Reisverhalen - 2013 Italië 2e deel

2013-09-22 - Pijnacker
Weer terug in Nederland, ons Italië avontuur is jammer genoeg weer over. Vorige week hebben we vanaf de camping in Esanatoglia nog een wandeling gemaakt naar het dorp en naar de ernaast gelegen bergtop, een afwisselende wandeling over de bergkam en langs een hermitage, veel mooie uitzichten. Daarna weer teruggereden naar de kust. Een camping opgezocht even ten zuiden van Ancona, in het Parco Regionale del Conero. Het park is een rotsmassief dat tot in de Adriatische Zee strekt en daar als mooie witte kliffen zichtbaar wordt. De camping lag even buiten het park, vlak onder het dorp Numana. De kust hier is behoorlijk toeristisch en zelfs in dit seizoen nog levendig genoeg. Wel kun je zien dat diverse strandtenten al aan het opruimen en sluiten zijn. We hebben enkele dagen lekker aan het zwembad vertoeft en nog een wandeling in het park gemaakt. Daarna besloten naar huis te gaan. Nog een ommetje langs een wijnboer bij het Gardameer gemaakt en op huis aangereden.

2013-09-11 - Esanatoglia
Zondag genoten van een heerlijke Italiaanse brunch op de camping, verder alleen maar gezwommen en in de zon gelegen. Op maandag door naar de volgende camping, Mar Y Sierra, iets dichter bij de kust maar ook vrij afgelegen in de bergen. We waren ongeveer de enige bezoekers en in de directe omgeving was niet veel te doen. We zijn de volgende dag dan ook direct doorgetrokken. Een ommetje het binnenland, weer erg mooie vergezichten over het heuvellandschap en de plaatsjes Pergola en Cagli bekeken. Beide leuke stadjes met een middeleeuwse kern. Daarna toch weer gekozen voor een camping in de bergen: Farranque!. Een boerderijcamping van een Nederlands stel. Bij binnenkomst werd direct gevraagd of we mee-aten. Die avond werd voor de gasten een Italiaans 4-gangen menu bereid, heerlijk.Zo hebben we afgelopen dagen een hele andere kant van de Italiaanse keuken gezien en geproefd. Vandaag hebben we een wandeling gemaakt naar het naburige stadje Matelica. Het weer is hier op dit moment ook wat omgeslagen, veel wind en wolken en af en toe een buitje. Het zag er vanmiddag zo dreigend uit, dat we blij waren geen langere wandeling te hebben gepland. Alle andere gasten zijn vandaag vertrokken en we hebben dus het rijk alleen. De camping ligt in een afgelegen dal en is nog stiller en donkerder dan de vorige campings.

2013-09-07 - Monteciccardo
Op 3 september werd in San Marino de stichting van de stad gevierd. Eerst een mis in de kathedraal, daarna werden reliquien van San Marino door de stad gedragen. Vervolgens optochten in middeleeuwse kledij, waarbij de deelnemende wijken en kruisboogschutters werden voorgesteld. De kruisboog wedstrijd vond plaats in een grote verdiepte ruimte, zodat je vanaf de kant een goed overzicht had. De wedstrijden werden afgewisseld met demonstraties vaandelzwaaien. 's-avonds waren er optredens van de militaire band en een bekende Italiaanse zanger, Mario Biondi?? De avond werd afgesloten met een spectaculair vuurwerk. Het vuurwerk deed niet onder voor het Scheveningse vuurwerkfestival. De Italianen houden blijkbaar wel wat meer van keiharde knallen, horen en zien verging je. We hadden gepland met de taxi terug te gaan naar de camping. Foutje, met meer dan 10.000 bezoekers is er natuurlijk geen taxi te vinden. Dus wij maar lopen, best spannend in het donker een onbekende weg. Gelukkig was de hele route bergaf, in een uurtje waren we op de camping. De volgende dag maar eens rustig aan gedaan en bij het zwembad blijven hangen. Donderdag weer met het busje op pad en het plaatsje San Leo bezocht. Ook dit plaatsje is rond het jaar 300 gesticht door een metgezel van San Marino, San Leo. De oude kern ligt op een hoge rotspunt en wordt beschermd door een enorme vesting. Daarna door naar de volgende camping. Op de TomTom het volgende adres ingetikt en de kortste route zonder onverharde wegen gevraagd. Nou, dat hebben we geweten, waarom de TomTom karrepaden met grote keien en door een rivierbedding als verhard aanmerkt weten we niet, maar het is wel verrassend en spannend en ook erg mooi. Het landschap is schitterend, veel heuvels en steile dalen, alle kleuren groen en op sommige plekken ook al wat herfsttinten. De camping Podere Sei Poorte ligt behoorlijk afgelegen in een vallei. Geen autoverkeer meer te horen en s-nachts is het echt donker, we hebben nog nergens zo veel sterren gezien. Gisteren weer een rustdag gehouden en lekker bij het zwembad gelegen. 's-avonds genoten van een heerlijk 5-gangen diner, dat door de camping werd georganiseerd. Vandaag hebben we een ritje gemaakt naar het plaatsje Urbino, één van de grotere in de buurt. Dit plaatsje is tegen een helling gebouwd en is geheel ommuurd. Leuke steile straatjes, de kathedraal en het geboortehuis van de schilder Rafaello bekeken. Daarna nog even een lunchplek opgezocht met mooi uitzicht en weer terug naar de camping.

2013-09-02 - San Marino
Na een maandje in Nederland zijn we 31/8 weer op weg gegaan. Nu via snel- en tolwegen in 2 dagen naar San Marino. De eerste rijdag hebben we overnacht op de camping in Herbolzheim, een kleine 90km van de Duits-Zwitserse grens. De tweede dag via de Gotthard pas – Anja's vuurdoop met het busje over een pas – met gekromde tenen - naar Italië en vervolgens over de tolweg via Milaan naar Rimini. Vandaag hebben we San Marino verkend. Het oude centrum ligt op een heuvel (700 m) met uitzicht over de kustvlakte en de Adriatische zee bij Rimini. Het stadje is grotendeels ommuurd en heeft een aantal burchten die leuk zijn om te bekijken. San Marino is rond 300 gesticht en is nog steeds een zelfstandige stadstaat, met eigen regering, politie en leger. De camping ligt net te ver van de stad om te lopen, maar gelukkig rijdt een stadsbus langs de camping.