 Frankrijk - Corsica

2011-06-05 - Sant Florent
Weer verder op reis. Doel voor vandaag is Sant Florent, maar eerst even langs het oudste stadje van Corsica: Sant Antonio. Dit ligt als een adelaarsnest op een heuveltop. Het kwam erg toeristisch over, maar het bleek toch erg leuk om doorheen te wandelen, veel kronkelende straatjes, tunneltjes en erg mooi onderhouden. Hier een leuk restaurant gevonden voor het middageten, geen gedoe met menukaarten, maar gewoon het menu van de dag: vleeswaren uit de streek, omelet met kaas, rundvlees met bonen, kaasschotel en een dessert. Tijdens het eten begon het geweldig te hozen, het water kwam met bakken uit de hemel. Na een uurtje rekken toch maar snel naar de auto, droge kleren aan en weer op weg. In Sant Florent al snel de camping gevonden. Daar hadden zo ook net de hoosbui gehad. Diverse tenten stonden midden in het water.

2011-06-04 - Lumio
Met de camperbus een rondtour gemaakt door de Balagne, het achterland van Calvi. De route gaat langs allerlei kleine plaatjes. Wij waren vooral gecharmeerd van het dorp Montemaggiore.'s-Middags begon de lucht te betrekken en zijn we naar de camping gevlucht. Tussen de regenbuien door nog wel even een avondwandeling naar het ruïnedorpje Occi gemaakt.

2011-06-03 - Lumio
Calvi bezocht. De citadel is behoorlijk groot en erg leuk om doorheen te lopen. Allerlei kleine (trap)straatjes en op veel plekken mooie uitzichtpunten. Bij een banketbakker onszelf eens getracteerd op koffie met gebak.

2011-06-02 - Lumio
De Asco vallei weer teruggereden, het blijft genieten. Smalle bergweggetjes en regelmatig stoppen om het uitzicht te bewonderen. Op de 'grote' weg aankomen, koers gezet naar de kust. Na een uurtje kwam de kust in beeld. Bij een klein restaurantje was voldoende parkeerplaats om even te stoppen voor een picknick. Dat is toch wel lekker hoor, stoelen eruit, water opzetten voor thee of koffie en genieten maar. In Ile Rousse zijn we gestopt om het stadje en het strand te bekijken. Weer een hele andere wereld, zo na de bergen. Daarna verder richting Calvi. Zo'n 10km voor Calvi, bij het dorp Lumio, hadden we camping Panoramic gepland. De camping is inderdaad net zo mooi gelegen als de recensies aangaven. We hebben ons busje op het laagste terras gezet en daar zaten we perfect, geen directe buren en met vrij uitzicht op de baai.

2011-06-01 - Asco
Vanuit Corte de Restonica vallei doorgereden, een doodlopend stuk weg, maar de moeite waard. Aan het eind van de weg ligt een parkeerplaats, waarvandaan allerlei wandelingen kunnen worden gemaakt. Wij zijn in de buurt van de parkeerplaats gebleven en hebben wat kaasboederijtjes bezocht en ik ben even naar de waterval geklommen. Daarna terug naar Corte, inkopen gedaan en doorgegaan naar de Asco vallei. Weer een erg mooie rit en we zijn nu neergestreken op een bijna verlate camping aan het eind van de vallei. We staan tussen de bomen aan een riviertje, een romantisch plekje. Tegen 7 uur wel naar binnen gevlucht van de kou en de kachel aangezet.

2011-05-31 - Corte
Naar Corte gereden over de Scala di Santa Regina, een heel smalle bergweg. Erg leuk om te doen, vooral als je bussen als tegenligger hebt. In Corte een camping opgezocht, de 3e (U Sognu) was raak. De 1e was gesloten, de 2e te ver van het dorp. De camping ligt recht onder de citadel van Corte. S-Middags in Corte gelunched en het stadje bekeken. Vooral de Citadel en bijbehorend museum waren erg leuk. Vandaag overigens de eerste dag met regen. Bij het bekijken van de Citadel heeft Anja een enkel verzwikt, dat wordt dus voorlopig geen lange wandeling meer.

2001-05-30 - Calacuccia
Een wandeling gemaakt naar het Laq de Ninu. Weer een heel ander soort pad, veel stijgen en op veel plekken werd dat half klimmen. Na de laatste col een geweldig uitzicht op het meertje (1750 m). Bij het meertje gelunched en daarna opgewekt weer terug. Anja was behoorlijk benauwd voor een aantal plekken waar je over stijle rotsplaten moest, maar al bij al viel het mee. De bij de camping behorende hotel/bar heeft internet en daar maak ik dus even gebruik van.

2011-05-29 - Calacuccia
Vandaag rustig aan gedaan, lang uitgeslapen (08:30) en vertrokken richting Calacuccia Op de pas Col de Veggio even eruit geweest en langzaam verder getuft. In Calacuccia op camping Aqua Viva neergestreken. Mooi uitzicht over een stuwmeer.

2011-05-28 - Evisa
De camping in Evisa heeft een maandje terug brand gehad in het hoofdgebouw, restaurant en receptie verwoest, maar wel open. Wandeltocht gemaakt door/naar de Spilunga. 2 uur afdalen naar een rivier en weer terug. Weer een mooi afwisselend voetpad. Terug in Evisa wat inkopen gedaan en de rest van de middag/avond op de camping doorgebracht. Op de camping staan een paar kersenbomen, de kersen mogen door de campinggasten worden geplukt, lekker!

2011-05-27 - Evisa
Weer een rustdag! Een boottocht voor de hele dag geboekt. Vertrek om 10:00, dus ook 's-ochtends rustig aan kunnen doen. Met de boot de kust vanaf Piana t/m het Scandola reservaat en een half uurtje in Girolata, een klein plaatsje dat alleen overzee is te bereiken. Tussen de middag nog een uurtje aan het strand gelegen en een cafeetje gevonden waar we kunnen internetten. Daarna doorgereden naar Evisa.

2011-05-26 - Porto
Vandaag een lange wandeling gemaakt naar de 'Capu d'Ortu' (1280 meter). Volgens de boekjes in 5 uur te doen, wij hadden er 6,5 voor nodig :). Wandelen op Corsica is een feest. Altijd smalle paadjes, nooit meer dan 20 meter vooruit kunnen kijken, afwisselend door bos en open gebied. Terug op de camping nog even in het zwembad en daarna aan de pastiche – vervelend.

2011-05-25 - Porto
De auto een dagje rust gegund en lopend naar Porto en Porto haven gegaan. Porto haven is de basis voor veel rondvaartbedrijfjes, die vaartochten in de baai van Porto organiseren. De haven, toren en museumpje bekeken en gezellig aan de haven zitten eten. Daarna nog wat op het strand gezeten, gezwommen en via een kustpad naar een naastgelegen haventje gewandeld.

2011-05-24 - Porto
's-ochtens een wandeling van 3 uur gemaakt naar een Genuese toren op een schiereiland Corsica is lange tijd bezit geweest van Genua. In die tijd zijn langs de hele kust zo'n 100 torens gebouwd, die altijd zicht hadden op de twee naastgelegen torens, zodat bij onraad door middel van vuren signalen konden worden doorgegeven. Piana bekeken en langs de Calanche doorgereden naar Porto. De Calanche is een smal stuk weg langs de kust. Op veel plekken kunnen geen twee auto's naast elkaar rijden. Het omliggende gebergte is roodachtig en sterk verweerd. Dus vooral langzaam rijden en tegenliggers en voetgangers tijdig ontwijken. De geplande camping (Funtana del Oro) bij Porto gevonden en ons geïnstalleerd.

2011-05-23 - Piana
Toch maar besloten met de auto even langs een VW dealer te gaan om naar de versnelling te laten kijken. Pech, de dealer in Bastia had geen tijd om naar de auto te kijken (veel personeel ziek/vakantie?). Ons werd geadviseerd naar de (grotere) VW dealer in Ajaccio te gaan. Dus alles weer ingepakt, camping betaald en op weg naar Ajaccio, 2 uur rijden langs een schitterende weg. In Ajaccio was de dealer gelukkig op de hoogte van onze komst en na een klein kwartiertje kwam er een monteur op ons af. In mijn beste Frans (en handen en voeten) uitgelegd wat er aan de hand was. Uiteindelijk begreep ik uit zijn verhaal, dat de turbo olie verbruikt en dat ik die oliestand regelmatig moet controleren. Een te laag oliepeil veroorzaakt de versnellingsproblemen! Afijn, een kwart litertje olie erin, een ferme handdruk, 'bon vacances' en we konden weer op weg. Omdat we nu verder naar het zuiden zaten, dan dat we van plan waren , hebben we onze route omgegooid en beginnen nu in Piana, een klein plaatsje in de bergen langs de kust. De camping die we hadden uitgezocht lag 11km verder langs het strand. Erg leuke plaatsen, maar prijzig en met sanitair zonder warm water (dat kwam pas na zo'n 10 minuten op gang). Nog even romantisch langs het strand gewandeld.

2011-05-22 - Bastia, Corsica
Om 06:00 werd al begonnen met de campers en autoos voor de belading in te delen. Dus vroeg eruit en de auto weer rijklaar maken. Even schrikken, bij het wegrijden deed de automatische versnelling het niet goed. Bij afremmen, bleef de versnelling trekken en sloeg de motor af. Erg lastig om zo hortend en stotend een veerboot op de moeten rijden. De overtocht van 4 uur naar Bastia was erg relaxed. Nauwelijks golven en volop zon. Bij het wegrijden van de veerboot deed de versnelling weer zo vreemd, maar na een kilometertje rijden deed alles het weer bijna normaal. Een camping even ten zuiden van Bastia opgezocht en de vakantie kon beginnen.

2011-05-21 - Livorno, Italië
Vroeg opgestaan en weer op pad. De reis naar Livorno is nog 950 kilometer, dus dat wordt de hele dag doorrijden. Onderweg gelukkig niet veel problemen. Alleen de gebruikelijke wegopbrekingen zorgen voor wat oponthoud. 's-avonds om 20:00 uur kwamen we in de haven aan. We mochten direct het haventerrein op en stonden daardoor direct voor in de rij. De boel wat verkent en wat gepraat met de buren.

2011-05-20 - Bacarach, Duitsland
Rond 14:00 vertrokken. Veel vertraging door files. Na 5 uur rijden van de autobahn afgegaan om een slaapplaats te zoeken. In het dorpje Bacarach vonden we een parkeerplaats langs de Rijn waar al meerdere campers stonden. Ons busje ernaast geparkeerd en ons klaargemaakt voor de nacht.