Reisverhalen - 2012 Frankrijk en Spanje

2012-11-08 - Pijnacker
Na 3 lange reisdagen weer terug in Pijnacker. De 1e dag via Zaragossa de Pyreneeën over. Net aan de Franse kant een camping opgezocht (in het plaatsje Louvrie-Juzon). Daarna via Pau en Bordeaux naar het noorden van Frankrijk voor een tweede stop in Cloyes-sur-le-Loir. De 3e dag doorgereden naar Pijnacker.

2012-11-04 - Segunto
Donderdag zijn we op de fiets naar Segunto gereden. Segunto heeft een oude stad met leuke straatjes en een compleet gerestaureerd amphitheater. De restauratie is zo uitgevoerd dat duidelijk is wat oude Romeinse resten zijn en wat nieuw is. In het theater worden zomers nog regelmatig voorstellingen gegeven. Op de naastgelegen Cal de Rona range liggen de resten van een oud kasteel met een lengte van bijna 1km, waar we uren doorheen hebben rondgedwaald. Je kon overal bijkomen en opklimmen, echt iets voor ons. Vrijdag dagje strand en van de rust genoten – in totaal 5 mensen op het strand. We waren van plan zaterdag naar Zaragosa te gaan, maar de weersverwachting was daar een stuk slechter dan hier en we zijn hier dus maar gebleven. Nog lekker op het strand kunnen zitten. Vandaag gaan we een beetje opruimen om de reis naar huis voor te bereiden. We denken donderdag thuis te zijn.

2012-10-31 - Segunto
Donderdag op de markt wat inkopen gedaan en daarna het Villapad van Benicássim gelopen. Eind 19e eeuw en begin 20e eeuw werd Benicássim een centrum voor glamourparties. Bekende personen en rijke mensen uit Castellon en Valencia lieten hier kapitale villa bouwen en feestten er lustig op los. De etiquette van die tijd schreef voor dat je niet voor 10:00 uur op het strand was, bepaalde badkleding was vereist en je mocht niet langer dan 10 minuten in het water om gezondheidsredenen. Er zijn mooie villa's bij, sommige erg vervallen en enkele zijn nog te koop.
Vrijdag regende het nog harder en hebben we ons nog maar eens omgedraaid. We waren van plan om te gaan wandelen, maar hebben dit maar omgezet in een dagtochtje naar de Grotten van Josep. Mooie ondergrondse rivier waarover we met een bootje zijn gevaren. Daarna nog wat wezen toeren door de bergen.
Zaterdag hebben we een wandeling gemaakt door het natuurpark Desert de les Palmes, dat pal achter Benicássim ligt. Naar de Bartolo piek gelopen, een klim van 450 meter. De route ging over een mooi pad, het gesteente bevat veel ijzer, waardoor alles rood kleurt. Het pad was smal en we moesten behoorlijk klimmen en klauteren. Doorgelopen naar een klein kloostertje aan de andere kant van de berg, helemaal in het dal. Door bos, langs kliffen en amandelboomgaarden mochten we weer omhoog en via de top weer naar beneden. De wind was inmiddels zo aangewakkerd, dat je op de hoog gelegen paden bijna van de berg werd geblazen. Terug op de camping hebben we gelijk een tafel gereserveerd om 's-avonds uit eten te gaan. Was maar goed ook, toen we kwamen waren alle tafeltjes bezet. Er was life muziek en een klein dansvloertje, dus we vielen we vielen met onze neus in de boter. Ongeveer alle op de camping aanwezige Engelse overwinteraars waren er en die kwamen heel snel op de dansvloer. Wij zaten toen nog aan onze warme prak. Toen we klaar waren met eten en het bandje over was gegaan op salsa, bachata en merenque zijn wij ook de dansvloer opgegaan, veel Engelsen lieten het bij die muziek afweten. Een Engelse vrouw vroeg ons of we de basisstappen van de Bachata niet even aan haar en haar man konden leren, dat hebben we natuurlijk even gedaan. Maar de knaller kwam na de salsa, we kregen een staande ovatie en een enthousiaste man kwam naar Anja toe om een fles rosé aan te bieden,zo had hij van ons dansen genoten. Daarna was ik Anja natuurlijk kwijt, die was met andere mannen aan de dans. Af en toe mocht ik ook nog meedoen met een soort polonaise. Maar er was ook een 75+ stel dat heel leuk kon rock en rollen. Met z'n allen in een kring er om heen en klappen, geweldig zo leuk. Na die twee flessen rosé was Anja gelukkig niet dronken. Ze gaf bij het toiletgebouw, hangend aan de deur, een showtje voor mij weg op het deuntje van 'New York, New York'. Linkerbeen omhoog, rechterbeen omhoog, waaide de deur verder open en stond oog in oog met twee lachende Duitsers. Joehoe, zo kan die wel weer.
Zondag de spullen opgepakt en naar Valencia gereden. Het zonnetje scheen en daar hebben we lekker van genoten. Maandag op de fiets naar modern Valencia: Ciudad de las artes y las ciencas. Hele mooie moderne gebouwen met een wetenschapsmuseum, een imaxtheater, mooie bruggen en een ocenarium. We hebben daar de hele dag rondgewandeld en hebben alleen de gebouwen en een fototentoonstelling bekeken. We zijn verder nergens in geweest. Dierentuinen, aquaria en musea houden wij niet zo van en er waren geen concerten of dansuitvoeringen. Dinsdag, echte een shitdag. Weer op de fiets naar Valencia (8km), kwamen in de oude stad hopeloos vast te zitten in het verkeer. Door een demonstratie en door de politie afgezette staten en eenrichting straten duurde het een uur voordat we op het centrale plein waren, werd Anja klemgereden en zijn we elkaar kwijtgeraakt. Verder geen aardige mevrouw op het toeristenbureau, geen leuke stadswandeling, gaat het regenen, konden geen koffie met gebak vinden, dus we hadden het even gehad. Kwamen we een uithangbord tegen met 'Caña y tapa', dat wilden we wel proberen. Blijkt een 20cl glas bier te zijn met een luxe tapatje. Meerdere restaurants doen aan deze actie mee en ieder restaurant heeft dan een eigen soort tapa, erg leuk. De toren van de kathedraal beklommen, 202 reden, kwamen hijgend boven, maar wel een leuk uitzicht over de stad. Nog wat door de oude stad gelopen, gezellige straatjes en pleintjes, een Turkje gepakt en een deel van de oude stadspoort beklommen. Werden al gauw er van af gehaald, want het ging weer harder regenen en dan wordt het te glad. De trappen weren echt gevaarlijk. We kwamen nattig thuis, dus meteen onder de koude douche, veel warm water is er niet. Maar gelukkig doet de kachel hin het busje het goed en hebben we lekker warm en knus gegeten.
Vandaag weer ingepakt en richt Segunto gereden. Leuke camping, lijkt een beetje op een oude hacienda met een statige oprijlaan met palmbomen. De dag verder op het strand doorgebracht, wat pal achter ons busje ligt. Dus lekker tafel en stoelen naar het strand en daar gelunched.

2012-10-25 - Benicássim
Maandag: de Duitse buren waren niet zo blij met ons. De vorige avond was toen we allebei in het washok zaten het alarm afgegaan, blijkbaar meerdere keren achter elkaar. Vervelend, het was half twaalf, maar onze Engelse overburen konden er wel om lachen. Waarschijnlijk een deur niet goed gesloten, waardoor het alarm na een tijdje afgaat.
Zijn gaan wandelen in de Sierra de Irta. Een leuke wandeling van 4,5 uur, waarbij we langs een oude, vervallen boerderij en een waterput kwamen. Midden 20e eeuw werd dit gebruikt om trekkende kuddes Merinoschapen op te sluiten, die 's-winters in de hoge zones van de Irta graasden. Langs een kasteel, Castell de Pulpis, gewandeld. Een ruïne uit de 10e eeuw van Islamitische oorsprong. Later kwam het kasteel in bezit van de Tempeliers. Terug via de kapel Sant Antoni, waarvandaan we een mooi uitzicht hadden.
Dinsdag hebben we de spullen ingepakt en zijn we verder getrokken, tot groot genoegen van onze Duitse buren. Bij aankomst in Benicássim was het gelijk wasdag en meteen grote schoonmaak gehouden. Benicássim is een langgerekte plaats met 12km strand. Woensdag gefietst naar Orepesa over een fietspad dat is aangelegd over een oude spoorweg. Je fietst langs de kust en gaat tussen steil uitgehakte rotswanden door en door een tunnel van 600 meter. In Orepesa het oude dorp bekeken met een kasteeltje en een leuk speelkaartenmuseum. We werden de shop binnengetroond en kregen allerlei soorten speelkaarten te zien: Elvis, Beatles, Gaudi, etc. Hij deed het zo grappig dat we maar twee spellen hebben gekocht. Dus we kunnen weer kaarten.
Vanmorgen werden we met regen wakker en we doden de tijd met het schrijven van dit stukje. Als het droog is gaan we naar de markt in het dorp.

2012-10-21 - Peñiscola
Na een rustdag zijn we woensdag richting Tarragona gegaan. Een leuke stad, veel gezien, een Romeins amfitheater en een circus voor paardenraces. Je waande je in de tijd van Ben Hur. Vanaf het circus zagen we een leuk terrasje, waar we naar toe zijn gehobbeld. Daar hadden ze een arrangement van twee locale drankjes (bruine Vermouth) met olijven en chips. Niet te weten dat we een longdrink glas zouden krijgen. Wat er wel erg leuk uitzag met een schijf sinaasappel en een prikker met twee olijven, maar het was wel koppig. Gelukkig konden we de rest van de stad nog wel bekijken. De kathedraal en over de middeleeuwse muren gelopen. Daarna naar een park gereden op 4km van de stad om een aquaduct te bekijken. Overnacht op een camping in L'Hospitalet de L'Infant. Een erg mooi plekje aan het strand. Het is niet te geloven, moeten we de katten niet van onze schoot slaan, hebben we wel een sabbelende hond aan onze tenen. Het achterland leek erg leuk om te wandelen, maar daar is door de regen niets van gekomen. Doorgetrokken naar Peñiscola. Hier lijkt het gelijk een paar graden warmer en bij aankomst volop zon. Vrijdag de oude stad bekeken, wat op een schiereiland ligt, geheel ommuurd is en een kasteel heeft. Vrijdagavond begon het te regenen en dat hield pas zaterdag in de namiddag op. De hele camping stond blank. Zaterdagavond hebben we in de oude stad een optocht van tempelridders bekeken. Het kasteel is door de orde van de Tempeliers gebouwd en is de woonplaats geweest van paus Benedictus de XIII, Papa Luna. Daarna in een leuk Spaans tentje lekker gegeten. Bij terugkomst op de camping hoorden we bij het restaurant muziek en zagen we mensen dansen. Het klonk wel lekker, dus wij naar binnen. In een zaaltje had de Spaanse bejaardensoos het maandelijkse dansavondje en we mochten binnenkomen. Dat hebben we geweten. We stonden dik in het zweet. Het was wel even slikken en aan de leeftijd wennen, maar we hebben wel een hele leuke avond gehad, want die Spaanse oudjes zijn best wel fanatiek. Salsa, Cha Cha, foxtrot, rock & roll, lijndans – met goed afkijken konden we daaraan meedoen. We mochten ook meedoen aan de verloting van een etentje, maar die hebben we gelukkig niet gewonnen, want die was pas volgende maand.
Vandaag kwamen we wat moeilijk op gang door ons avondje stappen. We lagen pas om 2:15 in bed. Maar de zon scheen weer, we hebben alle natte en klamme spullen laten drogen en zijn gaan fietsen. Over de boulevard naar het het volgende dorpje, waar we op een terrasje tapas hebben gegeten. We kregen hier toch een schaal vis, met allerlei soorten gefrituurde vis en twee Calegas, een soort kruising tussen kreeft en garnaal, erg lekker.
We blijven hier nog even, want de weersverwachting in het zuiden is slechter dan hier.

2012-10-15 - Torredembarra
Alweer een week voorbij, de dagen vliegen.
Dinsdag de 9e zijn we vanaf de camping met bus en metro direct doorgereden naar de basiliek Sagrada Familiar, één van de grootste werken van de architect Gaudi, waaraan hij 40 jaar heeft gewerkt tot aan zijn dood bij een tramongeval. Ze zijn nog steeds bezig om het ontwerp af te maken, volgens de planning moet het in 2025 klaar zijn. We dachten dat we vroeg waren, maar er stond al een rij tot aan de achterkant. Maar de buitenkant was ook héél mooi. Daarna zijn we langs een aantal andere interessante gebouwen, onder andere van Gaudi, gewandeld en hebben ons laten verrassen hoe mooi en leuk ze inderdaad zijn. Naar hospital Sant Pau, maar ook naar het Azië museum, wat erg mooi van binnen is en naar Casa Pedrera, ook een ontwerp van Gaudi. Dit gebouw staat bekend om zijn vele fantastisch gevormde schoorstenen en andere dakbouwsels.
De volgende dag weer naar Barcelona. De Rambla weer afgelopen en nu wel wel de markt kunnen bekijken. Heel kleurrijk. Daarna de Rambla de Mar, Port Vell en het havengebied bekeken. De wijk Barcoloneta ingegaan, die gebouwd is als huisvesting voor arbeiders en vissers, die dakloos waren geworden vanwege de bouw van het grote fort La Ciutadella. Smalle huizen van 2-3 verdiepingen. In een klein restaurantje met een woonkamerachtige sfeer hebben we lekker gegeten. De jongen had snel door dat we van alle gerechten wilden proeven en halverwege onze borden ruilden. Mijn hoofdgerecht werd als eerste geserveerd met twee extra bordjes. Pas toen dat op was, werd Anja's gerecht geserveerd. Zodat we van alles warm konden genieten. Toen we weg gingen, werden we vrijdag uitgenodigd voor een flamenco-avond. Nog wat over de boulevard van Barcelona gelopen, 4km met prachtige stranden.
Donderdag een regendag, want het was wasdag. 's-Morgens direct twee machines geclaimd, want het was mooi weer. Toen Anja klaar was met de handwas, begon het te regenen. Echt wasdag, dus de hele dag was buiten, binnen, buiten, binnen.
Vrijdag grijze wolken, toch de nog natte was buiten gehangen. Hadden we niet moeten doen. Hoewel de temperatuur lekker was en het heerlijk buiten zitten is onder de luifel, brak de hel los. Na een kwartier zag ik de poten onder mijn stoel niet meer en mocht ik eindelijk van Anja ook in de bus komen zitten. Eind van de dag richting Barcelona gegaan voor de flamenco-avond. Er waren voornamelijk Spanjaarden en een handjevol toeristen. Het was een groepje van vier, die er zowel met zang als dans fanatiek tegenaan gingen, erg leuk.
Zaterdag doorgereden naar Torredembarra, waar we nog steeds zitten. Zondag wat gewandeld mooie kliffenkust, zandstrand met lange boulevard. Op de boulevard zagen we een pamflet hangen van een rock en blues concert in een cafetje. 's-Avonds erheen, lekkere losse sfeer, we werden al stoned van de wietlucht. De rockgroep bestond uit 3 oude knarren maar het klonk goed. Lekker meegedeind. Als slot nog een afzakkertje genomen op het terras. Vandaag een fietstochtje gemaakt langs kastelen. De meeste zijn privé, maar de dorpjes waren leuk om doorheen te lopen en de sfeer te proeven. Je trapt je het lazerus omhoog en de fietspaden zijn niet de fietspaden van Nederland. Het zijn vaak smalle wandelpaden met diepe plassen en volop keien, in het begin wel leuk, maar je ziet niets van de omgeving. Alle aandacht gaat naar het pad. Na een aantal keren op haar stuur gezeten te hebben en midden in een plas tot stilstand te zijn gekomen had Anja er genoeg van en hebben de snelste weg terug naar de camping genomen. Dat was overigens een echte snelweg, waar de auto's met 100km/uur voorbij komen. Anja moest zich een rotje trappen om op een rotonde een vrachtwagen voor te blijven. Als troost hebben we lekker gewinkeld bij de Dia supermarkt. Verder de dag volgemaakt met een rosetje en wat tapatjes en continue de tafel en stoelen te verschuiven om in de zon te kunnen blijven zitten. Daar hebben we nu alle ruimte voor, want we zijn nog maar met 3 campers.

2012-10-08 - Barcelona
We zitten inmiddels een kleine week in Barcelona op een camping onder de rook van het vliegveld. Om de twee minuten komt er een vliegtuig over, gelukkig vliegen ze s-nachts niet. Het is gehorig, maar soms toch wel een erg mooi gezicht. Vooral nu het 's-avonds vroeg donker is en de vliegtuigverlichting door de wolken schijnt. Het weer is goed, veel zonnige dagen en ook bij bewolking blijft de temperatuur goed. We kunnen met openbaar vervoer naar Barcelona, 2x per uur en 45 minuten per rit. We zijn al meerdere dagen in Barcelona rond wezen struinen. Een geweldige stad, veel te zien, heel gezellig druk. Eerst naar de Mont Juïc geweest. Het kasteel bekeken met een leuk uitzicht over de stad. De wandeling omlaag door mooi aangelegde parken en langs mooie gebouwen en musea was ook de moeite waard. De dag hebben we afgesloten op het terras van een klein barretje bij de bushalte. We bestelden sangria en tapas. In plaats van de bedoelde halve liter kregen we van het aardige meisje een hele liter. We hebben dan ook enkele bussen voorbij moeten laten gaan. We waren blij dat we in het donker de camping nog konden vinden. Een dagje op de Gaudi tour geweest, Casa Battlo gezien, wat we geweldig vonden. Al die mooie vormen, materialen en kleuren die Gaudi heeft gebruikt. Verschillende andere huizen alleen aan de buitenkant bekeken, de wachtrijen waren ons te lang – soms oplopend tot ruim een uur in de hete zon. En de buitenkant is ook prachtig. Wel naar het park Guëll geweest, waar je over de hoofden kon lopen. Ook hier veel te zien aan de bizarre ontwerpen van Gaudi. Over de Rambla gelopen, de bekendste flaneer- en winkellaan van Barcelona, genoten van een glas bier en verse jus d'orange van een liter (waar je natuurlijk ook de hoofdprijs voor betaald.) Ruim een uur lekker gezeten en genoten van het wandelende publiek, erg gezellig. Daarna nog de Gotische wijk of oude stad in geweest. Mooie grote gebouwen, oa het stadhuis en het provinciehuis. Op het pleintje ervoor hebben we toevallig een optreden gezien van een volksdansgroepje in Catalaanse kledij. Wat er nu werd gevierd, konden we niet achterkomen. De speeches waren in het Catalaans, dus voor ons onverstaanbaar. Aan het eind van de dag de kathedraal bekeken en voor de kathedraal op de trap gezeten en geluisterd naar de muzikanten. Vandaag maar weer een rustdag ingelast om van het slenteren te bekomen. Morgen gaan we er weer tegenaan. De plannen zijn de Sagrada Familiar en het havengebied.
PS Verder geen gekke dingen meegemaakt – of je moet het gek vinden dat Anja de autosleutels in de toiletpot heeft laten vallen bij het plassen. Gelukkig deden ze het nog. Door een buurvrouw werden we nog eens nadrukkelijk gewaarschuwd voor de zakkenrollers in Barcelona. Zij was die dag haar portemonnee kwijtgeraakt.

2012-10-02 - Campdevánol
Na 12 dagen hebben we Tossa verlaten. We moesten wel, want de camping ging dicht. We hebben het erg naar ons zin gehad. Afgelopen donderdag hebben we een daguitstapje met openbaar vervoer naar Gerona gemaakt. Een leuke oude stad, die grotendeels nog ommuurd is. We hebben deze uiteraard helemaal afgelopen. Daarna wat kerken, de kathedraal, een Arabisch badhuis bekeken door de Joodse wijk heen geslenterd en de verschillende bruggetjes over de rivier bekeken. De bekendste is gemaakt door Gustav Eifel, We moesten weer op tijd naar huis om de laatste bus van Lloret naar Tossa te kunnen pakken. En nu zitten we in de bergen, wollen muts op en wanten aan. Door de staartjes van de storm in Oost-Spanje is in Tossa en hier in de bergen veel regen gevallen en is het behoorlijk koud. Van andere Nederlanders hoorden we dat in de hogere delen van de Pyreneeën veel sneeuw is gevallen. Zondag was het gelukkig een droge dag en hebben we een wandeling gemaakt. De route was uitgezet langs een serie watervallen en was erg afwisselend. Brede paden, smalle paden, modderige, steile paden en de watervallen zagen er allemaal anders uit. Over het eerste stuk van de wandeling, die volgens de brochure 50 min. zou duren, hebben wij 2 uur over gedaan. Elke waterval is dan ook tig keer van alle kanten gefotografeerd. De meeste mensen liepen naar de laatste waterval en gingen dan weer terug. We begrijpen nu waarom. De route liep langs mooie uitzichtspunten, oude nog in bedrijfzijnde boerderijen en molens. Vaak moest je door draadafzettingen en liep je tussen de koeien door. Aan het eind van de route was het niet meer zo goed aangegeven en zijn we verschillende keren verkeerd gelopen. Bij het laatste doodlopende stuk zagen we een brug over de rivier al liggen en hebben ons een weg daarheen gebaand. Rasteringen uit de grond getrokken, een rivier met levensgevaar overgestoken. Ik zou even de route verkennen, hoor ik ineens een hoop gekraak achter me. Zie ik Anja naar voren vallen met een boom in haar hand. Gelukkig viel ze tegen een wat steviger boom, anders had ik haar hier ook uit de rivier kunnen vissen. Al met al hebben we 6,5 uur gelopen en waren allebei behoorlijk afgepeigerd. Vooral Jaap had het te kwaad want die was de hele dag al flink verkouden. Maandag dan ook een rustdag gehouden op de landelijke camping. We horen constant het belgerinkel van de langslopende koeien en geiten. Stokbrood hebben ze hier niet. Op de camping wordt één keer per week zelf brood gebakken en op zondag een speciaal suikerbrood met amandeltjes. Erg apart en lekker. Vandaag hebben we een daguitstap met een bergtrein naar de Vallei van Núria gemaakt, een hoogteverschil van 1000m. Dus nog meer warme kleding mee. Eerst met een tadradtrein, daarna een kabelbaan. De vallei ligt tegen de Frans-Spaanse grens aan. Je kunt hier in de winter wintersporten en in de zomer allerlei activiteiten, kanoën of roeien op het meer, boogschieten en natuurlijk wandelen, wat wij hebben gedaan. Vanaf de vallei naar het plaatsje Queralp, waar we de trein weer konden pakken. Een wandeling van een kleine 3 uur door een mooi gebied met hoge bergen. Het pad was afwisselend rotspaadjes, bospaden, een paar keer de rivier oversteken (nu gelukkig met een brug). Gelukkig vandaag geen gekke dingen gebeurd en we hebben sneller gelopen, dan in de boeken staat. Morgen gaan we richting Barcelona, want verder de bergen in, wordt toch wel koud.

2012-09-26 - Tossa de Mar
Tossa staat bekend als één van de mooiste dorpjes van de Costa Brava. Het heeft een ommuurde Villa Vella (oude stad) met een kasteel. De winkelstraatjes en boulevard zijn erg gezellig. We zijn dan ook regelmatig op een terrasje te vinden met een kan Sangria. De bruiloft was heel erg leuk. We hebben genoten van de dag, mooi weer, het bruidspaar zag erg prachtig uit. Soraya en Massimo werden getrouwd bij de vuurtoren boven het oude dorp, wat een bijzondere mooie locatie is. Veel gegeten, gedronken en gedanst. Inmiddels zijn alle familieleden weer naar huis. We hebben zo met z'n allen leuke dagen gehad.
We beginnen elke dag op het strand met Tai Chi, en genieten van ons ontbijtje, terwijl we het strand nog voor ons zelf hebben. We zijn bijna elke dag wel naar Tossa gewandeld, een wandeling van 40 minuten. Het kustpad loopt door bossen en langs steile kliffen met uitzicht op zee en verschillende baaitjes. We blijven nog een paar dagen en trekken dan de bergen in.

2012-09-19 - Tossa de Mar
De reis van Beaulieu naar Tossa hebben we in twee dagen gedaan. Vooral in het begin weer erg mooie stukken door de bergen. Daarna voornamelijk over de snelweg en andere autowegen – we proberen zoveel mogelijk te tolwegen te vermijden. Op de eerste dag hadden we nog wel een leuk contact met een stel Fransen. Bij een lunchstop hadden we een picknickbank op het oog, maar terwijl ik nog bezig was de bus goed neer te zetten, zag Anja dat die Fransen dat idee ook hadden. Ze griste de thermoskan koffie uit de bus en plantte die als een vlag op de picknickbank. Ik heb haar nog nooit zo hard zien rennen. Op de vraag van de Fransen of ze erbij konden komen zitten, ontvingen we ze gastvrij. Dat werd beloond met een stuk home-made pizza en een leuk gesprek. Eén van de vrouwen sprak heel goed Engels. Een overnachting op een camping even voorbij Narbonne. Voor de lunch nog een leuke picknickplaats aan een meertje gevonden even ten zuiden van Perpignan. Bij aankomst in Tossa was het zwaar bewolkt met regen, de temperatuur is wel heerlijk. Vannacht en vanochtend ook veel regen. Dit geeft ons wel mooi even de tijd om de was te doen, de foto's wat op orde te brengen en wat te internetten. De camping is mooi, de plaatsen zijn in terrassen aangelegd. Niet alles is toegankelijk met een camper, maar we hebben een leuk plaatsje gevonden. Wel wat ver van het sanitair, maar dat moeten we er maar voor over hebben. De camping heeft 4 strandjes, te bereiken via steile trappen. Inmiddels is de zon weer gaan schijnen en wordt het warm in de camper. Een late lunch op het strand en daar nog een paar uur genoten.

2012-09-16 - Beaulieu sur Dordogne
Woensdag 5/9 zijn we naar Olivet gereden, een voorstadje van Orléans. Nadat we de bus hadden neergezet, hebben we een fietstocht gemaakt van 63km naar verschillende plaatsjes. Ons uiteindelijke doel was Beaugency. Tijdens de 100-jarige oorlog viel de stad tot 4x toe in handen van de Engelsen. In 1429 werd het door Jeanne dArc heroverd. Donderdag hadden we een verplichte wasdag. Vrijdag zijn we naar Orléans gegaan en hebben de stad bekeken met een stadswandeling. Leuke gebouwen gezien, waarvan sommige erg mooi waren ingericht. Verder op zaterdag een molenwandeltocht langs het riviertje Loiret gemaakt. Wij hadden wat kleine watermolens verwacht, maar het bleken luxe villa's met aan alle kanten bloementuinen, terrasjes en zitjes. Op zondag 9/9 togen we naar Clery-St-André om daar de basiliek te bekijken. Dom natuurlijk, de mis was net begonnen. Maar gelukkig was er een rommelmarkt en tegenover de basiliek was een terrasje waar we met koffie en gebak de tijd hebben gedood. De basiliek is bekend door de verwoesting door de Engelsman Salisbury. Karel 8 schonk het eerste geld voor de wederopbouw, maar Lodewijk 11 had beloofd na een overwinning zijn gewicht in zilver aan de basiliek te schenken, en zo geschiede. En daarom mocht hij er ook begraven worden. Daarna doorgereden naar Meung-sur-Loire en de bus op een camperplek bij het park gezet. In Meung hebben we het kasteel bekeken. Dit kasteel is één van de grootste en de oudste kastelen van de Loirestreek. In het park hebben we 's-avonds een dineetje met kaarslicht gehad. De volgende dag door naar Blois, een betaalde camperplaats in het centrum. Hier zijn mooi aangelegde parken, maar we zijn het kasteel ingevlucht voor de regen. Dit kasteel bestaat uit 4 vleugels uit 4 eeuwen en in 4 verschillende stijlen. Op een camperplek is het niet de bedoeling om je tafel en stoelen buiten te zetten, maar we stonden bij een mooi grasveldje, zodat we toch buiten lekker hebben kunnen eten. Dinsdag 11/9 zijn we naar het kasteel Chambord gereden. De ochtenden worden inmiddels kouder en de dagen natter. Gelukkig was er een hoop te bekijken in het kasteel, dus we zijn lang binnengebleven. Het is een groot en mooi kasteel met 440 vertrekken, 282 schoorstenen, 1800 bouwvakkers hebben er gedurende 28 jaar aan gewerkt en het kasteel kan aan 2000 mensen onderdak bieden. Het mooiste vonden wij de beroemde trap in de Donjon, met dubbele omwentelingen. Je kan elkaar in het midden af en toe zien, maar je komt elkaar niet tegen. Daarna naar een camping in Bracieux gereden. Maar weer eens een fietstocht ingelast. Door de prachtige bossen, velden en landerijen van het domein van Chambord. Daarna was het weer de beurt aan een kasteel. Op vrijdag 14/9 zijn we naar Chenonceau gereden. De bus op de camping geplaatst en op de fiets naar het kasteel. Dit kasteel wilde Anja graag zien, omdat het voornamelijk door 5 vrouwen is gebouwd en het kasteel vormt een brug over de rivier de Cher. Rond het kasteel liggen weer erg mooie tuinen en we hebben een beetje lol gehad in het doolhof. Anja moest de weg raden en ik kon over de heggen heen kijken. Daarna werd het tijd richting Spanje te gaan. Gisteren de hele dag over locale wegen naar het zuiden getoerd en in 8 uur tijd wel 250km afgelegd. Anja had de tomtom ingesteld, de eerste 100km hebben we over fietspaden en onverharde wegen gereden. Het was wel heel erg mooi. Onderweg gestopt in Le Pont-Chrettien-Chabenet. Hier zagen we een leuk kasteeltje en zijn we gestopt. Het kasteeltje bleek het gemeentehuis te zijn en daar zagen we een bordje staan met een verwijzing naar een unieke met hout overdekte brug, die over de rivier La Bouzanne is gebouwd. De weg hier naartoe was prachtig en halverwege zagen we een ander kasteel, maar dat was privé bezit. Bij dit uitzicht wel lekker op een bankje zitten lunchen. Eigenlijk zijn we te lang doorgereden, maar het plaatsje Beaulieu waar we uiteindelijk terechtkwamen, heeft een middeleeuws centrum en in dit weekend wordt een middeleeuws feest gehouden en dat maakte alles weer goed. We hebben een defilé gezien met koning Raoul op zijn paard en alle dorpelingen liepen er in middeleeuwse kledij achteraan.. Anja vond hem wel erg leuk, hij leek op de oude Sean Connery. Deze koning zorgde voor de overwinning op de Vikingen, die de Dordogne op kwamen varen. We hebben dan ook een boottochtje gemaakt op een als vikingsboot vermomde toeristenschuit. Verder middeleeuwse speeltjes gedaan en middeleeuwse dansen gezien. Hier in de Dordogne is het weer een stuk warmer dan in de Loirestreek. We lopen nu weer in een Tshirt en hebben zelfs in het openluchtzwembad gezwommen en nog een uurtje liggen zonnen.

2012-09-03 - Sully sur Loire
Afgelopen donderdag hebben we een rondrit rond Pithiviers gemaakt. Verschillende plaatsjes bekeken, vooral het kleine kasteel van Evry-La-Chateau vonden we erg leuk. Een klein nadeel hier was, dat het lichtknopje voor het toilet buiten het toilet was geplaatst, zodat Anja binnen de kortste keren in het donker zat en dat luid brullend liet weten. Overnachting op een camperplaats in Paucourt, een voorstadje van Montargis, onze volgende bestemming. Montargis wordt ook wel het “Venetië van de Gatinais” genoemd. Dus veel bruggen en kanalen, die we met de bijbehorende stadswandeling allemaal hebben gezien. Eén van de grotere kanalen heeft meerdere sluizen en het blijft een leuk gezicht om te zien hoe de soms wel behoorlijk grote boten in de sluizen worden gevaren en dat vervolgens het waterpeil zakt of stijgt. Daarna doorgegaan naar Briare. Daar het Pont-Canal bekeken. Dit is een kanaal die als een aquaduct over de Loire heen gaat. Overnachting op een luxe camperplaats in Ouzouer sur Treeze. Zelfs toilet en douche beschikbaar (tot 20:00 uur). De camperplek lag aan een park met picknickbanken. Het ontbijt, koffie, sjuutje en een Frans amandelbroodje hebben we dan ook lekker buiten in de zon aan de picknicktafel genoten. Zaterdag zijn we doorgegaan naar Gien. Het kasteel stond in de steigers. Op het terras bij Leonidas een lekkere kop koffie gedronken. Verder was er alleen het oudste huis en een stuk muur te bewonderen. Daarna door naar Sully sur Loire. In Sully maar weer eens naar een echte camping gegaan. Hier hebben we weer elektriciteit en hebben alle accu's weer kunnen opladen. Het kasteel bekeken, erg schattig met ingerichte werk, eet, en slaapkamers. En voorzien van een met water gevulde slotgracht. Verder blijkt op zondag bijna alles te zijn gesloten. Dus een goede reden om maar eens uitgebreid te gaan zitten lunchen. We zaten naast een spontaan, ouder Frans stel. Toevallig kwam er een wielren cours voorbij, die we met zijn vieren luidkeels hebben zitten aanmoedigen. Helaas zaten we binnen, dus de wielrijders konden er niets van horen, maar de pret was er niet minder om. Teruggelopen naar de bus, waar we in het zonnetje hebben gelegen om uit te buiken. Vandaag onze eerste grijze dag. Een fietstochtje langs de Loire gemaakt. Eén van de weinige 'echte' fietspaden, erg afwisselend, mooie stukken natuur, akkers, maisvelden, zonnebloemen, plattelandsgehuchtjes. Door St Benoit met zijn mooie basiliek van Romaanse kunst. Zuilen met gebeeldhouwde kapittelen. In de crypte ligt een kistje met de relikwieën Van St Benedictus. De basiliek behoort bij het in 630 gestichte abdij van Fleury. Er lopen nog steeds monniken en nonnen rond. Daarna doorgefietst naar Germigny des Pres. Het kerkje daar staat bekend om zijn mooie plafondmozaiek. Zo'n 130.000 stukjes glas vormen samen de ark des verbonds. Ons laatste doel van vandaag, Chateauneuf sur Loire heeft een klein kasteel met een mooi park waar je vrij in kunt wandelen. Daarna in één ruk teruggereden naar de camping, waar we nu onderuit gezakt zitten met een pistachje

2012-08-29 - Milly-la-Forêt
Zaterdag op tijd vertrokken. Uitgezwaaid door veel buren. Wat het wegrijden van mij ( Anja ) niet bevorderde door de tranen in mijn ogen. Toch wel erg lief. De rit ging voorspoedig en 16.30 uur waren we op een camperplaats in Soissons. We staan langs de rivier l'Aisne met nog 10 andere campers. We zij meteen de stad ingegaan wat ons niet tegen viel. Een prachtige Abdij die erg vervallen is maar erg leuk om rond te lopen. De volgende dag naar een camping gereden in Milly la Forét. Op deze camping zijn we vaker geweest met de klimclub. De camping ligt in het bos van Fontainebleau en het bos ligt vol met boulderblokken. Op de camping staan dan ook genoeg klimmers. Op maandag hebben we een wandeltocht gemaakt van een kleine 4 uur, Prachtig bos met veel kleuren, erg afwisselend wandelen, smalle paadjes en tussen rotsblokken door. Het typische van dit bos is veel mos en varens, heide, loofbomen en dennenbomen. Het ruikt heerlijk. Hoe hoger we kwamen, hoe grilliger de vormen van de rotsen door erosie, waardoor onze fantasie op hol sloeg. Er lagen allemaal enge gepantserde, prehistorische beesten met grote koppen, ogen en neusgaten, die ons zo wilden bespringen. Verder slangen, krokodillen en schildpadden gezien tussen de heide door. Op dinsdag hadden we een fietstochtje naar Fontainebleau gepland om daar het kasteel te bekijken. We hadden de route door het bos gepland en dat hebben we geweten. Het was heel even lekker fietsen, daarna werd het een zandpad waar we moesten klunen. En werd werd het pad wat vaster, moesten we afstappen omdat het te steil werd. Het was behoorlijk zweten, wat ons erg aantrekkelijk maakte voor de dazen. Anja eindelijk eens in paniek gezien, om die beesten van zich af te slaan. We zijn dan ook flink gestoken en zitten direct aan de anti-histamine. Na 12 kilometer en 1 uur en drie kwartier vonden we gelukkig weer een asfaltweg en legden de laatste acht kilometers fluitend af, al ging het heuvel op. Het kasteel was gesloten, maar we hebben uren in de tuinen gelopen en belanden in het park bij een watertje waar we hebben gepicknickt en gelegen. Daarna in een klein uur teruggefietst naar de camping. De avonden brengen we rustig door. Een aperitiefje, lekker eten bij een kaarsje, we vermaken ons wel. Vandaag houden we het een beetje rustig. De camper is weer voorbereid op het vervolg van de reis (water bijgevuld, toilet schoongemaakt, de was gedaan). Een beetje luieren bij het zwembad, vanmiddag een wandelingetje.