Reisverhalen - 2022 Spanje - Murcia

2022-07-11 - Pijnacker
In Melun 2 rustige nachten doorgebracht. Even de stad ingegaan, een paar leuke straatjes, verder niet veel bijzonders. Vrijdag door naar Maastricht, grote camperplaats (100 plaatsen) die helemaal volliep. Zaterdag op de fiets naar Maastricht, wat rondgewandeld, het Bonnefanten museum bezocht en s-avonds uit eten met Dick, Jack, Peter en Joke. Zondag rustig aan gedaan, de energie bewaard voor het concert van Andre Rieu. Met een groep van 19 man aangeschoven bij één van de restaurants aan het Vrijthof. Alles goed georganiseerd en lekker gegeten. Het concert van Andre en zijn orkest was geweldig, de sfeer zat er al snel in en er werd flink meegezongen en gedanst. Vandaag het laatste stukje naar huis en dan begint het normale leven weer.

2022-07-05 - Confolens
Donderdag alsnog onze fietstocht naar San Vicente gemaakt. Met een ommetje over de kliffen en langs de kust voor het uitzicht over de stranden van Oyambre. San Vicente is een leuke vissersplaats met nog resten van de oude stadsmuren met kasteel. Vrijdag de 1e valt hier in Spanje al in het hoogseizoen, dus de campings worden gelijk 2x zo duur. Voor ons een teken om huiswaarts te gaan. Onze eerste stop is in Ondres, een klein plaatsje net boven Bayonne in Frankrijk. Lekker naar het strand en naar het dorp voor het jaarlijkse feest. s-Ochtends een tentoonstelling van oude auto's en s-avonds een leuke Bachata les meegedaan en daarna een optreden door een gipsy groep, Solifiesta, waar we lekker konden dansen. Maandag weer doorgegaan naar Confolens, een klein oud dorp met een camping aan de Seine. Lekker weer 27-30 graden en erg rustig. Morgen weer op pad naar onze volgende stop in Melun.

2022-06-29 - San Vicente de la Barquera
Donderdag hebben we een wandeling gemaakt naar Mogrovejo, één van de 100 mooiste dorpen van Spanje. Op de heenweg via een reeks kleine bergdorpjes en terug rechtstreeks over de mooie bergpaden. In Mogrovejo wat rondgewandeld, de authentieke dorpshuizen met hooizolder op de 1e verdieping bekeken en lekker gegeten bij het enige geopende restaurant. Vrijdag een uitstapje met de camper gemaakt naar Fuente De. Fuente De ligt aan het eind van het dal en heeft een kabelbaan die je direct naar 1800m brengt. Een mooie zonnige dag, dus er waren meer mensen met hetzelfde idee. Na een uur wachten konden we de cabine in :). Een korte maar mooie tocht steil omhoog. Boven beginnen een aantal wandelingen. Wij hebben gekozen voor een route naar het dalstation, 14km en 900m omlaag. De eerste helft over een brede grindweg door een boomloze hoogvlakte met geweldig uitzicht rondom. Na een uurtje lopen koffie bij een berghotel. Na zo'n 6km werden we van de grindweg een bergpad opgestuurd. Ook leuk, maar geen tijd meer om op je gemak rond te kijken. Op een mooi plekje onze lunch opgegeten en daarbij nog een gems gezien, ver weg maar wel een tijdje in beeld. Het pad verdween al snel de bossen in en had aan het eind nog een gemeen klimmetje. Zaterdagochtend opgestaan met slecht weer, ook zondag werd slecht weer verwacht. Dus besloten in te pakken en naar de kust te rijden, zodat we onderweg nog boodschappen konden doen (op zondag is alles gesloten!). We staan nu op Camping Playa Oyambre in de buurt van San Vicente de la Barquera. Deze familiecamping is vrij rustig. Playa Oyambre is een echt surfersparadijs en de omliggende campings zitten vol met jongelui die een surfcursus hebben geboekt. Maandag rustig aan gedaan en het strand bekeken. Leuk is hier wel dat het verschil tussen eb en vloed vrij groot is, waardoor de in zee stromende rivieren grote getijdegebieden hebben. Dinsdag naar het stadje Comillas gewandeld. In Comillas hebben zich meerdere in Zuid-Amerika rijk geworden immigranten gevestigd, die hun rijkdom lieten zien door mooie woonhuizen te laten bouwen. Twee daarvan hebben we kunnen bekijken. Het Palacio de Sobrellano is een groot en mooi onderhouden paleis, alleen te bezoeken met een (spaans) gegidste rondleiding. Mooie kamers en alles met hout afgewerkt. El Capricho de Gaudi konden we gelukkig vrij bekijken. Een van Gaudi's vroege werken, erg leuk om weer een bouwwerk van hem te zien. Gisteren een schitterende dag gehad, volop zon en temperatuur 21-22 graden. De hele dag lekker op het strand, niet te heet en volop animatie door de groepen surfers in opleiding. Vandaag was het plan om naar San Vicente te fietsen. Helaas opgestaan met regen en dat doet het nog steeds. De dag maar nuttig besteed met het bijwerken van de administratie en het schoonmaken van de camper. Vanmiddag gaan we eens kijken in het restaurant van de camping, onze fietstocht verschuiven we naar morgen.

2022-06-22 - Potes
Zaterdag weer op pad gegaan richting de Picos de Europa. Een tussenstop gepland in Almanza, een gratis camperplaats met stroomvoorziening. Een leuk, klein dorp met een stukje stadmuur en kasteelresten, dat net dit weekend hun 1e aardbeienfestival houdt. Voor de kinderen kookles door chefkoks, allerlei gerechten en toetjes met aardbeien. Op zondag 4 enorme paellapannen, een aardbeientaart van 6m2 en muziek van een bandje met 60er jaren muziek. Het hele dorp liep uit en dus een forse rij voor een bord paella, na een half uurtje konden we smikkelen. Maandag weer op weg naar het noorden. Al vrij snel een mooie weg door de bergen, via het stuwmeer van Riaño naar het plaatsje Potes, waar we op camping La Isla staan. Gisteren naar het dorp gewandeld via het bergklooster Santo Toribio. Potes is een leuk oud dorp met mooie smalle straatjes, maar wel behoorlijk toeristisch. Vandaag was regen voorspeld, dus hebben we een rustdag ingelast. Tot onze verrassing bleef het tot 2 uur droog en zonnig, dus we hebben heerlijk bij de camper in de zon gezeten.

2022-06-17 - Bretocino
In het weekend was in Salamanca het feest ten ere van de beschermheilige, San Juan de Sahagún, veel te doen dus. Vrijdag werd het feest geopend met een openluchtconcert door de muziekschool. Konden we maar een halfuurtje van genieten, want we hadden ook al tickets voor een acrobatische dansvoorstelling in het mooie, kleine theater van Salamanca. Een fantastische voorstelling met linten, touwen en kettingen, erg indrukwekkend. De avond werd afgesloten met een groots vuurwerk boven de Romeinse Brug. Zaterdag hebben we een paar straatoptochten gezien, s-ochtends folkloristische bands en s-middags een 5-tal percussiegroepen, swingend en zwetend, maar erg levendig en opzwepend. Bij de kathedraal werd verzameld voor een gezamenlijk optreden, spectaculair. Tussendoor nog gekeken naar het kantklossen en folkloristische dansen en in een sporthal naar wedstrijden gewichtheffen. s-Avonds hadden we nog een optreden van een Belgische theatergroep op de Plaza Mayor. Een spektakel op klassieke muziek met fietsers die aan een kraan de lucht in werden gehesen en een cirkelvormig filmdoek, waarop beelden van Salamanca werden getoond. Zondag overdag rustig aan gedaan, s-middags nog een mooi stadspaleis bekeken en aan het begin van de avond naar een concert van een Beatles tribute band, erg leuk. Maandag op de camping doorgebracht, waar Anja zelfs 2x het zwembad is ingegaan. Dinsdag dan weer op pad. We zijn gestopt in het plaatsje Bretocino waar we op een camperplaats staan met overdekte camperplaatsen en een zwembad. Het zwembad ging helaas gisteren pas open. Woensdag en donderdag fietstochten gemaakt in de omgeving. Woensdag naar een ruïne van een klooster, helaas deze week net gesloten, dus alleen van buiten het hek foto's nemen. Woensdag veel op zand/grind paden gefietst, wat niet meeviel. Je bent dan te veel met de weg bezig en ziet niets van de omgeving. Daarom donderdag een dorpentocht over asfaltwegen, relaxed van dorp naar dorp fietsend en pauzerend bij rivierstrandjes. Vandaag een nietsdoen dag om weer wat bij te komen. De hoge temperatuur, 35-38 graden, begint er toch goed in te hakken.

2022-06-10 - Salamanca
Afgelopen week in de Jerte vallei nog een paar wandelingen gemaakt. Langs de Jerte naar Cabazuela de Valle, een mooi dorp met veel authentieke straatjes en huizen. En nadat we naar een camping 10km verderop zijn verhuisd een rondwandeling in natuurpark Garganta de los Infiernos. De Jerte vallei is een mooie groene vallei met steil oplopende bergwanden waarin meerdere mooie watervallen / barrancas zijn uitgesleten. Los Pilones is daar een mooi voorbeeld van. Een reeks in wit zandsteen uitgesleten poelen die nu worden gebruikt als natuurlijk zwembad. Overal langs de berghelling zijn kersenboomgaarden en de kersenpluk is nu volop aan de gang. Alle bewoners worden daarbij ingeschakeld, waardoor verschillende musea dichtbleven! De kersen worden verzameld en op grootte uitgesorteerd in grote schuren, waar je rechtstreeks kistjes van 2kg kunt kopen in allerlei kwaliteitsklassen. Bij het verlaten van de Jerte vallei nog even snel een kistje gekocht, heerlijk. De weg kronkelt dan de vallei uit met een mooi uitzichtpunt op de pas Puerto de Tornavacas. In het plaatsje El Barco de Ávila een stop gemaakt om het kasteel en de Romeinse brug te bekijken. Nu zijn we op camping Don Quijote bij Salamanca. Woensdag op de fiets (8km) naar de stad geweest. Veel mooie gebouwen van zandsteen, een leuke, drukke sfeer. Salamanca is een studentenstad en dat merk je in het straatbeeld, veel jonge mensen en veel cafees en barretjes. De toren van de kathedraal kon worden beklommen en dat bleek een goede keuze. Een mooie rondwandeling door de torens en over terrassen en balcons van zowel de oude als de nieuwe kathedraal, we zijn er een kleine 2 uur mee zoet geweest. Gisteren een was- en schoonmaakdag gehouden en kaartjes gehaald voor een dansvoorstelling voor vanavond. Nu even rustig aan doen om vanmiddag en vanavond er weer tegenaan te kunnen.

2022-06-02 - Navaconcejo
In Agua Amarga nog een paar dagen van de zon genoten en zaterdag een wandeling gemaakt naar Mesa Róldan en Playa de los Muertos (14km). Vlak naast Agua Amarga heeft tot in de 40-er jaren een mineraalverlaadstation gestaan (Antiguo Cargadero de Mineral). Met treinen werd het mineraal aangevoerd en overgeladen op boten. De stenen gebouwen staan er nog steeds en ook de taluds van de treinsporen zijn duidelijk zichtbaar. Alles van hout en metaal is verwijderd, dat bracht nog geld op. Wel indrukwekkend om te zien wat een grote constructies in die tijd gebouwd zijn. De Mesa Róldan is een tafelberg met een oude wachttoren en schitterend uitzicht. Na de afdeling doorgelopen naar het kiezelstrand Playa de los Muertos. Na stormen blijkbaar de plek om overboord gespoelde zeelui aan te treffen. Nu een strand dat veel lokaal publiek trekt, dat zonder morren de bijna 2km van de parkeerplaats naar het strand aflegt. Inmiddels is de temperatuur hier boven de 30 graden gekomen, waardoor het wandelen niet meer erg prettig is. We hebben dan ook besloten om naar het noorden van Spanje te trekken, de Golf van Biskaje. Eerst terug naar Águilas om daar een gasfles te laten vullen. We staan regelmatig wild of zonder elektra en dan gaat het gas toch wel hard (koelkast!). Maandag weer gestopt bij het kloostertje van Cieza, weer erg rustig, we waren nu de enige camper. Nog even naar Cieza gewandeld, een zigzag pad van 2km naar beneden. Het dorp zelf vonden wij niet zo bijzonder, wel de eerste plaats waar meer ijssalons dan cafees zijn en wij wilden net een tinto de verano drinken, dus dat was even zoeken. Dinsdag doorgereden naar Villafranca de los Cabelleros, een plaatsje vlakbij grote lagunes, waar ook publieke standjes zijn met een parkeerterrein waar je mag overnachten. 31 mei is net een feestdag in deze provincie, dus het was behoorlijk druk, met in de namiddag zelfs live muziek in het restaurant. Gisteren een tussenstop gemaakt bij het plaatsje Consuegra, waar ons het kasteel en een rij Spaanse molens opvielen. Het kasteel was alleen met gids te bezichtigen. De man deed zijn best, maar wij verstonden er niets van. Het kasteel was en werd wel heel mooi gerestaureerd. We zijn nu in Valle de Jerte, op camping Rio Jerte bij Navaconcejo. Vandaag een mooie wandeling gemaakt langs de watervallen van Nogalaes en door de kersenboomgaarden, die nu vol met kersen staan.

2022-05-26 - Agua Amarga
Vorige week woensdag nog een dagje relaxed op het strand van Playa los Cocederos, lekker gesnorkeld en onder de parasol liggen lezen. Flessen water de hele dag laten opwarmen naast de camper, zodat we s-avonds naast de camper het zoute water van ons konden afspoelen. Donderdag weer op weg gegaan naar het plaatsje Vera. Op de camperplaats direct gebruik gemaakt van de wasmachine en droger. Weer schoon beddengoed, lekker! Verder luifel uit en genieten van het lekkere weer, tot 23:00 buiten gezeten. Vera is een klein plaatsje met enkele bezienswaardigheden. Een heuvel met een Christusbeeld is te beklimmen met een trap van 300 treden. De heuvel blijkt vroeger bewoond te zijn geweest, totdat een aardbeving de Moorse nederzetting verwoestte, restanten van het kasteel en de stadsmuur zijn nog te bezichtigen. Verder nog een leuke u-vormige wasplaats, waar de vrouwen vroeger de was met de hand deden. Zaterdag op de fiets naar Cuevas de Almanzora, ook weer een leuk stadje met een groot kasteel, met daarin de VVV en een museum. Verder wat in het stadje rondgelopen en toegekeken bij de uitloop van een kerk na een communie dienst. Zondag naar het strand van Vera Playa, een naturistenoord, waar ook het naakt op straat lopen toegestaan is, wat door een enkeling dan ook wordt gedaan. Apart, maar na een tijdje niets bijzonders, op het strand is bijna iedereen gewoon bloot. Maandag weer vertrokken richting Agua Amarga, een kustplaatsje in het NP Cabo de Cata. Een leuk dorp met een tussen rotswanden ingeklemd strand van 400m. De camperplaats is vrij nieuw, goed verzorgd en 300m van het strand. In een strand lounge bar weer eens van een kan Tinto de Verano genoten. Ook weer geleerd, dat de prijzen hier weer een stuk hoger liggen dan in Murcia. Gisteren ( woensdag) weer eens een lange wandeling gemaakt. Vroeg op om zoveel mogelijk gebruik te maken van de koelere uren. Maar uiteindelijk toch de hele dag in touw geweest: 7,5 uur gewandeld, 18,2km en 750 hoogtemeters. Het einddoel was San Pedro, een hippiedorp dat alleen met de boot en via de wandelpaden te bereiken is. Een leuke, relaxte sfeer en een klein cafeetje waar we geen koffie maar wel muntthee konden bestellen. Vandaag weer lekker op het strand doorgebracht totdat het te heet werd en daarna bij de camper onder de palmbomen en onder de luifel.

2022-05-17 - Playa de los Cocedores
Via Mula naar camping La Rafa in Bullas gereden. In Mula geparkeerd bij de Mercadona en vervolgens het stadje bekeken. eerst langs bij de VVV en het plaatselijke museum bekeken. Klein en beknopt, daar houden wij van. Verder rondgedwaald door de leuke straatjes en doorgereden naar Bullas. Camping La Rafa is een Spaanse familiecamping met voor de helft vaste staanplaatsen. Door de week erg rustig, in het weekend druk gebabbel om je heen. Een wandeling (6,5km) gemaakt naar de Salto del Usero, een mooi stukje natuurgebied met een canyon en waterval in de Rio Mula y Priego. Bij de waterval werden we vriendelijk verzocht uit de weg te gaan, want er werden opnamen gemaakt voor de plaatselijke TV. Natuurlijk nog wel even meegenoten van het bijbehorende concert van dwarsfluit en gitaar. In Bullas het wijnmuseum bezocht en lekker gegeten bij Cafe Entretempos. Bullas ligt aan de Via Verde del Noreste, een oud treintraject, dat nu dienst doet als wandel- en fietsroute. Deze route hebben we dan ook een stukje gefietst naar het plaatsje Cehegin. Net voor Cehegin ligt de oude stad Belastri. Onderweg kregen we al te horen dat die alleen op afspraak is te bezoeken. Maar toen we er langs reden, was de poort open en stond een jonge man te wachten op bezoekers die een afspraak hadden gemaakt. Bezoek is bezoek vond hij en we kregen een priverondleiding. Het terrein is nog maar voor 20 procent opgegraven en het werk wordt uitgevoerd door studenten, zo'n 2 weken per jaar! Meer geld is er niet voor de het project. De stad is zo'n 1000 jaar bewoond geweest door oa de Romeinen, Visigoten en moslims. Bij de VVV een stadskaart gehaald en wat door het stadje gewandeld. De fietstocht heen- en terug zo'n 40km, een mooie route door natuurgebied. Over het algemeen goed te berijden, wel oppassen bij sommige grindstukken. Zondag weer in de camper gestapt met de bedoeling in Calasparra te overnachten. Maar dat stadje viel wat tegen. Het plaatselijke rijstmuseum was gesloten en de kasteelruïne, de geologische vindplaats met sporen van lavagesteente en de Santuario Virgen de la Esperanza hadden we snel gezien. Ook de mogelijke overnachtingsplek beviel ons niet, daarom besloten direct door te rijden naar Playa de los Cocedores om van het mooie weer aan het strand te genieten. Daar kwamen we zondagmiddag aan en het was nog lekker druk met campers en dagjesmensen. Op het terras van de chiringuito lekker van een kan Tinto de Verano genoten en direct een paella voor de lunch op maandag besteld. Maandag en dinsdag de hele dag op het strand, lekker onder de parasol. Af en toe een stukje snorkelen, echt zomer! Nu nog genieten van de koeler wordende avond en de mooie zonsondergang.

2022-05-10 - El Berro
Na de regen afgelopen woensdag eerst maar weer eens een wasdag om de achterstallige was weg te werken. Gelukkig weer volop zon en volgens de voorspelling blijft dat voorlopig zo. Vrijdag dan onze eerste wandeling in deze omgeving. Vanaf de camping langs steile rotswanden, over waterkanalen en door een soort tankgracht met tunnel, ter bescherming tegen erosie bij hevige regenval, naar het dorpje Gebas en dan door naar een uitzichtpunt over de Barrancos de Gebas, een zandsteengebied vol kloven en ravijnen met mooie geërodeerde vormen. Op de terugweg bij het dorpje Gebas een menu del dia genomen in hotel Mariposa, erg compleet: brood met aoli, salade, Anja een Marokkaanse bloemkoolsoep en ik een leverpastei, Anja Indiase rijst met cocosdahl en ik varkenslapjes met patat en gebakken paprika en als toetje een Thaise cake van courgette en avocado, met limoenglazuur en verse mint. Allemaal erg apart en lekker. Alleen de laatste 5km werden daardoor wel extra zwaar. Zaterdag een rustdag ingepland, alleen even naar het dorp voor een menu del dia bij restaurant La Parra. Hier een keuze uit 3 verschillende menus voor 2 personen. Als appetizer brood met aoli, salade, dan een kaas en koude vleeswarenschotel en vervolgens een uitgebreide grillschotel met 6 verschillende stukken vlees. Zoveel dat ik voor het eerst vlees heb laten staan. Ook de toetjes waren weer erg lekker. Op zondag een lange wandeling naar de Pozos de Nieve en één van de toppen van de Sierra de Espuna, de Morra de las Moscas (1502m) en vervolgens over de bergrug weer omlaag naar El Berro. Tot het eind van de bergrug, de Morrón de Alhama (1444m) ging alles OK en waren we op planning. Maar daarna ging het behoorlijk mis. Het pad naar beneden was zeer moeilijk te vinden, erg steil, en we liepen meer wild dan over een pad. De afdaling duurde daardoor ruim 4 uur en waren we allebei kapot. De laatste 5/6km naar de camping hebben we maar over de weg gelopen, omdat we te vermoeid waren om nog over bos en bergpaden te gaan. Te moe om te eten, midden in de nacht alsnog wat hapjes genomen. Al gedacht aan de reis maar af te breken, maar gelukkig door de rust en de zon komt de energie weer terug en kunnen we er om lachen. Op het moeilijke deel van de helling overigens wel een kudde gemzen gezien, altijd mooi om naar te kijken. Gisteren en vandaag dan ook op de camping gebleven,in de zon gezeten, wat gezwommen en nog een wasje gedaan. Morgen gaan we weer op stap.

2022-05-04 - El Berro
Het etentje vorige week donderdag met de fincaeigenaar en de enige andere gast was erg leuk. Met z'n allen in de auto naar een klein tapasrestaurant dat al snel helemaal volliep. Met een groepje is het leuk verschillende tapas te bestellen en die gezamenlijk op te eten. Zo eet je al gauw tapas, die je anders niet zo snel zou bestellen, allemaal erg lekker. Vrijdag nog even het zwembad uitgeprobeerd, brr en smiddags een spontane BBQ bij het zwembad, erg gezellig. Zaterdag weer op pad gegaan. Eerst via Totana naar Santa Eulalia, een kerkje met klooster aan de rand van de Sierra Espuna. Op de parkeerplaats van het heiligdom mag met de camper worden overnacht. Eerst een wandeling gemaakt naar het bergdorpje Aledo, een leuk oud dorp op een bergrug met een kasteel op het hoogste punt van de klif. In de namiddag het kerkje bekeken, de hele binnenzijde vol beschilderd met bijbelse taferelen, erg mooi. Het bijbehorende klooster is verbouwd tot hotel/restaurant, waar deze middag en avond een huwelijksfeest plaatsvond. Daar hebben we tot in de vroege uurtjes van mee mogen genieten, gelukkig goede muziek maar niet goed voor je nachtrust. Zondag weer op weg naar Caravaca de la Cruz. Hier worden van 1 tot 5 mei de feesten van de Cabelleros de la Vino gevierd en daar wilden we wel wat van zien. De geplande camperplaats was bezet door een kermis, maar we konden gelukkig terecht op een open terrein achter het oude treinstation, waar al een paar andere campers stonden. Wel veel rondzwervend vuil, maar met de deur openend tussen de bloemen en uitzicht over velden. Zondagmiddag was er al een straatoptocht, waarin de paarden werden gepresenteerd in hun natuurlijke staat. In de hele stad komen dan de groepen cabelleros bijelkaar, zodat overal paarden en de bijbehorende groepen zijn te zien. De hoofdstraat, Gran Via, is over de hele lengte (1km) volgezet met tribunes, zodat de toeschouwers elkaar niet hoeven te verdringen. We hebben 55 paardengroepen, die elk zo'n 30-50 cabelleros hebben, geteld! En tussen elke twee paardengroepen loopt een muziekband. Op maandag zijn de straatoptochten nog eens herhaald, maar nu zijn de paarden volledig met feestkleden bedekt en zijn de groepen cabelleros nu aangevuld met groepen Moren en Christenen, allemaal in bijbehorende mooie kleding. In de middag dan het hoogtepunt van het feest, de paardenrennen op het laatste stuk van de weg naar het kasteel. De paarden moeten dan een stuk van 100m zo snel mogelijk afleggen met 4 mannen hangend en meelopend aan hun zijde. De rit telt alleen als alle 4 mannen aan het eind nog aan hun paard hangen. De rit wordt nog bemoeilijkt doordat alle cabelleros van alle groepen op de weg staan en pas op het laatste moment uit elkaar waaieren. van bovenaf een mooi gezicht, maar op de weg behoorlijk gevaarlijk! sAvonds zou er nog een nagespeeld gevecht tussen de Moren en Christenen zijn, maar die is helaas in het water gevallen. Nog tijdens de paardenrennen werden we al bestookt met forse hagelstenen en begon het te regenen. We zijn nog redelijk droog in de camper teruggekomen, maar toen werd de regen een flinke stortbui en zagen we de plassen op de weg uitgroeien tot een heuse rivier. Tegenover ons geparkeerde autos stonden tot aan de drempel in het water. Gelukkig zagen we na verloop van tijd dat het waterpeil weer zakte, want wegrijden was door de hevige regenval en de kuilen in de weg geen optie. De volgende ochtend was het water weer helemaal weg en scheen het zonnetje weer. s-Ochtends nog even de stad in, om naar de kinderoptochten te kijken. Ook leuk om te zien, mooie kleding en zelfs de babies worden in kostuums gehuld meegedragen. s-Middags weer op weg naar ons volgend doel, camping Sierra Espuna in El Berro. Een kleine camping in de bergen, rustig en mooie plaatsen. Het laatste stuk wel weer in de regen. Ook vandaag is de hele dag regen voorspeld, dus weer een binnendag, goed om de foto's en verhalen bij te werken!

2022-04-28 - Lorca
Op de camping in Águilas nog een paar rust- en regendagen doorgebracht. daarna een stukje verder naar het zuiden, naar Playa de Carolina en Playa de Cocedores, twee stranden aan weerskanten van een schiereiland. Hier zijn overnachtingen in campers toegestaan en staan er ook meerdere campers. Ook een mooi plekje opgezocht en het strand verkend. Wel veel wind, maar op Playa de Carolina konden we in de luwte liggen. De zee is nog behoorlijk fris, maar Jaap is toch een aantal keren het water ingegaan. De camper staat vlakbij de trap naar het strand en het blijft toch vreemd dat mensen dan rakelings langs je lopen, zelfs als je met stoelen en tafel tussen de camper en het hek zit. Vanaf deze camperplaats wandelingen gemaakt naar het noorden, Quatro Calas (5,3km) en naar het zuiden, Sendero Cocedores (10,2km). Aan beide zijden mooie smalle wandelpaden door het kustgebergte. De sendero Cocedores eindigt bij het plaatsje San Juan de los Terreros, waar een gerestaureerd fort/kasteel te bezoeken valt. In het fort werd ook een virtuele rondleiding in de zilvermijnen van Pulpi gegeven. In die mijnen is een geode van ruim 8 meter gevonden, een eivormig, hol, rotsblok met grote kristallen aan de binnenzijde. Moet erg mooi zijn om in het echt te bewonderen, maar helaas al weken vooruit volgeboekt. Na 3 dagen wild staan, is het weer tijd om te lozen, de was te doen en ook de gasvoorraad moet worden aangevuld. Bij benzinestation Anibal hebben we dan ook de tijd genomen om alles te verzorgen. Ook het vullen van de gasfles ging hier super makkelijk. Het wassen en drogen duurde wel een tijd, maar we hadden de camper in de schaduw kunnen parkeren, waardoor het goed uit te houden was. Daarna nog een nachtje aan de zeekant doorgebracht, nu bij Playa de Palmeras. Hier was het rustiger met het aantal campers, waardoor je nog meer het "vrije" gevoel kreeg. Maandag zijn we via Puerto de Lumbreras naar Lorca gereden. Het kasteel van Puerto de Lumbreras vonden wij niet mooi gerestaureerd, veel te blokkerig. Men was ook nog bezig en het kasteel was niet toegankelijk. De camper hadden we onder een brug in de Rambla geparkeerd en die was daardoor lekker koel gebleven. In Lorca een plaatsje gevonden op een finca, 8km van Lorca. Er kunnen slechts 6 campers terecht, maar dat is in deze periode geen probleem, de meeste dagen was er slechts 1 andere gast. Lorca is een leuk plaatsje om te bezoeken, met meerdere mooie gebouwen en musea. Ook het kasteel is leuk om te bezoeken, en biedt mooie uitzichten over de omgeving. Bij toeval kwamen we in een borduurmuseum terecht. Dit blijkt te gaan over geborduurde mantels en capes, die worden gedragen tijdens de paasoptochten in de stad, erg mooi en kleurig. Van de finca eigenaar hadden we het adres gekregen van een goed restaurant voor de lunch, een menu del dia van 4 gangen voor 10euro. Daar zijn we nu 2x geweest, heel erg goed! Gisterenochtend heeft het flink geregend, maar we zijn smiddags toch op de fiets gestapt en gelukkig redelijk droog overgekomen en de rest van de middag is het drooggebleven. Voor vandaag was ook weer veel regen voorspeld en we hadden ons al ingesteld om een lange rustdag in de camper. Tot onze verbazing is er bijna geen druppel gevallen en ging de zon zelfs schijnen. Vanavond gaan we met de het gezin van de fincaeigenaar en de andere campinggast uit eten, we zijn benieuwd!

2022-04-18 - Águilas
In Águilas neergestreken op Camping Águilas in de urbanisatie Los Geráneos. In tegenstelling tot de camping in Bolnuevo is deze camping praktisch leeg, heel apart en lekker rustig. De camping is blijkbaar op z'n retour en ziet er een beetje verwaarloosd uit, maar het sanitair wordt dagelijks schoongemaakt. Het was deze week Semana Santa, de heilige week voor Pasen, en in Águilas waren dan ook bijna dagelijks processies te zien. We zijn naar de Stille Processie op Witte Donderdag (s-nachts!) en naar de processie op paaszondag geweest. Vermoeiend, maar toch erg indrukwekkend. Águilas heeft ook een mooi kasteel, wat de moeite van het bezoeken waard is. Van bovenaf ook een mooi uitzicht over de stad, havens en baaien. Ook apart is dat er midden in stad een aantal heuvels staan met een graanmolen bovenop, waardoor er veel trapstraten zijn, die vaak een mooi gekleurde tekening bevatten. Vandaag nog een fietsuitstapje gemaakt naar het plaatsje Calabardina, met een mooie wandeling naar de uitzichtpunten op Cabo Cope. Vanaf het uitzichtpunt zagen we een groep dolfijnen in zee, waar we een tijdlang van hebben kunnen genieten. Terug in Calabardina bij het strandrestaurant lekker gegeten en daarna nog een uurtje op het strand gelegen.

2022-04-11 - Bolnuevo
Gelukkig is het met het weer helemaal goed gekomen. Woensdagavond al van een mooie zonsondergang kunnen genieten. We zijn nu op camping Playa de Mazarrón neergestreken. Een wat grotere, maar vooral druk bezette camping. Moesten we weer wennen aan het geluid om ons heen :). De camping is mooi ingericht met kunstig geknipte en verlichte hagen en bomen en ligt direct aan het strand. Na een wasdag zijn we er weer op uit gegaan. Eerst een kustwandeling naar Puerto de Mazarrón. Leuk om het stadje zo van de andere kant te benaderen, nu ook de heuvel met het cristusbeeld beklommen en lekker gegeten bij restaurant Viggos. Vrijdag zijn we op de fiets naar de mijngebieden van Mazzarón gegaan. Op de heenweg even langsgegaan bij een archeologische vindplaats van een dorpje met verdedigingsmuur uit de oudheid, liggend op de top van een heuvel, de Cabezo del Plomo. De vindplaats is leuk ontsloten en van informatiepanelen voorzien. De mijnen van Mazarrón zijn inmiddels gesloten, maar de ruïnes van de huizen, fabrieken, boorputten en liftinstallaties zijn er nog en alles is vrij toegankelijk. Wel oppassen, want alle gebouwen staan op instorten en de diepe putten zijn zonder afscherming! Heel bijzonder om zo de sfeer op je in te laten werken. Na 2 uur dwalen over dit terrein nog even Mazarrón ingegaan. Helaas was het kasteel niet geopend, maar we hebben bij een toren in een park nog even van het uitzicht op de mijnstreek genoten. Zaterdag dan eindelijk eens een rustdag aan het strand, Jaap is zelfs het water ingeweest. Gisteren een lange wandeling (18,3km) gemaakt rond de Sierra de las Moreras. Eerst een stuk langs de kust, kliffen en verborgen strandjes en vervolgens het binnenland in. Eerst nog over landbouwpaden, maar dan over een moeilijk vindbaar bergpad via een barranco omhoog de bergen in tot op een pas. Aan de andere kant van de bergen weer omlaag via de Barranco de Algezares, een mooie groene barranco. Via allerlei landbouwpaden verder rondom het massief tot we weer in Bolnuevo op een terrasje konden neerploffen. Een lekkere kan tinto de verano, een bord nachos en een bord lamsvleespita's doen dan weer wonderen! Vanmiddag weer lekker een paar uur in de zon kunnen liggen aan het strand, morgen gaan we weer op pad, richting Águilas.

2022-04-05 - El Mojón
Alweer de achtste dag op camping Las Torres. Afgelopen week wisselend weer gehad met wat opklaringen in het weekend. Daar ook gebruik van gemaakt om op de fiets boodschappen te doen in Puerto de Mazarrón en een mooie fietstocht door de Rambla del Canar. Een smalle rambla met normaliter een goed begaanbaar onverhard pad. Nu na alle regen echter over de hele lengte (5km) een kleine meanderende beek waar we dus continue doorheen moesten. Op meerdere plaatsen moesten we afstappen omdat de bodem te drassig was om te fietsen, inspannend maar erg leuk. De rambla is vroeger bewoond en bebouwd geweest, gezien de nog aanwezige ruïnes van huizen, kloostertjes en graanmolen. In het plaatsje Tallant, aan het eind van de rambla, met onze vuile fietskleding in een luxe restaurant de lunch gebruikt. Over de verharde weg terug naar de camping, ook pittig, over een pas van 352 meter. Zondag op ons gemak dwars door de velden en buitenwijken naar Isla Plana gewandeld om daar te lunchen. Gisteren en vandaag in de camper doorgebracht, de temperatuur komt niet boven de 12 graden, het regent de hele dag en er staat een forse wind, waardoor we voortdurend zitten te schudden. Hopelijk is vandaag de laatste slechte dag, morgen is het droog en wordt het al wat warmer en vanaf donderdag moet het continue zonnig met 20 graden en meer zijn, fingers crossed!

2022-03-30 - El Mojón
Na 13 dagen op camping La Fuente in Los Baños del Fortuna zijn we weer richting kust vertrokken. Via Murcia en Cartagena over de mooie R22 door het NP Sierra de la Muela, Cabo Tiñoso y Roldán richting La Azohia. De R22 was halverwege echter versperd (werkzaamheden door vallend gesteente), dus terug en via Perin om het nationale park heen, ook mooi! De camperplaats in La Azohia is een groot stuk onbebouwd land, een beetje scheef, maar wel erg mooi aan de voet van de bergen. Zondag een mooie lange wandeling gemaakt door het kustgebergte naar Batería del Atalayón, een oude kustverdedigingslocatie, gebouwd in neoklassieke (eclectisch modernisme) stijl, dus op griekse tempels lijkend met ionische zuilen en dorische frontons! Vooral de terugweg ging heftig op en neer met regelmatig klauterpartijen. Bij elkaar bijna 20km, we waren daarna dan ook volledig uitgeblust. De volgende dag wilden we het rustig aan doen, maar zijn uiteindelijk toch in Isla Plana terechtgekomen, waar we weer een heerlijke menu del dia hebben gegeten. Na 3 nachten 'wild' staan, moeten de tanks geleegd worden en zijn we vertrokken naar camping Las Torres bij EL Mojón. Een niet zo grote camping met goede voorzieningen. Vandaag een wasdag gepland, opgestaan met regen, daarna koffie en lunch in de zon en vervolgens wasgoed weer van de lijn, in de droger en de rest van de middag en avond bij het gezellige gerikketik op het dak, binnen gezeten.

2022-03-24 - Los Baños de Fortuna
Afgelopen week was koud en nat, waardoor we veel in de camper hebben gebivakkeerd, onszelf beziggehouden met lezen, kaarten en puzzelen en een paar keer de zwembaden ingeweest. Op de drogere dagen toch nog een paar wandelingen gemaakt. De omgeving blijft schitterend, maar door de nattigheid worden de paden wel erg modderig en heb je binnen de kortste keren een kilo klei onder je schoenen hangen. Vandaag is het gelukkig drooggebleven en hebben we de zon zelfs even gezien. Op de fiets een rondje gemaakt door een smalle kloof en over een hoogvlakte naar het uitzichtspunt bij El Relleno. Grotendeels over rustige golvende geasfalteerde wegen, maar de terugrit over zand/kleiwegen tussen de tuinbouwgebieden door.

2022-03-16 - Los Baños de Fortuna
In Archena kwamen we terecht op de (gratis) camperplaats naast de sportvelden. Een gemengde parkeerplaats die al behoorlijk vol stond met auto's van sporters en met campers. We kwamen net in een rijtje Nederlanders terecht en werden door de buurman op een goed plekje gewezen. Aan de rivier, maar net vergenoeg van de waterval, zodat het geluid niet te veel stoort. Wij vonden het maar niets, te veel campers en te veel licht. In Archena zit een groot SPA complex, waar Jaap een watermassage wilde regelen. Het complex kwam op ons echter niet erg positief over, te kolossaal en de de bediening was ook niet erg vriendelijk. Blijkbaar geen goed idee om hier in het weekend aan te komen, dan heeft iedereen het gewoon te druk. De volgende dag dan ook weer doorgereden naar Camping Fuente in Los Baños de Fortuna, een grote camping met enkele zwembaden met mineraalwater van 36 graden. Op zondag ook behoorlijk druk met dagjesmensen voor het zwembad, maar we kregen een mooi plekje aan een zijarm van een barranque. Zondag nog even lekker in de zon en een eerste was gedaan. Maandag ook nog een wasdag en verder rustig aan gedaan. In de loop van de dag trok de lucht helemaal dicht en kleurde oranje, blijkbaar een wolk Saharazand. Geeft wel gelijk een hele vreemde sfeer, heel dreigend. Gisteren was de lucht nog steeds geheel bewolkt, maar er werd geen regen verwacht. We hebben een wandeling van 8,5km gemaakt door het naastgelegen woestijngebied, de Desierto de Abanilla. Een heel droog klovengebied met kronkelende barranques. Het eerste deel van de tocht over een pad, daarna wild door het landschap. Af en toe je weg zoeken om heelhuids beneden in een barranque te komen. Vandaag de hele dag regen, de lucht heeft gelukkig weer een wat normale kleur. Vanmiddag in het restaurant een menu del dia genomen, behoorlijk wat keus en erg goed. Een drankje is inclusief en dat betekent hier dat er een fles wijn op tafel wordt gezet. De regen begint nu aan het eind van de dag het verzamelde saharazand van de camper af te spoelen, zodat we weer wat door de voorruit kunnen kijken.

2022-03-11 - Ricote
Alweer een week voorbij. Vorig weekend hebben we op de Finca een paar regendagen uitgezeten. Gelukkig tussendoor nog wel een paar mooie wandeltochten door de Rambla de los Jarales kunnen maken. Dinsdag weer op pad gegaan. We hebben besloten eerst richting Cieza te gaan om de bloeiende fruitboomgaarden te bewonderen (Floración Cieza). Na een mooie rit aangekomen bij een uitzichtpunt. Helaas voor ons was het niet zo spectaculair, veel bomen waren al uitgebloeid. Toch wel erg leuk om zo tussen de boomgaarden door te reizen. Bij Cieza zijn geen campings of camperplaatsen, daarom gekozen voor een parkeerplaats bij een heiligdom op een berg. Een goede keuze, meerdere grote parkeerterreinen en maar 3-4 campers. Mooi uitzicht op het dorp Abarán. Eerst de Ermita de la Virgen del Buen Suceso en het uitzicht op Cieza bekeken en daarna de archeologische vindplaats Siyâsa, een oude Moorse nederzetting. Met de camper naar een stukje van de Segura gereden, waar de rivier door een smalle canyon loopt, de Cañón de Almadenes. De geplande rondwandeling hebben we ingekort tot een bezoek aan het uitzichtplatform. Het pad naar het uitzichtplatform is goed onderhouden en gemarkeerd, maar het terrein daarna was voor ons te lastig. Via de Noria's bij het plaatsje Abarán doorgereden naar Ricote, waar we nu op een camperplaats tussen de citroenboomgaarden staan. In het dorp lekker gegeten, een menu del dia hadden ze niet en onze eerste keuze was er alleen in het weekend. Altijd spannend om te kijken wat je nu weer hebt besteld. Vooral als er een aardappelgerecht is besteld en er een schotel chips wordt neergezet. Dat bleek gelukkig een extraatje. De sepias, aardappels en gebakken groenten waren heerlijk. Vanochtend op zoek naar een cafetaria/panederia die we op internet hadden gevonden voor een ontbijtje met gebak na. Blijkt het een cafetaria in de plaatselijke markthal te zijn. Wel erg gezellig met allemaal lokale mensen voor een ontbijt, koffie of gewoon boodschappen doen bij de groenteboer. Van de vriendelijke beheerder kregen we nog een stokbroodje met en knoflookpasta, die hij met een grote grijns kwam brengen en in het Nederlands zei "Knoflook". We hebben het de hele dag geproefd en tijdens de mooie wandeling van vandaag in de knoflookwalm gelopen. Morgen weer door naar Archena.

2022-03-04 - Cartagena
Afgelopen week zijn we meerdere keren op de fiets naar Cartagena geweest en hebben de bezienswaardigheden uit de Punische en Romeinse tijd bekeken. De stad zelf doet nogal verwaarloosd aan, veel slecht onderhouden en half weggebroken panden. De stad is al vanaf de Punische tijd van militair belang door zijn goed beschutte en verdedigbare haven, op de heuveltoppen rond de stad staan dan ook inmiddels verlaten forten. Het Castillo de la Atalya hebben we bezocht, een leuke klim naar boven en het verlaten fort was toegankelijk - wel met wat klimwerk! Vanaf het fort mooi uitzicht over Cartagena, de haven, Mar Menor en La Manga. We wilden lekker een visje gaan eten in een kleine vissershaven, maar helaas, alles dicht, dus maar ons eigen brood opgegeten. Vanaf de camping loop je zo een rambla, een droge rivierbedding, in. We hebben dan ook een rondwandeling (20km) gemaakt door de rambla naar een klein berggebiedje. De rambla was direct al behoorlijk diep met steile wanden, waarin veel konijntjes hun weg zochten, een leuk gezicht. In de heuvels verliet het pad de rambla en voerde over de heuvels naar een volgend dal, waarlangs we weer terug konden lopen. In het dorpje Perin konden we voor een drankje en een hapje terecht bij de ouderensoos, gezellig op de binnenplaats in de zon van een wijntje - Anja een Tinto de Verano van de tap! - en een stuk zwaardvis genoten.

2022-02-25 - Cartagena
Op de camping in La Manga eerst weer een wasdag ingelast. Goede wasvoorzieningen en op onze plek ruim plaats voor een paar waslijnen. Daarna hebben een eerst een fietstocht gemaakt tot het einde van het schiereiland. Eén lange smalle strook grond volgebouwd met appartementgebouwen, die in deze tijd voornamelijk leegstaan. In het midden van het schiereiland is een uitkijkpost op een heuvel, waar je een mooi gezicht hebt over het Mar Menor, La Manga en de Middellandse Zee. Op de terugrit gelukkig nog een open restaurantje gevonden voor een menu del dia. Gezellig druk bezet met lunchende bouwvakkers. We dachten een visschotel te krijgen, Fritos Cartagena, maar dat bleken een paar gegrilde worstjes te zijn, ook lekker! Op de camping nog lekker even in de zon kunnen zitten, op ons plekje hadden we zon tot over zessen. Daarna was het weer tijd voor een fikse wandeling. Een route vanaf de camping door het ruige kustgebergte, een stuk over de stranden, langs een salina en weer door het kustgebergte terug. Uiteindelijk toch 19km gelopen in zo'n 4,5 uur pure looptijd. Gisteren de camper weer gepakt en via de Lidl in Cartagena doorgereden naar Espacio Finca Alegria, een camperplaats op een finca met plaatsen rondom het zwembad. Het zwembad is open, maar nog erg koud. Vandaag opgestaan met regen, onze eerste bui in Spanje. Verder veel wind en matige temperaturen 13-14 graden. De ochtend binnen gebleven en s-middags een korte wandeling gemaakt door de omliggende amandelboomgaarden.

2022-02-20 - La Manga
Donderdag zijn we met openbaar naar Murcia gereden om daar een aantal van de gebouwen te bekijken. Dat had wel wat voeten in de aarde. Volgens Google Maps moest er een bus naar Murcia langs de camping rijden, de bushalte op 200m. Helaas bij de halte geen enkele aanduiding van buslijn 70. Als alternatief vond ik een aanbieding via blablacar.es, waarop particulieren zitplaatsen in hun prive auto aanbieden tegen bustarieven. Ook leuk om uit te proberen en dit ging zonder problemen. De reservering en vooruitbetaling ging vlekkeloos, de auto kwam keurig op tijd op de afgesproken plek en met nog een passagier de auto gevuld en zo stonden we 3 kwartier later in Murcia. In Murcia verschillende monumenten bekeken, waarbij wij vooral waren gecharmeerd door het vroegere Casino met mooie zalen en hallen en het klooster en museum van Santa Clara. daarna voor de lunch op zoek naar een menu del dia. Een restaurantje gevonden met uitzicht over een nieuw opgravingsterrein. Hier konden we wel merken dat de restaurants ook in Spanje worstelen met personeelsgebrek. De bediening was blijkbaar allemaal nieuw in de horeca, alles ging traag en klungelig. Maar het eten was goed en we zaten lekker! Ik dacht nog even snel een terugrit naar de camping te regelen via blablacar, maar mispoes, dat moet minimaal 24 uur van te voren. We rekenden al op een dure taxirit, maar checkten nog even in de busstation of er niet toch een bus rijdt. In ja hoor, om 17:15 rijdt een bus. Daar wachten we dan graag op. Vrijdag zijn we op de fiets langs de kust naar de modderbaden en salinas van San Pedro del Pinatar gereden. Een leuke tocht over de strekdam langs de modderbaden tot het eind van het schiereiland en vervolgens over het strand weer terug. En zaterdag zijn we op de fiets naar de Cabezo Gordo gereden en hebben daar een wandeling rond het berggebiedje gemaakt, de ijzererts winning bekeken en een paar grotten en een prehistorische nederzetting bekeken. Vandaag met de camper doorgereden naar de zuidzijde van het Mar Menor, waar we nu op een megacamping staan, ruim 1000 plaatsen en goed bezet. De camping ligt tussen de weg en het strand en vanaf onze plaats is het zeker 500m naar het leuk uitziende palmenstrand.

2022-02-16 - San Javier
Van Dick hadden we gehoord, dat de amandelbomen in bloei staan. Maandag met de fiets daarom een amandelbloesemtocht gemaakt naar de Embalse de la Pedrera. Een mooie tocht langs een bevloeiingskanaal en om het stuwmeer. Een lunchplekje gevonden op het dorpsplein van Torremendo, waar we al snel in de gaten werden gehouden door een oud vrouwtje dat speciaal daarvoor in de deuropening kwam zitten. Anja heeft stroopwafels uitgedeeld, waarop ze begon te lachen en zeggen dat ze het erg lekker vond. Het water van het meer was erg gezakt door de aanhoudende droogte, waardoor een oude ondergelopen weg nu weer berijdbaar was, erg leuk. Dinsdag een wandeling gemakt naar Torrevieja en gegeten in het oude Casino. Een mooi pand, met houten beelden versierde deuren en een hal in Moorse stijl. Binnen helaas te donker en te koud om te eten, dus maar op het terras :). Inmiddels hebben we besloten een stuk langs het Mar Menor af te zakken en we wilden naar de camperplaats bij Santiago de la Ribera. Een enorme camperplaats met plek voor meer dan 200 campers, helaas voor ons toch vol! We kregen wel een lijst mee met overnachtingsmogelijkheden in de buurt. De dichtsbijzijnde is Camping San Javier, eerst maar gebeld of er plek was. Gelukkig wel, wij erheen en al snel de camper geinstalleerd. De camping heeft maar enkele 'vrije' plaatsen en staat vol met caravans op jaarplaatsen. Verder voor ons OK, nu niet te veel bezoekers en een plekje in de zon. Vandaag wat gewassen en naar het strand van Santiago de la Ribera gewandeld en de middag op het strand doorgebracht.

2022-02-12 - Torrevieja
In Tossa de Mar overnacht op een grote parking vlakbij John en Marian. Leuk om iedereen weer even te zien en lekker gegeten. Na een gezellig ontbijt weer op stap gegaan richting het zuiden. Een tussenstop gepland in Alcossebre. we konden nog net terecht op de camperplaats. Op een niet officieel plekje vlak voor het restaurant met de neus van de auto haast op het terras :). Een leuk dorp met een lange boulevard en tegen het Natural Park de la Serra d'Irta aangelegen. Op de helling boven de camperplaats lag een mooi verlicht kapelletje en we besloten dat als wandeldoel te nemen. Op de kaart een route uitgezet van +/- 16km, over de berg langs het kapelletje en langs Torre Ebri. De afdaling was pittig, steil en veel los gruis. Verder over het kustpad terug naar de camperplaats. Alles bij elkaar 7,5 uur onderweg geweest. Vrijdag weer door richting Torrevieja, waar de camperplaatsen helaas vol waren. Na 4 camperplaatsen en een camping een stukje terug het binnenland ingereden en een plekje gevonden op een megacamping (> 1500 plaatsen) bij Crevillant. Niet echt ons ding, maar gelukkig konden we vandaag weer terecht op de camperplaats van Torrevieja. Even bij Dick op bezoek geweest en daarna met Jack onze eerste paella gegeten, heerlijk.

2022-02-07 - Blesle
Zondag 6 februari zijn we uit Pijnacker vertrokken voor onze nieuwe reis naar Spanje. Het doel is dit keer de regio rond Cartagena. De dag van vertrek was weer goed gepland. de hele dag regen en windkracht 5-6, vooral op de Brienenoord en Moerdijk was het even spannend. Zondagmiddag laat aangekomen op onze 1e stopplaats, Sézanne, een plaatsje zo'n 50km ten zuiden van Reims. Een gratis camperplaats op een groot plein in het centrum, met electra voorziening en openbaar toilet. Maandagochtend even het plaatsje bekeken in de nu stralende zon, leuke oude vakwerkhuizen en straten geplaveid met 'kinderhoofdjes'. Bij de bakker onszelf getrakteerd op een tartatelle de citron met merengue, mmmm. Vandaag weer ruim 6:30 uur voornamelijk over binnenwegen. Nu met volop zon en mooie golvende velden, een traktatie. Net voor 6 uur aangekomen bij ons doel van vandaag, hotel Scorpion in Blesle met een camperplaats achter het hotel. In het hotel (Nederlandse eigenaren) lekker spareribs gegeten en nu in de camper de administratie bijwerken :). Morgen door naar Spanje, aan het eind van de middag verwachten we in Tossa de Mar aan te komen.