Reisverhalen - 2014 Spanje - Andalusië

2014-02-11 - Pijnacker
Nog ruim een week op Los Escullos gezeten en veel gewandeld en een dagje met de auto rondgereden. Afgelopen vrijdag zijn we weer op huis aangereden. De eerste stop was in Cambrils, toch wel een leuke kustplaats. Voor de tweede stop hadden we een camperplaats bij het plaatsje Sainte Eulalie de Cernon uitgekozen, een erg mooi vestingplaatsje uit de tijd van de tempelridders. De volgende ochtend bij het wegrijden kregen we problemen. De auto wilde nauwelijks weg en 100 meter verder stopte hij definitief. Terug naar de camperplek en de alarmservice gebeld. Met een ophaaldienst zijn we naar een garage in de buurt gebracht. Maar ja, op zondag doet niemand uitspraken over wat er precies aan de hand is. We hebben maar overnacht in het busje voor de garage, we kregen gelukkig wel stroom van de garage. Maandagochtend weer in de weer met garage en alarmservice, de automatische versnellingsbak blijkt kapot te zijn en de auto wordt binnen 10 dagen naar Nederland afgevoerd. Huren van een auto om verder te rijden lukt niet, dan maar met taxi en TGV. Na nog wat vertraging gelukkig nog net de laatste trein vanuit Brussel, we waren om 23:30 thuis.

2014-01-31 - Los Escullos
Het kasteel van Alicante was de moeite waard. Parkeren was wat lastig, alleen parkeergarages en daar is het busje net te hoog voor. Uiteindelijk in de wijk bij het treinstation een plekje gevonden. Na wat omzwervingen in de oude stad kwamen we op de westelijke muur terecht, die omhoog naar het kasteel leidde. Na het kasteel te hebben bekeken zijn we met de lift naar de beneden gegaan en stonden zo meteen op de boulevard. Via de jachthaven weer de stad in langs de kathedraal en het theater en terug naar het busje. 's-avonds weer lekker met Jack en Dick in een Spaans tentje gegeten. Woensdag afscheid genomen en weer op weg naar het zuiden, naar het Parque Cabo de Gata. De snelweg via Murcia was erg rustig en liep mooi door de heuvels. Onderweg zie je veel met plastic afgedekte velden, dat is een truuk van de boeren in deze droge streek om zoveel mogelijk condenswater op te vangen. Op de camping Los Escullos aangekomen, een leuk plekje opgezocht en nog even in de zon gezeten. In het zonnetje was het tot 18:00 uur lekker. Gisterenochtend heeft Anja nog even indruk op de campingburen gemaakt door bij het wassen van wat kleding 2 van de 3 wasbakken met warm water in beslag te nemen. Ze begreep maar niet waar die onvriendelijke blikken vandaan kwamen, totdat ze erachter kwam dat de overige 5 wasbakken alleen koud water hadden. Daarna hebben we de omgeving wat verkend, een korte wandeling (3 uur) naar het volgende dorp La Isleta. Over stranden en smalle paadjes over de kliffen. Erg prettig en rustig wandelen, veel afwisseling en goed uitzicht. Vandaag een lange wandeling gemaakt rond de berg Los Frailles, eerst tussen de bergen door en langs droge rivierbeddingen naar het plaatsje San José, waar we op een terrasje in de haven heerlijk in het zonnetje koffie hebben zitten drinken. Daarna langs de kust terug naar de camping. Ook hier weer leuke, smalle paadjes met af een toe een steile klim. Veel mooie uitzichten op de rotsachtige kust. Bij elkaar ruim 20 kilometer in 5 uur wandeltijd.

2014-01-27 - Rojales
Het huis van Dick en Jack is fantastisch, lekker ruim en mooi uitzicht. Het weer gedraagt zich ook goed. Vandaag hebben we lekker in de zon liggen bakken bij het zwembad. Zodra je in de schaduw komt, moet je wel wegwezen, dan wordt het te koud. Afgelopen dagen hebben we wat rondgetoerd in de omgeving, de palmtuinen en de oude binnenstad van Elche, het kasteel en klooster in Novelda en het kasteel en meren in Guadalest. Morgen gaan we de boulevard en kasteel van Alicante bekijken en woensdag weer verder naar het zuiden.

2014-01-22 - Valencia
Op de camping in Benicassim was helaas op zaterdagavond geen life muziek meer, jammer. Zondag een wandeling gemaakt door de mandarijn plantages. We wilden de bergen in, maar er werd te druk gejaagd en er waren ook niet veel wandelpaden. Het weer is redelijk, in het zonnetje is het goed te doen, alleen 's-ochtends en 's-avonds kan het behoorlijk koud zijn. Dat betekent dus vaak in het busje eten, met alle ruimteproblemen van dien. Als je dan even een bord met boterhammen uit de weg op een stoel zet, loop je het risico er bovenop te gaan zitten. Maandag zijn we doorgereden naar Valencia. De vorige keer dat we hier waren, werd ons humeur danig verpest door het drukke verkeer en het slechte weer, dus in de herkansing. We waren nu een beetje voorbereid, dus het laveren op de fiets door de stad ging ons nu goed af, verschillende monumenten en musea bekeken en op een pleintje lekker in het zonnetje gelunched bij een plaatselijke chinees. Ik dacht garnalen te hebben besteld, maar dat bleek kroepoek te zijn. Anja zat lekker te eten van vegetarische loempias. Vandaag hebben we een fietstocht door het Albufera park gemaakt. Een mooi duingebied met zoutwater meren. De fietspaden door de duinen zijn leuk, maar houden na een tiental kilometer op. Een rondtocht om het grote meer is dan ook niet te maken, te veel rijden over drukke wegen. Morgen gaan we op weg naar Dick en Jack.

2014-01-18 - Tossa de Mar
Dinsdag zijn we naar Millau gereden om daar het viaduct te bekijken. De trajecten via de Franse route national blijven goed bevallen. Rustig en veel mooie uitzichten. Bij het viaduct nog even het informatiecentrum bekeken en daarna door naar camping La Cascade in Saint-Rome de Tarn. De volgende dag zijn we via Carcassonne gereden en hebben de oude stad en het kasteel bezocht. Daarna via allerlei bergweggetjes in ruim 2,5 uur doorgereden naar camping La Rivière in Porte Puymorens. We wilden weer eens wat sneeuw zien. We zijn weer de enigen op de camping en ook het (wintersport!) plaatsje is doodstil. De skiliften zijn wel geopend en daar was nog wel wat leven te bekennen. We hebben een lekkere sneeuwwandeling gemaakt naar één van de skistations. Paden zijn niet gemarkeerd, dus maar dwars over de besneeuwde hellingen en langs de skipisten. Na en lekkere koude nacht (-10 in het busje) weer op pad richting Tossa. Weer een mooie rit door de bergen – een slingerweg van 60km. In Tossa een wandelingetje gemaakt langs de boulevard en naar het kasteel. 's-Avonds gezellig bijgepraat met John en Marian en bij hun blijven slapen. Vandaag gaan we weer op pad richting Benicassim.

2014-01-13 - Étang-sur-Arroux
Na een heerlijk lui weekend bij Hans en Jeff nu echt op weg naar het zuiden. De eerste etappe door het noorden van Frankrijk naar één van de weinige nog geopende campings, camping Des 2 Rives in het plaatsje Etang-sur-Arroux. Bijna de hele dag zwaar bewolkt, mist en regen, temperatuur rond de 5 graden. De route national was goed te rijden, heuvelig, mooie uitzichten, grote boerderijen en door veel kleine plaatsjes. Op de camping mochten we op het pad gaan staan, de plaatsen waren te drassig. Lekker erwtensoep gegeten en vroeg naar bed.